Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

2+1 εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για να ανάψετε το τζάκι σας

Τσακ μπαμ

17 Δεκεμβρίου 2021 15:05
2+1 εύκολοι και γρήγοροι τρόποι για να ανάψετε το τζάκι σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το τζάκι είναι για πολλούς ένα αγαπημένο μέρος του σπιτιού, όπου εκτός από την ατμόσφαιρα που προσδίδει, χαρίζει και την πολυπόθητη ζεστασιά στις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ωστόσο, αρκετοί δυσκολεύονται να ανάψουν εύκολα τη φωτιά. Στα παρακάτω βίντεο περιγράφονται τρεις αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανάψετε και να απολαύσετε τη φωτιά στο σαλόνι σας.

Φωτιά με προσάναμμα

Φωτιά με εφημερίδα

Φωτιά με τεχνητά καυσόξυλα

Προσοχή! Δείτε τι προκαλεί στον οργανισμό ο καπνός από το τζάκι!

Ένα αναμμένο τζάκι δεν είναι μόνο ένα όμορφο θέαμα για το χειμώνα και ένας εναλλακτικός (όχι πάντα οικονομικός) τρόπος θέρμανσης. Στις μέρες μας, όπου αρκετοί πολίτες αρνούνται να βάλουν το ακριβό πλέον πετρέλαιο στα σπίτια τους ή να διαθέσουν τα χρήματά τους για την εγκατάσταση των εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης, η λύση του τζακιού μοιάζει η ιδανική.

Είναι όμως; Τι πρέπει να προσέχουμε για να το απολαύσουμε ακίνδυνα:

«Ένα τζάκι εκπέμπει στην ατμόσφαιρα σε 4 ώρες όσα μικροσωματίδια εκπέμπουν 1.000 καινούργια αυτοκίνητα σε μία ημέρα» τονίζει η διεπιστημονική ομάδα που έκανε έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα φαινόμενα αιθαλομίχλης πάνω από αρκετές ελληνικές πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής».

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαιώνουν ότι η στροφή στην καύση ξύλων, μέρος των οποίων είναι ακατάλληλο, αυξάνει αρκετά την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων.

Ενδιαφέρον είναι, ότι από τα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώθηκε η υποψία ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν καίνε κατάλληλα καυσόξυλα αλλά «επικίνδυνα» ξύλα, όπως αυτά που προέρχονται από παλιά κουφώματα, κάτι που αποδεικνύουν οι υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων, όπως το τολουόλιο, το οποίο αποτελεί διαλύτη για χρώματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που σχετίζονται με τον προσδιορισμό καρκινογόνων, πολυαρωματικών υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, «λόγω των διαφορών στη φυσιολογία αλλά και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας μεταξύ παιδιών και ενηλίκων η εσωτερική δόση των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων είναι αρκετά υψηλότερη στα παιδιά.

Κατά συνέπεια ο εκτιμώμενος κίνδυνος καρκινογένεσης ανέρχεται για τα παιδιά σε πέντε στο εκατομμύριο ενώ για τους ενήλικες σε ένα στο εκατομμύριο».

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share