Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

4+1 μύθοι γύρω από τη καθαριότητα που δεν γνωρίζαμε

Δώστε προσοχή!

17 Ιανουαρίου 2022 21:43
4+1 μύθοι γύρω από τη καθαριότητα που δεν γνωρίζαμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πάντα έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά που μας έχουν παραδώσει ως γνώση οι προηγούμενες γενιές. Ακόμη και στα… οικιακά. Ή μάλλον ειδικά στα οικιακά. Μήπως δεν ήταν οι γιαγιάδες μας οι καλύτερες νοικοκυρές; Οι μαμάδες μας δεν τα κατάφερναν πάντα με τον καλύτερο, μαγικό τρόπο; Όμως, είναι πιθανό μερικά από τα παλιά αυτά κόλπα να είναι απλοί… μύθοι;

Δείτε ποιοί είναι οι μύθοι γύρω από το νερό με λεμόνι.

1. Η χλωρίνη είναι το απόλυτο καθαριστικό

Αυτό και αν θεωρείται… δεδομένο. Υπήρχε μια πολύ μακρά περίοδος κατά την οποία η βαριά μυρωδιά της και μόνο σήμαινε αυτόματα και την απόλυτη καθαριότητα. Ισχύει όμως όντως κάτι τέτοιο;

Κάνει μια καταπληκτική δουλειά στο να σκοτώνει τα μικρόβια. Απομακρύνει τους λεκέδες. Όμως στην πραγματικότητα, η χλωρίνη δεν καθαρίζει τη βρωμιά και τα υπολείμματα από τις επιφάνειες. Για να καταφέρεις κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τις τρίψεις και να τις ξεπλύνεις πολύ καλά. Για πολλές δουλειές του σπιτιού, η χλωρίνη απλά δεν είναι η κατάλληλη καθαριστική λύση.

Οι βαριές αναθυμιάσεις τις μπορεί να σε αρρωστήσουν. Η επαφή με το δέρμα φέρνει ερεθισμό και άλλα δερματικά προβλήματα. Η ανάμειξή της δε, με άλλα καθαριστικά μπορεί να δώσει τοξικά αποτελέσματα. Είναι επίσης πιθανό να καταστρέψει επιφάνειες και να αφαιρέσει το χρώμα.

Το συμπέρασμα: Η χλωρίνη είναι ένα καλό απολυμαντικό, αφαιρεί τους λεκέδες, αλλά δεν είναι καθαριστικό γενικής χρήσης.

2. Το ξύδι καθαρίζει τα πάντα

Η χρήση του είναι τόσο διευρυμένη που πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι: Είναι οι καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες του ξυδιού υπερτιμημένες ή όντως θαυματουργές; Μήπως οι προσδοκίες μας απλά δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλές απέναντι στην πραγματική δύναμη του “μαγικού” αυτού υγρού;

Η αλήθεια: Το ξύδι λειτουργεί ωραιότατα σε πολλές επιφάνειες ως εξαιρετικό καθαριστικό, ενώ η χρήση του ως φυσικό αποσμητικό είναι κυριολεκτικά αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια υλικά στα οποία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, όπως:

Ξύλινα πατώματα: Το ξύδι είναι όξινο και, ως τέτοιο, θα θαμπώσει και θα χαλάσει το λούστρο στα ξύλινα πατώματα. Σε τέτοιες επιφάνειες καλό είναι να χρησιμοποιείς ένα ειδικό καθαριστικό ή γυαλιστικό, ή ακόμη και σκέτο νεράκι.

Οσμές χαλιών: Πολύ συχνά, το ξύδι προτείνεται ως καθαριστικό για “λεκέδες” κατοικίδιων στα χαλιά. Δεν είναι όμως αποτελεσματικό, αφού μπορεί να καλύψει τη μυρωδιά, αλλά δεν θα εξαφανίσει την αρχική αιτία. Οπότε… δώρον άδωρον.

Πέτρινες επιφάνειες: Το ξύδι μπορεί να χαράξει, άρα και να καταστρέψει την πέτρα. Πολύ συχνά, αυτό που χρειάζεται είναι απλά λίγο νερό και ένα απαλό πανί, αλλά για μεγαλύτερη σιγουριά, ρώτα τον ειδικό, που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ένας προμηθευτής πέτρας.

Το συμπέρασμα: Υπάρχουν κάποια υλικά πάνω στα οποία το ξύδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

σπιτι

3. Περισσότερο σαπούνι ή απορρυπαντικό σημαίνει καλύτερη καθαριότητα.

Αυτό το εκ πρώτης όψεως απλοϊκά λογικό συμπέρασμα, δεν είναι και τόσο λογικό αν το καλοσκεφτείς. Αν θέλεις τα πράγματά σου να είναι πάντα καθαρά, η μεγαλύτερη ποσότητα σαπουνιού ή απορρυπαντικού, δεν είναι η λύση.

Η αλήθεια: Η χρήση περισσότερου σαπουνιού από όσο μπορεί να χρειάζεσαι, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Σαφώς υπάρχει η τάση να το παρακάνουμε με κάτι καλό, αλλά στην πραγματικότητα, όταν το θέμα αφορά τα καθαριστικά, δεν χωρά καμία υπερβολή.

Μεγαλύτερη ποσότητα σαπουνιού σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία στο τελειωτικό και ολοκληρωτικό ξέβγαλμα του υπολείμματος. Ένα από τα θετικά των καθαριστικών είναι η ιδιότητά τους να προσελκύουν τη βρωμιά. Και αυτό, βέβαια, είναι καλό, αν και εφόσον ξεπλένεται όλη η βρώμα από την επιφάνεια που προσπαθείς να καθαρίσεις.

Στην περίπτωση όμως που δεν φύγει όλο το σαπούνι, αυτό σημαίνει ότι παραμένει και αρκετή ποσότητα βρωμιάς.
Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά στο καθάρισμα των χαλιών.

Αν όλα τα υπολείμματα του πλυσίματος δεν απομακρυνθούν σωστά από τα χαλιά, τότε το πιο πιθανό είναι ότι η βρώμα έχει απλά κολλήσει στην επιφάνεια, προσθέτοντάς της έτσι μια μόνιμη θαμπάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων.

Το πολύ απορρυπαντικό σε όποια από τις δύο συσκευές -που σημαίνει βέβαια περισσευούμενο σαπούνι– μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά τόσο στη συσκευή την ίδια όσο και στις γύρω επιφάνειες.

Το συμπέρασμα: Ακολούθησε τις οδηγίες και θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο.

4. Οι εφημερίδες καθαρίζουν τέλεια παράθυρα και καθρέφτες

Ο συνδυασμός των εφημερίδων ως εναλλακτικά πανάκια με την μετέπειτα “πορεία” τους στον κάδο ανακύκλωσης, ακούγεται πολύ δελεαστικός. Δουλεύει όμως, πάντα;

Η αλήθεια: Πρόκειται για έναν ακόμη… μισό μύθο. Όντως λειτουργεί, αλλά δεν έχει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που το μελάνι μπορεί να αφήσει περισσότερους λεκέδες στο γυαλί, που για να καθαριστούν θα χρειαστεί τελικά η συνδρομή το πανιού που σκόπευες να αποφύγεις εξαρχής.

Το χαρτί δεν έχει μεγάλη αντοχή όταν βρέχεται και αυτό είναι γνωστό. Άρα, το να προωθείς τις εφημερίδες στον κάδο ανακύκλωσης χωρίς ενδιάμεση χρήση, είναι μάλλον η καλύτερη ιδέα.

Το συμπέρασμα: Χρησιμοποίησε τις εφημερίδες για να καθαρίσεις τα τζάμια και τους καθρέφτες μόνο αν είσαι… κολλημένος με την ιδέα. Αλλιώς θα δεις ότι υπάρχουν άλλοι, πιο αποτελεσματικοί τρόποι.

5. Η ηλεκτρική σκούπα βλάπτει τα χαλιά

Γιατί υπάρχουν πολλοί που βγάζουν… σκάρτο το μοναδικό όπλο για την καθημερινή φροντίδα των χαλιών; Τι μπορεί να γίνει εναλλακτικά;

Η αλήθεια: Το επιχείρημα εδώ είναι ότι η περιστρεφόμενη με τόση δύναμη βούρτσα της σκούπας, τραβά, πιέζει και γενικά ταλαιπωρεί τις ίνες των χαλιών. Στην πραγματικότητα όμως, η βρωμιά, αν παραμείνει, θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ότι θα μπορούσε να κάνει ποτέ η σκούπα.

Πέρα από αυτό όμως, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, καλό είναι να μην το παρακάνεις. Όλα χρειάζονται μέτρο. Όχι κάθε τρεις και λίγο σκούπισμα. Και φρόντισε να ελέγχεις την ένταση της σκούπας (σε πιο μοντέρνα μοντέλα). Δεν χρειάζεται να είναι πάντα στο πιο δυνατό.

Το χαλί μπορεί να αντέξει τη σκούπα πολλές φορές την εβδομάδα, χωρίς ζημιά. Αντίθετα, αφήνοντας τη σκόνη έτσι, ατάραχη, η ζημιά στις ίνες του χαλιού είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία και γεμίζει με μικρόβια, ακάρεα και βακτήρια.

Το συμπέρασμα: Τα χαλιά υποφέρουν λιγότερο από τη συχνή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, από όσο υποφέρουν από τη σκόνη, αν την αφήσεις πάνω τους.

5. Η αμμωνία είναι το “μαγικό” καθαριστικό

Με λίγη αμμωνία, ο φούρνος γίνεται σαν καινούριος. Επίσης, εξαφανίζονται όλες οι άσχημες οσμές από τα χαλιά. Έτσι έλεγαν οι πιο παλιοί. Είναι όντως η αμμωνία το “μαγικό” καθαριστικό;

Η αλήθεια: Η αμμωνία αναφέρεται πολύ συχνά ως “φυσικό καθαριστικό” αλλά βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πάντα και το καλύτερο. Είναι γνωστή για την πολύ έντονη μυρωδιά της, η οποία από μόνη της μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και δυσκολία στην αναπνοή. Άρα χρειάζεται προσοχή. Αξίζει βέβαια να πούμε ότι είναι αρκετά πιο φτηνή από άλλα καθαριστικά, οπότε, συμφέρει.

Κατά τα άλλα όμως, η χρήση της είναι συζητήσιμη: Λέγεται ότι καθαρίζει καλά τα μη γυαλισμένα πατώματα, όμως πολύ συχνά τα χαράζει. Στα μικροκύματα μαλακώνει, λένε, τις τροφές που έχουν μαζευτεί στις γωνίες. Όμως, και ένα μπολ με νερό που θα βράζει μέσα εκεί, μπορεί να κάνει το ίδιο, χωρίς τις αναθυμιάσεις της αμμωνίας μάλιστα.

Το συμπέρασμα: Η χαμηλή τιμή της αμμωνίας μπορεί να αποτελέσει ένα δέλεαρ από μόνη της, αλλά στην πραγματικότητα, η αξία της ως παντοδύναμο καθαριστικό είναι πολύ συζητήσιμη.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share