Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καμένα λίπη από λάδι στο ταψί; Σούπερ κόλπα για να το καθαρίσεις γρήγορα και χωρίς κόπο

Tips που θα σου λύσουν τα χέρια

2 Δεκεμβρίου 2021 18:31
Καμένα λίπη από λάδι στο ταψί; Σούπερ κόλπα για να το καθαρίσεις γρήγορα και χωρίς κόπο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ακόμα και όταν απλώνετε στα ταψιά σας λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, τα αλείφετε με βούτυρο ή άλλες λιπαρές ουσίες, μετά από αρκετές χρήσεις-όσο καλά και αν (νομίζετε) ότι τα πλένετε-, συνήθως καταλήγουν με καμένα λίπη τα οποία δεν καθαρίζονται και τόσο εύκολα. Μήπως λοιπόν κάτι δεν κάνετε σωστά;

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να δώσετε τέλος στα καμένα λίπη

  1. Ξεκινήστε πλένοντας πρώτα το ταψί στο χέρι όπως κάνετε πάντα. Αυτό θα αφαιρέσει τα περισσότερα υπολείμματα φαγητού και λίπη.
    2. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα μίγμα από baking soda και λευκό ξίδι. Η υφή του μίγματος πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή ενός κρεμώδους ντρέσινγκ.
    3. Απλώνετε το μίγμα στο ταψί σας δίνοντας περισσότερη προσοχή στα πιο βρώμικα σημεία. Πασπαλίζετε στο ταψί και πούδρα καθαρίσματος για ανοξείδωτα σκεύη. Το σκεύος θα πρέπει να μείνει για αρκετή ώρα στο νεροχύτη σας, ωστόσο, αν δεν υπάρχει χώρος, η διαδικασία μπορεί να γίνει εναλλακτικά στην μπανιέρα.
    4. Αφήνετε το μίγμα να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι -κατά προτίμηση με σκληρή επιφάνεια- τρίβετε πολύ καλά και πλένετε. Αν υπάρχει «επίμονη» βρωμιά, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

λίπη λάδι ταψί

Βέβαια, αν τα ταψιά σας είναι πολύ ταλαιπωρημένα μην περιμένετε να επανέλθουν πλήρως στην αρχική τους κατάσταση και να γίνουν σαν καινούρια. Ειδικά οι γωνίες δεν είναι εύκολο να καθαριστούν. Για να μην φτάσετε λοιπόν σε αυτό το σημεία, καλό θα είναι να αφιερώνετε λίγο παραπάνω χρόνο στο καθάρισμά τους από τα πρώτα πλυσίματα.

Αυτό είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να πετάξεις το λάδι μετά το τηγάνισμα

Μία κακή συνήθεια που έχουμε πολλοί είναι να ρίχνουμε το λάδι που έχουμε χρησιμοποιήσει, είτε στο τηγάνισμα, είτε σε άλλη χρήση, μέσα στον νεροχύτη, θέλοντας να το… ξεφορτωθούμε για να πλύνουμε τα πιάτα. Επίσης, πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το ποιο είναι το κατάλληλο λάδι, με το οποίο πρέπει να τηγανίζουμε τις πατάτες, με αρκετούς ειδικούς επί του θέματος να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά με την απάντηση που θα σας δώσουμε, πρέπει να ξεχάσετε όσα ξέρατε.

Η αλήθεια είναι πως το λάδι είναι απαραίτητο συστατικό όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας, μια και το βάζουμε στα περισσότερα πιάτα.

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πετάμε, μετά την χρήση στον νεροχύτη. Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθεια και να σταματήσουμε αμέσως να ρίχνουμε το λάδι με το οποίο έχουμε μαγειρέψει μέσα στον νεροχύτη.

Ένα λίτρο λάδι μολύνει περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για 14 χρόνια. Έτσι, μετά την χρησιμοποίηση του λαδιού το πιο σωστό είναι να βάζετε το λάδι σ’ ένα μπουκαλάκι και να το πετάτε στα σκουπίδια.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share