Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλος στα ακάρεα: 2+1 έξυπνες λύσεις για να καθαρίσετε τα μαξιλάρια

Θα είναι σαν καινούργια!

16 Ιανουαρίου 2022 09:50
Τέλος στα ακάρεα: 2+1 έξυπνες λύσεις για να καθαρίσετε τα μαξιλάρια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι ωραιότερο από έναν καλό ύπνο σε φρέσκα σεντόνια! Ωστόσο, για να έχουμε έναν όμορφο ύπνο, θα πρέπει να πλένουμε τα καλύμματα των μαξιλαριών μας κάθε εβδομάδα για να εξασφαλίσουμε την καθαριότητα από ακάρεα και την φρεσκάδα του κρεβατιού σας.

Τα ίδια τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται κάθε τρεις έως έξι μήνες, εκτός εάν υπάρχει άλλος λόγος.

Δείτε επίσης: Η σοκαριστική αποκάλυψη γιατρού για τα μάτια μιας γυναίκας που δεν έπλενε συχνά τα μαξιλάρια της

Πώς να πλύνετε μαξιλάρια με φτερά χήνας

μαξιλάρι φτερά χήνας

Εάν τα μαξιλάρια που έχετε είναι γεμισμένα με φτερά χήνας, το να τα βάλετε απλώς στο πλυντήριο δεν είναι καλή ιδέα. Το ζεστό νερό και το λάθος απορρυπαντικό μπορούν να καταστρέψουν τα φτερά, κάνοντας το μαξιλάρι ανομοιόμορφο και άβολο.

[Πρώτα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό απαλλαγμένο από λευκαντικές ουσίες και ένζυμα. Τα απορρυπαντικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για υλικά από μαλλί ή μετάξι είναι η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση.

Βήμα 1: Τοποθετήστε τουλάχιστον δύο μαξιλάρια στο πλυντήριό σας (εάν θέλετε να πλύνετε μόνο ένα μαξιλάρι, προσθέστε μερικές πετσέτες για να εξισορροπήσετε το φορτίο).

Βήμα 2: Προσθέστε το απαλό απορρυπαντικό ρούχων και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση.

Βήμα 3: Αφήστε τα μαξιλάρια στο πλυντήριο για περίπου οκτώ λεπτά. Εάν το πλυντήριο ρούχων σας είναι γεμάτο, βεβαιωθείτε ότι τα μαξιλάρια είναι πλήρως βυθισμένα στο νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου.

Βήμα 4: Μόλις ολοκληρωθεί η πλύση, ξεπλύνετε τα μαξιλάρια σε δροσερό νερό τουλάχιστον δύο φορές (τρεις φορές θα ήταν ιδανικά).

Βήμα 5: Μόλις τα μαξιλάρια ξεπλυθούν καλά, ήρθε η ώρα να τα αφήσετε να στεγνώσουν. Μην βάζετε τα μαξιλάρια που είναι γεμισμένα με φτερά στο στεγνωτήριο. Η θερμότητα μπορεί να κάνει τα φτερά να απελευθερώσουν έλαια με άσχημη μυρωδιά.

Αντ ‘αυτού, τοποθετήστε τα φρεσκοπλυμένα μαξιλάρια έξω σε σκιερό μέρος και αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά, χτυπώντας τα με το χέρι και περιστρέφοντάς τα κατά διαστήματα.

Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, κρεμάστε τα μαξιλάρια σας σε μια απλώστρα και στοχεύστε έναν ανεμιστήρα προς το μέρος τους. Τινάξτε τα με τα χέρια για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα φτερά έχουν στεγνώσει εντελώς.

Πώς να πλύνετε μαξιλάρια από πολυεστέρα

μαξιλάρια πολυεστέρα

Το πλύσιμο μαξιλαριών από πολυεστέρα απαιτεί λιγότερη ταλαιπωρία από τα μαξιλάρια με φτερά ή πούπουλα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να ελέγξετε τα μαξιλάρια πολυεστέρα για τυχόν σκισίματα πριν τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Ακόμη και μια μικρή τρύπα μπορεί να μετατραπεί σε καταστροφή εάν δεν αποκατασταθεί πριν από την πλύση.

Βήμα 1: Μόλις είστε βέβαιοι ότι τα μαξιλάρια είναι σε καλή γενική κατάσταση, τοποθετήστε τουλάχιστον δύο από αυτά στο πλυντήριο και προσθέστε λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου. Αν θέλετε να πλύνετε μόνο ένα μαξιλάρι, προσθέστε μερικές πετσέτες για να εξισορροπήσετε το φορτίο.

Βήμα 2: Ρυθμίστε το πλυντήριό σας σε έναν ήπιο κύκλο που χρησιμοποιεί δροσερό ή χλιαρό νερό.

Βήμα 3: Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος, τοποθετήστε τα μαξιλάρια σε άλλον έναν γύρο ξεβγάλματος.

Βήμα 4: Όταν τα μαξιλάρια από πολυεστέρα πλυθούν καλά και ξεπλυθούν, τοποθετήστε τα στο στεγνωτήριο με μια καθαρή μπάλα του τένις για να σπάσετε τυχόν σβώλους. Τοποθετήστε το στεγνωτήριο στη χαμηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια τινάξτε τα με το χέρι κάθε 15 λεπτά περίπου. Συνεχίστε μέχρι να είναι εντελώς στεγνά.

Πώς να πλύνετε μαξιλάρια από αφρό μνήμης (memory foam)

μαξιλάρι αφρού

Δυστυχώς, τα μαξιλάρια αφρού μνήμης είναι ο μόνος τύπος μαξιλαριού που δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Το πλυντήριο είναι πολύ ‘σκληρό’ για τον λεπτό αφρό μέσα στα μαξιλάρια και η τοποθέτησή τους σε οποιονδήποτε κύκλο πλυντηρίου μπορεί να τα καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Ο μόνος τρόπος για να πλύνετε τα μαξιλάρια αφρού μνήμης είναι στο χέρι (αυτή η μέθοδος λειτουργεί επίσης εάν δεν έχετε πλυντήριο για άλλα είδη μαξιλαριών).

Βήμα 1: Γεμίστε τη μπανιέρα ή έναν μεγάλο νιπτήρα με ζεστό νερό και προσθέστε λίγο υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου.

Βήμα 2: Τοποθετήστε το μαξιλάρι μέσα στην μπανιέρα και ξεκινήστε βρέχοντάς το καλά. Πιέστε και στύψτε απαλά το μαξιλάρι μέχρι να βγει όλη η βρωμιά και ο ιδρώτας, σιγουρεύοντας ταυτόχρονα ότι το απορρυπαντικό έχει εισχωρήσει καλά σε όλο το μαξιλάρι.

Βήμα 3: Μόλις είστε ευχαριστημένοι με το επίπεδο της καθαριότητας, στύψτε απαλά όλο το νερό από το μαξιλάρι και γεμίστε τη μπανιέρα με φρέσκο, καθαρό νερό.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε προσεκτικά το μαξιλάρι σας μέχρις ότου βεβαιωθείτε ότι όλο το απορρυπαντικό έχει φύγει. Αυτό το βήμα πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από το ίδιο το πλύσιμο, αλλά είναι απαραίτητο το μαξιλάρι να είναι καθαρό ώστε να μην προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Βήμα 5: Μόλις είστε βέβαιοι ότι το απορρυπαντικό έφυγε, στύψτε απαλά το μαξιλάρι και τοποθετήστε το πάνω σε μια καθαρή πετσέτα. Μην τοποθετείτε μαξιλάρια αφρού μνήμης στο στεγνωτήριο. Η θερμότητα μπορεί να τα καταστρέψει ανεπανόρθωτα.

Διαφορετικά, εάν είναι δυνατόν, τοποθετήστε το φρεσκοπλυμένο μαξιλάρι έξω στον ήλιο, αναποδογυρίζοντάς το περιοδικά. Αφήστε το εκεί μέχρι να στεγνώσει.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share