Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φτιάξτε εύκολα ανάγλυφο βάζο με αλουμινόχαρτο

Δείτε τι θα χρειαστείτε...

22 Οκτωβρίου 2021 12:00
Φτιάξτε εύκολα ανάγλυφο βάζο με αλουμινόχαρτο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το αλουμινόχαρτο, πέρα από τις συνήθεις χρήσεις του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα είδη κατασκευών ως απλό ...μεταλλικό χαρτί που θα μεταχειριστείτε σαν π.χ ένα ρυζόχαρτο με μια περίπου σαν ...decoupage διαδικασία.

Αφ΄ενός η ιδιότητά του να κόβεται και να τσαλακώνεται πολύ εύκολα και αφετέρου το ελάχιστο πάχος του το κάνουν ιδανικό για να "ντύσετε" επιφάνειες - αντικείμενα που τελικώς μπορούν να αποκτήσουν πολύ όμορφη ανάγλυφη όψη και ασφαλώς να βαφτούν με απλά ακρυλικά χρώματα και να επεξεργαστούν με χρώμα με κάθε είδους τεχνική.
Eίναι ένας ακόμη τρόπος για να δώσετε μια εντελώς νέα και ιδιαίτερη όψη σε παλιά, φθαρμένα αντικείμενα αλλά και σε πολύ φτηνά κομμάτια που θα βρείτε στην αγορά ακόμη και στα "1 ευρώ" shops, π.χ βάζα, κορνίζες κλπ και που μπορείτε να επεξεργαστείτε με παρόμοιο τρόπο. Για την συγκεκριμένη τέτοιου τύπου κατασκευή εκτός από αλουμινόχαρτο θα χρειαστείτε - γυάλινο βάζο - κόλλα decoupage ή ελαφρά αραιωμένη ατλακόλ - ακρυλικό χρώμα - βερνίκι ντεκουπάζ ή μεταλλικό glaze(βερνίκι λούστρο). Ακόμη τύλιξε με αλουμινόχαρτα τα πόμολα από όλα τα συρτάρια. Ο λόγος θα σας καταπλήξει!

Αναλυτικά η διαδικασία

  • Το αρχικό στάδιο της διαδικασίας, το ντύσιμο δηλαδή του αντικειμένου με το αλουμινόχαρτο είναι το βασικότερο και που χωρίς να παρουσιάζει καμιά δυσκολία απαιτεί απλώς λίγη υπομονή. Τσαλακώστε ελαφρά ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου και στην συνέχεια κόψτε μικρότερα κομμάτια, σε όποιο μέγεθος σας εξυπηρετεί ανάλογα με το σχήμα-μέγεθος του βάζου και με την βοήθεια της κόλλας καλύψτε την επιφάνεια του, φροντίζοντας στα σημεία των ενώσεων το ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου να επικαλύπτει ελαφρά το άλλο.
  • Κόλλα θα απλώσετε και πάνω στο βάζο και πάνω στο αλουμινόχαρτο, επιμένοντας λίγο παραπάνω στα σημεία που ενώνονται τα κομμάτια του, δουλεύοντας και πιέζοντας με τα χέρια σας έτσι ώστε να εφάπτεται πλήρως πάνω στο γυαλί και οι πτυχώσεις στα σημεία των ενώσεων να είναι όσο πιο λεπτές και ...αόρατες στο τελικό αποτέλεσμα. Ολοκληρώστε με ένα πέρασμα μικρής ποσότητας κόλλας σε ολόκληρο το βάζο και αφήστε να στεγνώσει εντελώς. Θα χρειαστεί αρκετές ώρες.
  • Το αρχικό βάψιμο, με όποια απόχρωση μπογιάς θέλετε, θα το κάνετε είτε ψεκάζοντας αφού πριν βάλετε μια ποσότητα ελαφρά αραιωμένου χρώματος σε ένα μπουκαλάκι για σπρέϋ είτε κανονικά με πινέλο.

Aνάγλυφο βάζο με αλουμινόχαρτο

Αφήστε να στεγνώσει η πρώτη στρώση μπογιάς και στην συνέχεια, με ένα σφουγγαράκι ή χαρτί κουζίνας, ταμπονάρετε επιπλέον ποσότητα χρώματος στα σημεία που πιθανόν η μπογιά δεν έχει "σταθεί" καλά αλλά και για να τονίσετε κάποια σημεία, δημιουργώντας μια ελαφριά ανομοιομορφία με το χρώμα κατά τόπους να είναι εντονότερο και πιο σκούρο. Φυσικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να δουλέψετε και με δύο παρεμφερείς αποχρώσεις μπογιάς, αφού στεγνώσει το αρχικό χρώμα να προσθέσετε ανά σημεία χρώμα πατίνας, μεταλλικό χρώμα κλπ.

  • Όταν στεγνώσει εντελώς η μπογιά, περάστε ολόκληρη την επιφάνεια του βάζου με απλό βερνίκι decoupage που θα αδιαβροχοποιήσει και θα προστατέψει την κατασκευή ή με ένα μεταλλικό glaze (λούστρο) που επιπρόσθετα θα προσφέρει ένα "μεταλλικό" φινίρισμα, αν φυσικά δεν έχετε μετά το απλό ακρυλικό χρώμα χρησιμοποιήσει πατίνες, μεταλλικά χρώματα κλπ.

Φτιάξτε εύκολα ανάγλυφο βάζο με αλουμινόχαρτο

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο και πολύ ιδιαίτερο, μια πολύ οικονομική κατασκευή και εάν σας αρέσει ως τεχνική ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθείτε με την χρήση αλουμινόχαρτου με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι να ...πειραματιστείτε αρχικά πάνω σε μικρού μεγέθους αντικείμενα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share