Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021

Έτσι θα καθαρίσετε τους λεκέδες από ντομάτα!

Εύκολα και γρήγορα

20 Οκτωβρίου 2021 15:29
Έτσι θα καθαρίσετε τους λεκέδες από ντομάτα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είτε αποφασίσατε να φτιάξετε έναν ντοματοχυμό και χύθηκε πάνω σας, είτε ολόκληρη η μακαρονάδα προσγειώθηκε στο πουκάμισό σας, η αλήθεια είναι πως οι λεκέδες από ντομάτα δεν είναι καθόλου ευχάριστοι.

Σε αντίθεση με άλλους λεκέδες, η ντομάτα δεν αφαιρείται εύκολα από τα υφάσματα – επιπλέον η έντονη μυρωδιά της αυξάνεται όσο μένει πάνω σε κάποιο ρούχο. Ευτυχώς, όμως, αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα θα καταφέρετε να αφαιρέσετε τους δύσκολους αυτούς λεκέδες. Πλήρως!

Αναλυτικά τα βήματα:

  • Απομακρύνετε όση περισσότερη σάλτσα ντομάτας μπορείτε από το ύφασμα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο κουτάλι ή κάποιο μαχαίρι βουτύρου. Είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείψετε διαφορετικά υπάρχει η πιθανότητα να απλωθεί ο λεκές.
  • Ρίξτε κρύο νερό από το πίσω μέρος του λεκέ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το νερό θα σπρώξει τον λεκέ μακριά από το ύφασμα. Μην το δοκιμάσετε από την ανάποδη πλευρά γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σπρώξετε τον λεκέ πιο βαθιά στο ύφασμα. Αφήστε το νερό να τρέξει για 10-15 λεπτά.
  • Ρίξτε κάποιο υγρό απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων πάνω στον λεκέ. Τρίψτε το ελαφρά κάνοντας κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας απ’ έξω και πηγαίνοντας προς το κέντρο του λεκέ. Αφήστε το 10 λεπτά πριν το ξεπλύνετε καλά.
  • Αν το ρούχο είναι λευκό μπορείτε να βάλετε ένα απαλό λευκαντικό ή λευκό ξύδι και να το τρίψετε με ένα σφουγγάρι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού. Ξεπλύνετε καλά.
  • Αφού βάλετε το λευκαντικό (ή το ξύδι ή το λεμόνι) προσθέστε κι άλλο απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων και δοκιμάζετε αυτή την εναλλαγή μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Αν μετά από μερικές προσπάθειες ο λεκές επιμένει χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό προϊόν για λεκέδες σε μορφή σπρέι ή τζελ και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά.
  • Αφού κάνετε τα παραπάνω, πλύνετε το ρούχο κανονικά με απορρυπαντικό. Πριν το στεγνώσετε ελέγξτε αν έχει φύγει ο λεκές, καθώς οι λεκέδες που στεγνώνουν μαζί με τα ρούχα γίνονται μόνιμοι.
  • Αν ο λεκές δεν λέει να φύγει ρίξτε και πάλι απορρυπαντικό και αφήστε το ρούχο να μουλιάσει σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και επαναλάβετε τη διαδικασία με στο σπρέι ή το τζελ. Ωστόσο δείτε πως η τομάτα ομορφαίνει το δέρμα μας!

Έτσι θα καθαρίσετε τους λεκέδες από ντομάτα!

Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση

Κάποιες από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας, και συγκεκριμένα το λυκοπένιο, ενδεχομένως να εξαφανίζονται όταν η κατανάλωσή της συνδυάζεται με άλλα, πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα, υποστηρίζει μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Ohio που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research.

Με την ευκαιρία διαβάστε κι αυτό: Το απόλυτο κόλπο για να ωριμάσουν οι ντομάτες σας πιο γρήγορα

Οι ερευνητές ανέλυσαν το αίμα και το γαστρικό υγρό μιας μικρής ομάδας φοιτητών, μετά από κατανάλωση ενός ντοματοχυμού που για κάποιους περιείχε και για κάποιους δεν περιείχε σίδηρο. Όπως αποδείχθηκε, τα επίπεδα λυκοπενίου στο γαστρικό υγρό και το αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωσαν το υγροποιημένο γεύμα τους μαζί με ένα συμπλήρωμα σιδήρου, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα έχει μικρότερη ποσότητα να χρησιμοποιήσει με πιθανώς ευεργετικούς τρόπους.

«Όταν οι άνθρωποι λάμβαναν σίδηρο με το γεύμα τους, παρατηρούταν σχεδόν διπλάσια πτώση του λυκοπενίου τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες κάθε φορά που κάποιος καταναλώνει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και σίδηρο, όπως για παράδειγμα η σάλτσα Bolognese στα μακαρόνια. Το πιθανότερο είναι ότι λαμβάνει μόλις τη μισή ποσότητα λυκοπενίου, σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε αν δεν κατανάλωνε σίδηρο», αναφέρει η βασική συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφολογίας, Rachel Kopec.

Το λάθος που κάνουμε και η ντομάτα χάνει την αντικαρκινική της δράση

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο στοιχείο σε μια διατροφή, καθώς πραγματοποιεί σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό, όπως το να επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας και την αποβολή των τοξικών ουσιών. Είναι, όμως, κι ένα θρεπτικό συστατικό που θεωρείται ότι μιμείται άλλες κυτταρικές διαδικασίες.

«Γνωρίζαμε ότι αν αναμίξουμε τον σίδηρο με άλλες ουσίες θα τις καταστρέψει άμεσα, δεν ξέραμε όμως αν θα έβλαπτε και πιθανώς επωφελή καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά», προσθέτει η Δρ. Kopec.

Τα καροτενοειδή είναι χρωστικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υπεύθυνες για το κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα κάποιων τροφίμων. Περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στις ντομάτες, και θεωρείται ότι είναι προστατευτικό απέναντι στον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος!

Είναι ακόμα ασαφές το τι ακριβώς συμβαίνει και αλλάζει την πρόσληψη του λυκοπενίου, αλλά ένα ενδεχόμενο είναι ότι ένα γεύμα με σίδηρο οξειδώνει το λυκοπένιο, δημιουργώντας διαφορετικά παράγωγα του μεταβολισμού. Επίσης, είναι πιθανό ο σίδηρος να διαταράσσει το μείγμα ντομάτας και λιπαρών που χρειάζονται τα κύτταρα για να απορροφήσουν το λυκοπένιο.

Προς το παρόν, πάντως, οι ερευνητές συνεχίζουν την εργασία τους προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο του λυκοπενίου στη μάχη κατά του καρκίνου και τη σημασία της αλληλεπίδρασής του με άλλα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share