Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Σκληρά υφάσματα; Με αυτό το κόλπο θα μαλακώσουν μετά το πλυντήριο

Εύκολα και οικονομικά

22 Ιανουαρίου 2022 10:55
Σκληρά υφάσματα; Με αυτό το κόλπο θα μαλακώσουν μετά το πλυντήριο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πλυντήριο είναι μεγάλη υπόθεση! Αν και μας λύνει τα χέρια με τη ταχύτητα που πλένει τα ρούχα χωρίς να κοπιάζουμε, υπάρχουν κάποια δύσκολα σημεία που δεν απαιτούν απλά μία πλύση με το πλυντήριο αλλά χρειάζονται και μια ενίσχυση για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Ένα παράδειγμα "δύσκολων σημείων" είναι τα σκληρά υφάσματα, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Πολλές φορές το μαλλακτικό δεν αποδίδει, για αυτό και καταφεύγουμε σε φυσικές και σπιτικές λύσεις.

Ένα υλικό που θα απαλύνει τα σκληρά σας υφάσματα αποτελεσματικά είναι το ξύδι.

Πέρα σπό τη δράση του στα σκληρά υφάσματα είναι ιδανικό για να απομακρύνει τις μυρωδιές, ενώ δρα και ως αντιβακτηριδιακό.

ξύδι

Πώς να βάζεις πλυντήριο σωστά; Τι πρέπει να κάνεις ακριβώς;

Δεν υπάρχει πιο χρήσιμη συμβουλή από κάποιον για το πώς να βάζετε σωστά το πλυντήριο ρούχων και να μην έχετε ατυχήματα! Ακόμα και οι πιο έμπειρες νοικοκυρές ρωτάνε για κάποια ρούχα πως να πλύνουν ώστε να μην τα καταστρέψουν;

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το χρώμα

Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες είναι να πλένουμε μαζί παρόμοια χρώματα. Ένα κόκκινο πουκάμισο που ξεβάφει μπορεί να κάνει το αγαπημένο σου λευκό φόρεμα ροζ και να το καταστρέψει για πάντα. Η διαλογή των άπλυτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις βασικές χρωματικές κατηγορίες των λευκών, των σκούρων και των χρωματιστών.

πλυντήριο πλύση

Η πρώτη κατηγορία θα πρέπει να περιλαμβάνει λευκά, ανοιχτά μπεζ ή κίτρινα, ανοιχτά γκρι και εμπριμέ με λευκό φόντο. Στα σκουρόχρωμα ρούχα περιλαμβάνονται τα μαύρα, τα σκούρα ή μεσαία μπλε, τα πράσινα, τα καφέ και τα σκούρα γκρι. Τα χρωματιστά μπορούν να χωριστούν σε περισσότερες κατηγορίες. Πολλοί αφιερώνουν μία κατηγορία στα κόκκινα, πορτοκαλί και σκούρα ροζ ρούχα – εξαρτάται από τα χρώματα που έχει η οικογένειά σου! Τα ανοιχτά χρώματα μπορούν να πλένονται μαζί με τα λευκά αν δεν ξεβάφουν.

Γενικά, τα λευκά αντέχουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες και τα σκούρα και χρωματιστά ρούχα θα πρέπει να πλένονται με χλιαρό ή κρύο νερό. Παρ’ όλα αυτά, για σιγουριά, πρέπει πρώτα να ελέγχεις τις ετικέτες των ρούχων σου.

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το ύφασμα

Αφού τα ξεχωρίσεις ανάλογα με το χρώμα τους, πρέπει επίσης να ξεχωρίσεις τα ρούχα σου και ανάλογα με το ύφασμα. Υφάσματα όπως τα μάλλινα ή τα ντένιμ μπορεί να κάνουν ζημιά σε πιο ευαίσθητα υφάσματα, όπως το μετάξι, οπότε δεν πρέπει να πλένονται μαζί. Οι ετικέτες φροντίδας των ρούχων σου θα αναφέρουν ποια ρούχα πρέπει να πλένονται σε πρόγραμμα για ευαίσθητα, με κρύο νερό και λίγες στροφές.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνουν εσώρουχα, μάλλινα, μεταξωτά, ασετάτ, ρεγιόν ή υφάσματα με κεντήματα, όπως τα καφτάνια ή τα σάρι. Αντιθέτως, τα βαμβακερά, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες είναι ανθεκτικότερα και πλένονται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές, η διαλογή των ρούχων πριν από το πλύσιμο πρέπει να διασφαλίζει ότι μόνο ρούχα με παρόμοιο ύφασμα και χρώμα πλένονται μαζί.

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το πόσο λερωμένα είναι

Τέλος, πρέπει να δεις πόσο λερωμένα είναι τα άπλυτά σου. Για λόγους υγιεινής, τα πάρα πολύ λερωμένα ρούχα, που έχουν λάσπες από έξω ή έχουν λερωθεί από αθλητικές δραστηριότητες, δεν πρέπει να πλένονται μαζί με εσώρουχα.

Επίσης, δεν θέλεις η βρομιά αυτή να έρθει κατά λάθος σε επαφή με τα τραπεζομάντηλα ή τα λευκά είδη σου σε μια πλύση. Επομένως, φρόντισε να πλένεις τα πολύ λερωμένα ρούχα χωριστά από τα υπόλοιπα. Καλό θα ήταν να κάνεις μια προεργασία σε αυτά και να τα μουλιάσεις νωρίτερα.

Προσοχή: Ποτέ μην υπερφορτώνεις το πλυντήριο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κακά αποτελέσματα πλυσίματος, να καταστρέψει τα ρούχα σου ή ακόμη και την ίδια τη συσκευή.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share