Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο απίστευτος λόγος που πρέπει να βάζετε το πλυντήριο σας αποκλειστικά σε υψηλές θερμοκρασίες

Δεν είχαμε ιδέα!

30 Οκτωβρίου 2021 17:08
Ο απίστευτος λόγος που πρέπει να βάζετε το πλυντήριο σας αποκλειστικά σε υψηλές θερμοκρασίες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μικρόβια στα ρούχα είναι δύσκολο να σκοτωθούν, ειδικά όταν η θερμοκρασία του πλυντηρίου δεν είναι υψηλή. Ωστόσο, εκτός από το πλυντήριο, τα μικρόβια εξουδετερώνονται από τον ήλιο και το σιδέρωμα. Φυσικά και υπάρχουν πάμπολλα μυστικά σχετικά με το πλύσιμο των ρούχων, δείτε εδώ τι θα συμβεί αν ρίξετε μια χούφτα παγάκια στο πλυντήριο σας.

Μπορεί να διαφημίζονται πολλά απορρυπαντικά ότι καθαρίζουν τα ρούχα ακόμα και σε κρύο νερό, οι ειδικοί όμως φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη.

Αναπτύσσονται σε κρύο νερό

Το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να πλένουμε τα ρούχα σε τουλάχιστον 60-70 βαθμούς Κελσίου.

Ανέπαφα στους 40 βαθμούς Κελσίου

Αυτό σημαίνει ότι το πλύσιμο των ρούχων στους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα μικρόβια.

Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη, μετά το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες η μείωση των μικροβίων είναι οριακά μικρότερη σε σύγκριση με αυτά που υπάρχουν όταν είναι άπλυτα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το runnfun.gr, το μικροβιακό φορτίο των ρούχων και των παιχνιδιών μετά το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου ήταν μόλις 14% μικρότερο από αυτό που είχαν όταν ήταν άπλυτα.

Τα ρούχα των δρομέων

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε πως οι οδηγίες για τα περισσότερα ρούχα που φορούν οι δρομείς, τα γνωστά σε όλους μας Dri-Fit, έχουν οδηγία να πλένονται στους 40 βαθμούς.

Μια θερμοκρασία νερού που δεν σκοτώνει όλα τα μικρόβια.

Από την άλλη, όταν τα συγκεκριμένα ρούχα πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χαλάει η υφή τους και χάνουν τις ιδιότητές τους. Άρα, ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να πλένονται;

πλυντήριο χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες

Σκοτώνονται από τον ήλιο

Η απάντηση δεν βρίσκεται στο πλύσιμο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση στο στέγνωμα. Τα συγκεκριμένα ρούχα δεν μπορούν να πλυθούν σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από αυτές που αναφέρει ο κατασκευαστής τους.

Μπορούν, ωστόσο, να απλωθούν στον ήλιο. Όταν απλώνουμε τα ρούχα στον ήλιο διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα και άρα όσα μικρόβια δεν έχουν «σκοτωθεί» στην πλύση, θα εξαφανιστούν κατά τη διαδικασία του στεγνώματος.

Επίσης αν χρειάζεται, σιδερώστε ρυθμίζοντας το σίδερό σας (σ.σ. χωρίς τη χρήση ατμού) σε χαμηλή θερμοκρασία, τόση ώστε να μην φθαρούν τα λογότυπα ή τα σχέδια και να την αντέχει το ύφασμα.

Σκοτώνονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου

Με δεδομένο τον κορονοϊό στη χώρα, οι ειδικοί συμβουλεύουν όταν τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 90 (ειδικά τα εσώρουχα), προκειμένου να εξουδετερωθούν όλα τα μικρόβια.

Ιδανική θερμοκρασία για κάθε είδος

Τα ακάρεα αρχίζουν να πεθαίνουν στους 35-55 βαθμούς Κελσίου.

Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 55 – 60 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών.

Τα εσώρουχα, θα πρέπει να πλένονται σε καυτό νερό και ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα (μπλούζες, παντελόνια, φορέματα κλπ) γιατί έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο.

Να θυμάστε ότι τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.

Πρέπει να απλώνετε τα ρούχα στον ήλιο και όχι στη σκιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα.

Όλα τα ρούχα θα πρέπει να σιδερώνονται καλά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share