Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τα μυστικά του κήπου! Πώς γίνεται η συγκομιδή των δικών σας σπόρων ντομάτας

Σπόροι ντομάτας σε βάζα!

8 Οκτωβρίου 2021 16:27
Τα μυστικά του κήπου! Πώς γίνεται η συγκομιδή των δικών σας σπόρων ντομάτας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μεγάλα χειμωνιάτικα βράδια, οι παθιασμένοι λάτρεις των τοματών ταξινομούν γλυκές σακούλες σπόρων στην καρδιά, κάνουν ξανά και ξανά λίστες, σχεδιάζουν μοτίβα φύτευσης ... Και τέλος, έγινε η επιλογή! Οι τυχεροί σπέρνονται, καλλιεργούνται στο περβάζι και φυτεύονται ταυτόχρονα στο έδαφος. Όλο το καλοκαίρι ποτίζουμε, ταΐζουμε, διαμορφώνουμε, τα προστατεύουμε από ασθένειες. Έπειτα έρχεται η στιγμή που η δουλειά μας αρχίζει κυριολεκτικά να αποφέρει καρπούς.

Κάθε οικοδέσποινα έχει έναν τεράστιο αριθμό εξαιρετικών συνταγών για τη διατήρηση των ενηλίκων. Ορισμένες ποικιλίες ήταν επιτυχημένες, μερικές όχι, μερικές ευχαριστημένες με τη γεύση, άλλες με παραγωγικότητα, αυτές είναι καλές για σαλάτες και αυτές για αντικείμενα εργασίας. Και αν έχετε ήδη κατοικίδια ζώα που θα θέλατε να μεγαλώσετε από έτος σε έτος, θα σας πω πώς να προετοιμάσετε τους σπόρους της αγαπημένης σας ποικιλίας.

Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε σπόρους ντομάτας στο κατάστημα, αλλά οι συλλεκτικές ποικιλίες σε εξειδικευμένα τμήματα δεν μπορούν να αγοραστούν και, δυστυχώς, πρόσφατα η αναδιάταξη δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά κάθε έδρα, ειδικά στο θερμοκήπιο, είναι τόσο καλό όσο ο χρυσός. Μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό να περάσετε αρκετούς μήνες και να μην πάρετε αυτό που θέλετε. Ωστόσο διατηρήστε τις ντομάτες σας φρέσκες με αυτό το πανέξυπνο κόλπο.

Σήμανση σπόρων τομάτας

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν ξεκινά η μαζική ωρίμανση των ντοματών, το κουάκερ, που επισκέπτεται θερμοκήπια και κρεβάτια, προσπαθεί να πάρει την πιο όμορφη και νόστιμη ντομάτα. Για να μην μείνει χωρίς τους σπόρους της ποικιλίας που σας αρέσει, κατά τη στιγμή της πλήρους φόρτωσης φρούτων, επιλέξτε μια περίπτωση που αντιστοιχεί στην περιγραφή της ποικιλίας, με τα πιο έντονα εκδηλωμένα σημάδια αυτής της ποικιλίας.

Τύπος, δομή του θάμνου, μορφή - όλα πρέπει να είναι τα ίδια. Για να συλλέξετε σπόρους, επιλέξτε ένα φρούτο από την πρώτη ή τη δεύτερη βούρτσα.

Πιστεύεται ότι σε αυτή την περίπτωση η πιθανότητα υπερβολικής επικονίασης είναι ελάχιστη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισημάνει την επιλεγμένη ντομάτα. Αυτό μπορεί να είναι ένα λαμπερό σχοινί ή κορδέλα (απλά μην πιέζετε υπερβολικά). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δείκτη ή ένα δείκτη για να γράψετε στην τομάτα το όνομα της ποικιλίας ή τη λέξη "σπόροι". Το κυριότερο είναι να καταστήσουμε σαφές ότι αυτό το αντίγραφο δεν μπορεί να αποκοπεί.

Τα μυστικά του κήπου! Πώς γίνεται η συγκομιδή των δικών σας σπόρων ντομάτας

Η πιο ώριμη ντομάτα

Αν ο καιρός το επιτρέπει ή ειδικά οι κλιματολογικές σας συνθήκες, αφήστε την ντομάτα σπόρων να ωριμάσει καλά στο θάμνο, αφήστε την να γίνει πολύ μαλακή. Αν οι νύχτες είναι κρύες, η ρύθμιση και η πλήρωση των άνω βούρτσες είναι αργή ή τα φρούτα στις δύο πρώτες βούρτσες είναι μεγάλες και το φυτό ξοδεύει όλη τη δύναμή του για το χρωματισμό τους, επιλέγει τις μεγαλύτερες ντομάτες και τις βάζει στο ηλιόλουστο παράθυρο. Θα είναι καλύτερα αν αρχίσουν να γίνονται λευκά ή καφέ.

Σπόροι ντομάτας σε βάζα

Έτσι, η τομάτα σπόρων μας είναι έτοιμη. Τώρα πρέπει να πάρουμε σπόρους για να μπορέσουμε να φυτέψουμε μια ήδη αγαπημένη ποικιλία στο μέλλον. Οι ίδιοι οι σπόροι ντομάτας βρίσκονται στο κέλυφος, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί με ζύμωση. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε τη δεξαμενή, στην οποία θα απελευθερώσετε τους σπόρους. Αυτά μπορεί να είναι φλιτζάνια μιας χρήσης, βάζα ξινή κρέμα, γιαούρτι, κλπ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε υπογράψει τα δοχεία ή, αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε περισσότερο από μία φορά, τοποθετήστε την ταινία κάλυψης πάνω σε αυτήν και κάντε μια επιγραφή πάνω σε αυτήν.

Προσεκτικά, με ένα κουταλάκι του γλυκού, αφαιρέστε τους σπόρους μαζί με το χυμό και τον πολτό. Εάν η ποικιλία είναι σαρκώδης, μπορεί να υπάρχει λίγο υγρό, αλλά δεν αξίζει να προσθέσετε νερό, οι σπόροι μπορούν να πνιγούν και να πεθάνουν. Καλύτερα προσθέστε υγρό από άλλο, πιο ζουμερό καρπό. Τα υπόλοιπα μέρη της ντομάτας μετά την εκχύλιση των σπόρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μιας σάλτσας, κέτσαπ, πάστα ντομάτας κ.λπ.

"Ζύμωση" των σπόρων

  • Τοποθετήστε τα κύπελλα σπόρων σε ζεστό μέρος για να ξεκινήσετε τη διαδικασία ζύμωσης. Χάρη στη θερμότητα, ο πολτός που περιβάλλει τους σπόρους ντομάτας θα καταρρεύσει και θα είναι ευκολότερο να τα καθαρίσει. Το ποσοστό ζύμωσης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ημέρες. Εάν οι ημέρες είναι ζεστές, η διαδικασία θα πάει πιο γρήγορα, εάν είναι δροσερή, τότε πιο αργή.
  • Περιοδικά, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, οι σπόροι πρέπει να αναταράσσονται ή να αναδεύονται. Παρακολουθήστε αυστηρά και μην χάσετε τη στιγμή που επιπλέουν, το υγρό θα παραμείνει κάτω και ένα ελαφρύ λευκό φιλμ θα εμφανιστεί στην επιφάνεια.
  • Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η διαδικασία πέψης τελείωσε. Τώρα οι σπόροι πρέπει να πλυθούν. Για αυτό χρειάζεστε ένα κόσκινο, κατά προτίμηση ένα μεταλλικό. Ρίξτε μέσα του το υγρό από τα βάζα και ξεβγάλτε τους σπόρους κάτω από ένα ρεύμα ζεστού νερού, ανακατεύοντας απαλά με τα δάχτυλά σας.
  • Είναι απαραίτητο να πλένετε μέχρι να καθαριστούν οι σπόροι. Από καιρό σε καιρό ο πάτος του φίλτρου σκουπίζεται με ένα σφουγγάρι ή ένα πανί, οπότε δεν χρειάζεται πλέον να αφαιρεθεί ο απαραίτητος πολτός.

Τοποθέτηση σπόρων ντομάτας στο νερό

Αφού πλυθούν οι σπόροι, σκουπίστε το κάτω μέρος του κόσκινου με ένα στεγνό πανί για να απομακρύνετε την περίσσεια υγρού. Εάν υπάρχει η επιθυμία για άμεση ταξινόμηση των πλήρως αναπτυσσόμενων σπόρων, μετά το πλύσιμο, τοποθετήστε τα σε μια αδύναμη λύση επιτραπέζιου αλατιού (1 / 2 tsp Αλάτι σε ένα ποτήρι νερό 1). Ανακατέψτε και αφήστε να σταθεί.

Θα εμφανιστούν άδειοι σπόροι και οι πλήρεις σπόροι θα βυθιστούν στο κάτω μέρος. Απορρίψτε τους αναδυόμενους σπόρους χωρίς λύπη και ξεπλύνετε τους υπόλοιπους σε νερό και αφήστε τους να στεγνώσουν. Είναι καλύτερα να τα στεγνώσετε σε ένα στρώμα, υπό φυσικές συνθήκες, σε ένα υλικό στο οποίο δεν κολλάνε όταν στεγνώσουν, για παράδειγμα, σε πλάκες μιας χρήσης. Στις πινακίδες, προ-γράψτε τα ονόματα των ποικιλιών.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share