Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καθαρισμός με ξύδι: Ο «ελβετικός σουγιάς» για την καθαριότητα του σπιτιού

Έξυπνες συμβουλές καθαρισμού με ξύδι

22 Οκτωβρίου 2021 17:58
Καθαρισμός με ξύδι: Ο «ελβετικός σουγιάς» για την καθαριότητα του σπιτιού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι φθηνό, φυσικό και ανθεκτικό στα βακτήρια, την μούχλα και τη βρωμιά. Χρησιμοποιήστε αυτές τις έξυπνες συμβουλές καθαρισμού με ξύδι για κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας.

Εάν αισθάνεστε ποτέ μπερδεμένοι από τις φαινομενικά ατελείωτες επιλογές που παρουσιάζονται στο διάδρομο των ειδών καθαρισμού, ακούστε. Υπάρχει ένα προϊόν που πιθανότατα έχετε ήδη και μπορεί να καθαρίσει σχεδόν κάθε επιφάνεια του σπιτιού σας με ευκολία… αποσταγμένο λευκό ξύδι! Ο καθαρισμός με ξύδι είναι ο ελβετικός σουγιάς για την καθαριότητα του σπιτιού και είναι και οικονoμικός.

Αν και δεν θα έχει το φρέσκο άρωμα λεμονιού που περιμένετε όπως άλλα οικιακά καθαριστικά, το ξύδι δημιουργεί ένα απίστευτα ευέλικτο και προσιτό προϊόν καθαρισμού. Αυτό το φυσικό καθαριστικό αφαιρεί εύκολα την μούχλα, τα βακτήρια και τη βρωμιά και είναι ασφαλές για χρήση σε μια μεγάλη ποικιλία οικιακών επιφανειών.

Δείτε τις συμβουλές καθαρισμού παρακάτω για να μάθετε πώς να καθαρίζετε το μπάνιο, την κουζίνα, το σαλόνι και πολλά άλλα με ξύδι:

Καθαρισμός με ξύδι στην κουζίνα για καταπληκτικά αποτελέσματα

Καθαρίστε με ξύδι το ψυγείο: Εξετάστε επιτέλους το ενδεχόμενο να παραλείψετε τις τοξικές χημικές ουσίες από διάφορα καθαριστικά στο μέρος όπου αποθηκεύετε το φαγητό σας. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε να καθαρίσετε επιφάνειες του ψυγείου με λευκό ξύδι. Σκουπίστε τις πιτσιλιές και τους λεκέδες από φρούτα και λαχανικά, χρησιμοποιώντας ένα πανί βρεγμένο με ένα διάλυμα καθαρισμού ξιδιού ίσων μερών ξύδι και νερό. Μπορείτε ακόμη και να διατηρήσετε ένα μπουκάλι του μείγματος αποθηκευμένο στο ψυγείο σας!

Καθαρίστε με ξύδι το σιφώνι της κουζίνας: Ρίξτε μαγειρική σόδα στο σιφώνι, περίπου 2 κούπες και, στη συνέχεια, ρίξτε μια κούπα βρασμένο λευκό ξύδι. Θα δείτε η τρύπα στο σιφώνι να αφρίζει και ταυτόχρονα να καθαρίζει τα λίπη και τις βρωμιές. Στο τέλος, απλά ξεπλένεται με καθαρό νερό.

Καθαρίστε με ξύδι τις επιφάνειες κοπής: Ρίξτε λευκό ξύδι για τον καθαρισμό των επιφανειών κοπής. Ψεκάστε την επιφάνεια απευθείας με ξύδι και μετά ξεπλύνετε για καθαρισμό.

  • Ξύδι στον φούρνο μικροκυμάτων: Ο καθαρισμός με λευκό ξύδι δεν περιορίζεται σε πάγκους. Αφαιρέστε την σκληρή βρωμιά από τον φούρνο μικροκυμάτων και τους λεκέδες τοποθετώντας 1/2 φλιτζάνι ξύδι και 1/2 φλιτζάνι νερό σε ένα γυάλινο μπολ. Δουλέψτε τον φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά, ή μέχρι να βράσει η μίξη. Στη συνέχεια σκουπίστε τη συσσωρευμένη βρωμιά με ευκολία.

Λεκέδες σε πλαστικά δοχεία: Καλύψτε τα πλαστικά δοχεία μέσα σε ξύδι, αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά και μετά πλύνετε ως συνήθως. Δύσκολοι λεκέδες, αλλά δε θα χάσουμε τίποτα με το να το δοκιμάσουμε.

  • Καθαρισμός πάγκου κουζίνας με ξύδι: Ο καθαρισμός πάγκων κουζίνας με λευκό ξύδι είναι απλός… Απλώς ψεκάστε ξύδι στην επιφάνεια και σκουπίστε το με ένα ζεστό, υγρό πανί. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τον καθαρισμό των πάγκων με ξύδι εάν έχετε επιφάνεια από γρανίτη ή μάρμαρο.

Πώς να καθαρίσετε το μπάνιο σας με ξύδι

Το λευκό ξύδι κάνει γρήγορο καθάρισμα των επιφανειών του μπάνιου. Δοκιμάστε τις κορυφαίες χρήσεις με λευκό ξύδι στο μπάνιο, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού των πλακιδίων.

Γενικός καθαρισμός μπάνιου: Χρησιμοποιήστε απευθείας ή αραιωμένο με νερό διάλυμα καθαρισμού από ξύδι για το μπάνιο για να καθαρίσετε τα βακτήρια, ειδικά γύρω από την τουαλέτα, όπου μπορεί να περιορίσει τους λεκέδες και τις μυρωδιές των ούρων.

Τουαλέτα: Ο καθαρισμός με μαγειρική σόδα και ξύδι στο μπάνιο μπορεί να κάνει θαύματα

Για να καθαρίσετε μια τουαλέτα με ξύδι, ρίξτε ένα φλιτζάνι ξύδι στη λεκάνη και αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα. (Για σκληρές δουλειές, αδειάστε πρώτα το νερό της τουαλέτας.) Το επόμενο πρωί, πασπαλίστε με μαγειρική σόδα ή σκόνη βόρακα. τρίψτε και μετά ξεπλύνετε.

Αποχέτευση μπανιέρας ή νεροχύτη: Για να καθαρίσετε την περιοχή γύρω από την αποχέτευση του μπάνιου σας, ρίξτε 1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο άσπρο ξύδι γύρω από την κλειστή αποχέτευση και αφήστε το να καθίσει για αρκετές ώρες. Τρίψτε για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση αλάτων, βρωμιάς και λεκέδων. Στραγγίστε και μετά ξεπλύνετε.

Καθαρισμός επιφανειών του ντους

Για να καθαρίσετε το ντους σας με ξύδι, δοκιμάστε το καθεστώς βαθιάς καθαρότητας του ντους: Βράστε το ξίδι και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε προσεκτικά το ζεστό ξύδι για να σκουπίσετε την πόρτα και τους τοίχους του ντους. Κρατήστε τα υγρά σκουπίζοντας τα κάθε 5 έως 8 λεπτά για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, βρέξτε ένα μαλακό (όχι τραχύ) σφουγγάρι σε ξύδι, πασπαλίστε με μαγειρική σόδα και τρίψτε. Ξεπλύνετε για να διώξετε μικρόβια, μούχλα, κηλίδες νερού και υπολείμματα σαπουνιού.

  • Ο καθαρισμός μιας κεφαλής ντους με ξύδι είναι εύκολος. Ρίξτε λίγο λευκό ξύδι σε μια πλαστική σακούλα και τοποθετήστε την κεφαλή του ντους μέσα σε αυτή. Με ένα λαστιχάκι τυλίξτε και σφίξτε την σακούλα με το ντους (τηλέφωνο) μέσα. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό ξύδι, ώστε το κάτω μέρος του ντους να είναι βυθισμένο. Αφήστε το έτσι για μια νύχτα. Αφαιρέστε το επόμενο πρωί και ξεπλύνετε.

Καθαρισμός πλακιδίων μπάνιου με ξύδι: Για να καθαρίσετε τις επιφάνειες του μπάνιου με ξύδι, αναμίξτε 1/2 φλιτζάνι λευκό αποσταγμένο ξίδι με 3-4 λίτρα ζεστό νερό. Σκουπίστε δάπεδα μπάνιου ή καθαρίστε τον πάγκο με το διάλυμα και αφήστε να στεγνώσει από τον αέρα του χώρου.

Καθαρισμός με ξύδι: Ο «ελβετικός σουγιάς» για την καθαριότητα του σπιτιού

Καθαρίστε την κρεβατοκάμαρά σας με ξύδι

Απολυμαντικό στρώματος: Ανακατέψτε το αποσταγμένο λευκό ξύδι, λίγο οινόπνευμα για τρίψιμο και λίγο λάδι από δέντρο τσαγιού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε απαλά (λίγο) στο στρώμα σας για να καταπολεμήσετε τα ακάρεα σκόνης, την μούχλα και τις γενικές οσμές. Για πιο βαθύ καθαρισμό, ακολουθήστε με ξεσκόνισμα με την χρήση μαγειρικής σόδας. Αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια σκουπίστε το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα.

Καθαρισμός με ξύδι και στο πλυντήριο ρούχων

Η χρήση λευκού ξιδιού επεκτείνεται και σε υφάσματα και υφές.

  • Ενισχυτικό απορρυπαντικού: Η χρήση ξιδιού στα ρούχα σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των χρωμάτων και στην απομάκρυνση της περίσσειας απορρυπαντικών. Για να ρυθμίσετε τα χρώματα και να μειώσετε το ξεθώριασμα, πλύνετε χρωματιστές πετσέτες και ρούχα με περίπου τη μισή συνιστώμενη ποσότητα απορρυπαντικού συν 1/2 έως 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι.
  • Μαλακτικό υφασμάτων: Χρησιμοποιήστε ξύδι αντί για μαλακτικά υφασμάτων στο πλυντήριο. Μαλακώνει τα ρούχα και αφαιρεί το σκληρότητα με ελάχιστο κόστος σε σχέση με αυτό των μαλακτικών. Απλά προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι στο τελικό πλύσιμο ή στο ξέβγαλμα.

Καθαρίστε το σαλόνι και την τραπεζαρία σας με ξύδι

Γυαλί: Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα ξύδι-νερού σε αναλογία 50-50 για να διατηρήσετε τις γυάλινες επιφάνειες ή τις πόρτες των ντουλαπιών καθαρές.

  • Καθαρίστε με ξύδι τα ξύλινα έπιπλα: Χρησιμοποιήστε 1/4 φλιτζάνι λευκό ξύδι αναμεμειγμένο με 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (συν μερικές σταγόνες λάδι λεμονιού ή πορτοκαλιού για το άρωμα, αν θέλετε) για να καθαρίσετε και να “θρέψετε” τα ξύλινα έπιπλα.
  • Καθαρίστε τα χαλιά με ξύδι: Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα καθαρισμού ξιδιού για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα χαλιά και να καθαρίσετε τα πατάκια. Ανακατέψτε 1 κουτ. ήπιο υγρό πλυσίματος πιάτων και 1/4 κουταλάκι του γλυκού. λευκό ξίδι με 1 λίτρο ζεστό νερό. Απλώστε το στο λεκέ του χαλιού και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά πριν το καθαρίσετε με καθαρό νερό και καθαρό πανί.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share