Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καμένα λίπη από λάδι στο ταψί; Δες πώς θα τα καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα!

Tips που θα σου λύσουν τα χέρια

13 Οκτωβρίου 2021 12:18
Καμένα λίπη από λάδι στο ταψί; Δες πώς θα τα καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ακόμα και όταν απλώνετε στα ταψιά σας λαδόκολλα ή αλουνινόχαρτο, τα αλείφετε με βούτυρο ή άλλες λιπαρές ουσίες, μετά από αρκετές χρήσεις-όσο καλά και αν (νομίζετε) ότι τα πλένετε-, συνήθως καταλήγουν με καμένα λίπη τα οποία δεν καθαρίζονται και τόσο εύκολα. Μήπως λοιπόν κάτι δεν κάνετε σωστά;

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να δώσετε τέλος στα καμένα λίπη

  1. Ξεκινήστε πλένοντας πρώτα το ταψί στο χέρι όπως κάνετε πάντα. Αυτό θα αφαιρέσει τα περισσότερα υπολείμματα φαγητού και λίπη.
    2. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα μίγμα από baking soda και λευκό ξίδι. Η υφή του μίγματος πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή ενός κρεμώδους ντρέσινγκ.
    3. Απλώνετε το μίγμα στο ταψί σας δίνοντας περισσότερη προσοχή στα πιο βρώμικα σημεία. Πασπαλίζετε στο ταψί και πούδρα καθαρίσματος για ανοξείδωτα σκεύη. Το σκεύος θα πρέπει να μείνει για αρκετή ώρα στο νεροχύτη σας, ωστόσο, αν δεν υπάρχει χώρος, η διαδικασία μπορεί να γίνει εναλλακτικά στην μπανιέρα.
    4. Αφήνετε το μίγμα να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι -κατά προτίμηση με σκληρή επιφάνεια- τρίβετε πολύ καλά και πλένετε. Αν υπάρχει «επίμονη» βρωμιά, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.

Βέβαια, αν τα ταψιά σας είναι πολύ ταλαιπωρημένα μην περιμένετε να επανέλθουν πλήρως στην αρχική τους κατάσταση και να γίνουν σαν καινούρια. Ειδικά οι γωνίες δεν είναι εύκολο να καθαριστούν. Για να μην φτάσετε λοιπόν σε αυτό το σημεία, καλό θα είναι να αφιερώνετε λίγο παραπάνω χρόνο στο καθάρισμά τους από τα πρώτα πλυσίματα.

Καμένα λίπη από λάδι στο ταψί; Δες πώς θα τα καθαρίσεις εύκολα και γρήγορα!

Αυτό είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να πετάξεις το λάδι μετά το τηγάνισμα

Μία κακή συνήθεια που έχουμε πολλοί είναι να ρίχνουμε το λάδι που έχουμε χρησιμοποιήσει, είτε στο τηγάνισμα, είτε σε άλλη χρήση, μέσα στον νεροχύτη, θέλοντας να το… ξεφορτωθούμε για να πλύνουμε τα πιάτα. Επίσης, πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το ποιο είναι το κατάλληλο λάδι, με το οποίο πρέπει να τηγανίζουμε τις πατάτες, με αρκετούς ειδικούς επί του θέματος να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά με την απάντηση που θα σας δώσουμε, πρέπει να ξεχάσετε όσα ξέρατε.

Η αλήθεια είναι πως το λάδι είναι απαραίτητο συστατικό όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε το φαγητό μας, μια και το βάζουμε στα περισσότερα πιάτα.

λάδι νεροχύτης

Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πετάμε, μετά την χρήση στον νεροχύτη. Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που θα πρέπει να αλλάξουμε συνήθεια και να σταματήσουμε αμέσως να ρίχνουμε το λάδι με το οποίο έχουμε μαγειρέψει μέσα στον νεροχύτη.

Ένα λίτρο λάδι μολύνει περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για 14 χρόνια. Έτσι, μετά την χρησιμοποίηση του λαδιού το πιο σωστό είναι να βάζετε το λάδι σ’ ένα μπουκαλάκι και να το πετάτε στα σκουπίδια.

Αν αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σας σε πλαστικά μπουκάλια τότε κινδυνεύετε από...

Η χώρα μας φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου μιας και θεωρείται το χρυσάφι της Μεσογείου. Η γεύση του ανά περιοχή παραγωγής αλλάζει και αλλού είναι πιο βαρύ, αλλού πιο πικρό και οι ποικιλίες του είναι αμέτρητες. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της σωστής γεύσης του παίζει τόσο η κατάλληλη χρήση του αλλά και ο τρόπος αποθήκευσης.

Όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια, δεν χρήζουν της ίδιας μεταχείρισης και δεν μπορούν να καταναλωθούν με κάθε τρόπο, για παράδειγμα, δείτε εδώ το λόγο που δεν πρέπει να τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη δεν το κάνουμε στη μαγειρική αλλά στην αποθήκευση. Όλοι έχουμε σίγουρα ακούσει πως δεν είναι σωστό το λάδι να αποθηκεύετε σε πλαστικά μπουκάλια ή δοχεία γιατί οξειδώνεται, τι ισχύει όμως;

ελαιόλαδο

Καλό θα ήταν το λάδι να μην αποθηκεύεται σε γυάλινα και διαφανή δοχεία αλλά να προτιμούνται οι αδιαφανείς συσκευασίες προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή του με το φως και το οξυγόνο που αποτελούν τους βασικότερους εχθρούς του ελαιολάδου και αυξάνουν τις πιθανότητες αλλοίωσης του προϊόντος.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share