Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καταπληκτικό κόλπο: Έτσι θα διώξετε την έντονη μυρωδιά του τηγανιτού από το σπίτι

Πολύ χρήσιμες συμβουλές

10 Δεκεμβρίου 2021 16:08
Καταπληκτικό κόλπο: Έτσι θα διώξετε την έντονη μυρωδιά του τηγανιτού από το σπίτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά το τηγάνισμα μένει μία έντονη μυρωδιά στο σπίτι μας, από την οποία σίγουρα θέλουν όλοι να απαλλαχτούν το γρηγορότερο δυνατόν. Υπάρχουν λοιπόν, δύο κόλπα τα οποία κάνουν θαύματα. Μετά την εφαρμογή τους δεν θα θυμάστε καν ότι είχατε τηγανίσει πριν από λίγο. Με την ευκαιρία δες εδώ πόσες φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο λάδι στο τηγάνισμα;

 Καταπληκτικό κόλπο: Έτσι θα διώξετε την έντονη μυρωδιά του τηγανιτού από το σπίτι

Βράστε ξίδι με νερό

Μέσα σε ένα μικρό σκεύος, αναμίξτε 1 φλιτζάνι νερό με μια κουταλιά της σούπας ξίδι και αφήστε το να βράσει. Για να αποκτήσει πιο γλυκιά μυρωδιά το μίγμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα στικ κανέλας. Αν προτιμάτε τα εσπεριδοειδή, λίγο επιπλέον ξύσμα από λεμόνι θα καταπολεμήσει την έντονη οσμή του τηγανιτού.

Μπολάκια με μαγειρική σόδα ή κόκκους καφέ

Μετά τη μαγειρική σας, τοποθετήστε σε διάφορα σημεία της κουζίνας μπολ με μαγειρική σόδα ή με κόκκους καφέ. Για να έχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, σας προτείνουμε να βάλετε και τα δύο. Η σόδα έχει την ιδιότητα να απορροφά τις έντονες μυρωδιές ενώ οι κόκκοι του καφέ θα καλύψουν την οσμή του τηγανιτού.

Κανέλα η θαυματουργή

Σε ένα μικρό σκεύος με νερό αφήστε λίγα στικ κανέλας να βράσουν για 5 λεπτά. Μετά κλείστε το μάτι της κουζίνας και θα δείτε αμέσως ότι το άρωμα της κανέλας θα καλύψει τη μυρωδιά του τηγανιτού.

Βράστε λεμόνι

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με λίγες φέτες λεμονιού για να μην μυρίσει πια το σπίτι σας τηγανιτό φαγητό, αλλά... άνοιξη.

Πορτοκάλι, λεμόνι, κανέλα και γαρύφαλλο: Fantastic 4

Κόψτε λίγες φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και βάλτε τις μέσα στον φούρνο μαζί με ένα στικ κανέλας και λίγα καρφάκια γαρύφαλλο. Αφήστε τα να ψηθούν και στη συνέχεια απολαύστε τη μυρωδιά που θα αναδύουν.

Πηγή: mama365.gr

Ρίχνετε το λάδι στον νεροχύτη μετά το τηγάνισμα; Σταματήστε αμέσως!

Μία κακή συνήθεια που έχουμε πολλοί είναι να ρίχνουμε το λάδι που έχουμε χρησιμοποιήσει, είτε στο τηγάνισμα, είτε σε άλλη χρήση, μέσα στον νεροχύτη, θέλοντας να το… ξεφορτωθούμε για να πλύνουμε τα πιάτα. Επίσης, πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το ποιο είναι το κατάλληλο λάδι, με το οποίο πρέπει να τηγανίζουμε τις πατάτες, με αρκετούς ειδικούς επί του θέματος να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά με την απάντηση που θα σας δώσουμε, πρέπει να ξεχάσετε όσα ξέρατε.

Η αλήθεια είναι πως το λάδι είναι απαραίτητο συστατικό όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας, μια και το βάζουμε στα περισσότερα πιάτα. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πετάμε, μετά την χρήση στον νεροχύτη. Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθεια και να σταματήσουμε αμέσως να ρίχνουμε το λάδι με το οποίο έχουμε μαγειρέψει μέσα στον νεροχύτη.

Ένα λίτρο λάδι μολύνει περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για 14 χρόνια. Έτσι, μετά την χρησιμοποίηση του λαδιού το πιο σωστό είναι να βάζετε το λάδι σ’ ένα μπουκαλάκι και να το πετάτε στα σκουπίδια.

λάδι νεροχύτης

Μεγάλη προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά αυτό το λάδι στο τηγάνισμα!

Τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ανατρέπουν αυτά που πιστεύαμε ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα. Επίσης, μια συνήθεια που όλοι μας έχουμε, είναι να βουτάμε το ψωμί μέσα στο λάδι της σαλάτας. Δεν είχαμε σκεφτεί όμως ότι μπορεί να αποτελεί έναν κρυφό κίνδυνο για την υγεία.

Στο Leicester οι κάτοικοι συμμετείχαν εθελοντικά σε πείραμα του τοπικού τους Πανεπιστημίου αναφορικά με το τηγάνισμα τροφών σε διαφόρων ειδών λίπη, δηλαδή σε διάφορα λάδια και βούτυρα. Έτσι, έγιναν πειράματα για το τηγάνισμα με ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι από ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και λίπος χήνας.

Οι συμμετέχοντες, αφότου τηγάνιζαν στα σπίτια τους για κάποιες μέρες με ένα συγκεκριμένο τύπο λίπους, έστειλαν αυτό που έμεινε στο τηγάνι στα εργαστήρια του Leicester School of Pharmacy στο De Montfort University of Leicester, όπου ο καθηγητής Martin Grootveld και η ομάδα του ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λίπος από τις υψηλές θερμοκρασίες στο τηγάνισμα.

Και τα αποτελέσματα έδειξαν κάτι που δεν το περίμεναν: εκτός από το ελαιόλαδο, που πέρασε τις εξετάσεις με άριστα, το βούτυρο και το λίπος χήνας αποδείχθηκαν πιο υγιεινά από ορισμένα λάδια!

Σε σημείο απαγορευτικό βρέθηκαν το ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Είχαν τόσα πολλά πολυακόρεστα που ο καθηγητής Grootveld είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα λάδια να θερμαίνονται πολύ, ποτέ να μην μαγειρεύουμε με αυτά και να τα τρώμε μόνο ωμά.

Το ελαιόλαδο, παρθένο ή μη, αποδείχθηκε το καλύτερο και προκάλεσε την συμβουλή του καθηγητή να προτιμούμε να μαγειρεύουμε με αυτό αλλά και όταν το έχουμε στο σπίτι ωμό να το προστατεύουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες. Όσο για το βούτυρο και το λίπος χήνας, εξέπληξαν τους πάντες, αφού αποδείχθηκαν αρκετά υγιεινά, ερχόμενα δεύτερα μετά το ελαιόλαδο!

Τι ακριβώς συμβαίνει στο τηγάνισμα

Όταν τηγανίζετε ή μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία (κοντά στους 180˚C), οι μοριακές δομές των λιπών και των ελαίων που χρησιμοποιείτε αλλάζουν. Υποβάλλονται σε αυτό που ονομάζεται οξείδωση, δηλαδή αντιδρούν με το οξυγόνο του αέρα για να σχηματίσουν αλδεΰδες και υπεροξείδια λιπιδίων. Αυτό συμβαίνει και σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Σε κάποια φάση τα λιπίδια αυτά οξειδώνονται πλήρως. Η κατανάλωση ή εισπνοή αλδεΰδων, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρκίνου.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share