Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πώς θα αγοράσεις τη σωστή σόμπα ξύλου - Όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Χρήσιμες συμβουλές

13 Οκτωβρίου 2021 15:41
Πώς θα αγοράσεις τη σωστή σόμπα ξύλου - Όλα όσα πρέπει να προσέξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία οι θερμοκρασίες που πέφτουν, μία οι τιμές του πετρελαίου που ανεβαίνουν, η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης για το σπίτι είναι κάτι που μας απασχολεί όλους. Μπορεί μέσα στα χρόνια οι τεχνολογικές λύσεις να έχουν αυξηθεί, όμως κάποιοι πιο «παραδοσιακοί» τρόποι θέρμανσης, είναι ακόμα στο επίκεντρο. Η ξυλόσομπα, συνεχίζει να αποτελεί αξιόλογο τρόπο θέρμανσης από άποψη οικονομίας και ενεργειακής απόδοσης. Αν θες λοιπόν κι εσύ να διαλέξεις σόμπα ξύλου για τον χώρο σου, αλλά δεν ξέρεις τι και ποιον να ρωτήσεις, είσαι στο κατάλληλο μέρος!

Ποια είναι τα είδη σόμπας ξύλου;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σόμπας ξύλου. Ο πρώτος είναι η κλασική σόμπα για θέρμανση, ο δεύτερος είναι η σόμπα με φούρνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα και ο τρίτος είναι η σόμπα με κυκλοφορητή, η οποία μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο θερμαντικών σωμάτων για να θερμαίνεις πιο αποδοτικά ολόκληρο το σπίτι σου. Ωστόσο εταιρεία κατασκεύασε γυάλινα κεραμίδια που ζεσταίνουν το σπίτι σας με ηλιακή ενέργεια!

Πόσο σημαντική είναι η απόδοση;

Για να διαλέξεις την κατάλληλη σόμπα ξύλου για τον χώρο σου, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τόσο παράγοντες που αφορούν την ίδια τη σόμπα, όσο και τον χώρο που θέλεις να ζεστάνεις. Σχετικά με τη σόμπα, συνυπολόγισε τα Κw που αποδίδει, το υλικό κατασκευής της και την ποιότητα αυτού, την πόρτα και τις τεχνολογίες καύσης που διαθέτει. Σχετικά με τον χώρο σου, εκτίμησε την παλαιότητα του σπιτιού σου, τη μόνωσή του, τον όροφο στον οποίο βρίσκεται και την υγρασία του περιβάλλοντος, αφού όλα αυτά επηρεάζουν σημαντικά την τελική απόδοση.

 Πώς θα αγοράσεις τη σωστή σόμπα - Όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Τι υλικό κατασκευής να προτιμήσεις;

Οι σόμπες ξύλου συνήθως έχουν ως υλικό κατασκευής το μαντέμι (χυτοσίδηρο) ή τον χάλυβα (ατσάλι), αλλά και τα δύο υλικά κατασκευής προσφέρουν σχεδόν παρόμοια απόδοση. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι οι σόμπες από μαντέμι ζεσταίνονται με πιο αργούς ρυθμούς και κρατάνε τη θερμοκρασία τους περισσότερο, ενώ οι σόμπες από χάλυβα ζεσταίνονται αλλά και κρυώνουν γρηγορότερα, οπότε διάλεξε με βάση τις προτεραιότητές σου.

Πώς θα την εγκαταστήσεις;

Οι σόμπες ξύλου είναι απλές και στην εγκατάσταση και στη συντήρησή τους. Για να γίνουν όμως και τα δύο με ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Εκείνος θα φροντίσει να τοποθετήσει τη σόμπα σε κατάλληλα αεριζόμενο χώρο, να εγκαταστήσει το σύστημα εξαερισμού της και να υπολογίσει την απόσταση που θα πρέπει να έχει από άλλα έπιπλα και αντικείμενα. Σαν γενικότερος κανόνας ισχύει ότι όσο πιο καλά αερίζεται ο χώρος, τόσο πιο αποδοτική και ασφαλής θα είναι η χρήση της σόμπας σου.

Τι συντήρηση χρειάζεται η σόμπα ξύλου;

Για να συνεχίσει να σε εξυπηρετεί και να σε ζεσταίνει, καθάρισε καλά τη σόμπα σου και τις σωληνώσεις της τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και έλεγξε το σύστημα εξαερισμού της με τη βοήθεια ειδικού. Παράλληλα, όσο την χρησιμοποιείς, άδειαζε τακτικά την τέφρα από το συρτάρι, πριν γεμίσει πάρα πολύ, ενώ χρησιμοποίησε εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού για να καθαρίσεις το γυαλί της πόρτας.

Τι ξύλα να χρησιμοποιήσεις;

Οι επιλογές καύσιμης ύλης είναι τόσες πολλές, όσα και τα είδη ξύλου, αφού κάθε ένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Τα στεγνά (έως 20% υγρασία) και πυκνά (ελιά, βελανιδιά, έλατο, οξιά) ξύλα είναι πολύ πιο αποδοτικά στην καύση, ενώ η καλύτερη εποχή για να γεμίσεις την αποθήκη σου είναι το καλοκαίρι, αφού τα ξύλα είναι πολύ πιο ξερά και σε πολλές περιπτώσεις φτηνότερα.

Γενικότερα, μια σόμπα ξύλου έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και χρειάζεται λιγότερη συντήρηση σε σχέση με άλλες συσκευές θέρμανσης. Παράλληλα, δεν κάνει μόνο καλό στην τσέπη σου, αλλά και στο περιβάλλον, αφού ρυπαίνει σημαντικά λιγότερο συγκριτικά με άλλους τρόπους θέρμανσης. Έτσι, το μόνο που μένει, είναι να διαλέξεις την κατάλληλη και να ετοιμάσεις το σπίτι σου για έναν χειμώνα πιο ζεστό από ποτέ!

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share