Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

Λίπη στο φούρνο; Ρίξτε μαγειρική σόδα με ξύδι και δεν θα πιστεύετε το αποτέλεσμα!

Δεν είχαμε ιδέα!

4 Δεκεμβρίου 2021 13:14
Λίπη στο φούρνο; Ρίξτε μαγειρική σόδα με ξύδι και δεν θα πιστεύετε το αποτέλεσμα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό, το οποίο λατρεύουν πολλοί να χρησιμοποιούν για τις καθημερινές δουλειές τους, χρησιμεύοντας σε αρκετές περιπτώσεις, αν κι εγκυμονεί τους κινδύνους της.

Ο φούρνος και το καθάρισμά του είναι μία εξ αυτών. Λίπη, βρωμιές και υπολείμματα φαγητού τείνουν να συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία, δυσκολεύοντάς μας αργότερα στο καθάρισμα. Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου το viral hack του TikTok που μας δείχνει πώς να τον κάνουμε σαν καινούργιο με μόλις 3 υλικά.

Τι θα χρειαστείτε

1) Μαγειρική σόδα

2) Υγρό καθαριστικό πιάτων

3) Λευκό ξύδι

Πώς θα το κάνετε

Σε ένα μπολ ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα, μισό φλιτζάνι υγρό πιάτων και μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι. Η σόδα αντιδρά με το όξινο ξύδι κι έτσι το διάλυμα θα φουσκώσει. Μόλις το κάνει, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ή μία σπάτουλα για να ανακατέψετε και να σχηματίσετε μια πάστα.

Περάστε ολόκληρο το εσωτερικό του φούρνου σου με την πάστα. Αφήστε την να δράσει για 2 έως 3 ώρες, σκουπίστε καλά με ένα πανάκι και ετοιμαστείτε να δείτε το φούρνο σας πιο καθαρό από ποτέ.

Δείτε αναλυτικά πώς θα το κάνετε κι εσείς στο παρακάτω βίντεο:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε. Αντί να βασίζονται στη μακροχρόνια διαδικασία βιολογικής διόγκωσης, που χρησιμοποιείται για ζυμαρικά και κέικ.

Οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του διττανθρακικού νατρίου σε αυτές τις απολαύσεις χάρη στα πειράματα του δημοτικού σχολείου που περιλαμβάνουν τα ηφαίστεια papier-mâché – και τη σόδα συν το ξίδι που κάνει τα πράγματα να φτάσουν σε έκρηξη. (Πιο τεχνικά, η αλκαλική σόδα μαγειρικής αντιδρά με το όξινο ξίδι για να δημιουργήσει νερό και διοξείδιο του άνθρακα … που φτιάχνει ο συνδυασμός τους ένα «ηφαίστειο»). Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο όταν πρόκειται για μπισκότα.

Το διττανθρακικό νάτριο ή (όνομα IUPAC) όξινο ανθρακικό νάτριο είναι χημική ένωση με τον τύπο NaHCO3. Είναι ένα άλας που αποτελείται από ιόντα νατρίου και δισανθρακικά ιόντα. Το δισσανθρακικό ή διττανθρακικό νάτριο είναι ένα λευκό στερεό που είναι κρυσταλλικό, αλλά συχνά εμφανίζεται ως μια λεπτή σκόνη. Έχει μια ελαφρώς αλμυρή, αλκαλική γεύση που μοιάζει με αυτή της σόδας πλύσης (ανθρακικό νάτριο). Η φυσική μεταλλική μορφή είναι ο ναχκολίτης (nahcolite). Είναι ένα συστατικό του ορυκτού νάτρον και βρίσκεται διαλυμένο σε πολλές μεταλλικές πηγές (mineral springs). Είναι μεταξύ των κωδικοποιημένων προσθέτων τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτοποιημένο ως E 500. Επειδή είναι γνωστό από παλιά και χρησιμοποιείται πλατιά, το άλας έχει πολλά σχετικά ονόματα όπως μαγειρική σόδα (baking soda), σόδα άρτου (bread soda), μαγειρική σόδα (cooking soda) και διττανθρακική σόδα (bicarbonate of soda).

Το πρόθεμα «διττ (ή δισσ)» στο «διττανθρακικό» προέρχεται από ένα παρωχημένο σύστημα ονοματολογίας και βασίζεται στην παρατήρηση ότι υπάρχει διπλάσιο ανθρακικό (CO3) ανά νάτριο στο όξινο ανθρακικό νάτριο (NaHCO3) από όσο ανθρακικό ανά νάτριο στο ανθρακικό νάτριο (Na2CO3) και άλλα ανθρακικά άλατα. Ο σύγχρονος τρόπος ανάλυσης με βάση την ακριβή χημική σύσταση (που ήταν άγνωστη όταν επινοήθηκε ο όρος «διττανθρακικό νάτριο») το λέει αντίστροφα: υπάρχει μισή ποσότητα νατρίου στο NaHCO3 από όση στο Na2CO3 (το Na ως προς Na2).

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share