Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

5+1 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσετε με το ξύδι

Τι πρέπει να γνωρίζετε

27 Σεπτεμβρίου 2021 16:27
5+1 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίσετε με το ξύδι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα από τα πιο θαυματουργά υλικά είναι το ξύδι μέσα στην κουζίνα μας το οποίο έχει άπειρες χρήσεις για όλο το σπίτι, για παράδειγμα δείτε πως μπορείτε να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας με αυτό ή να διώξετε τα άλατα. Όμως υπάρχουν ωστόσο κάποια αντικείμενα που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με ξίδι.

Αναλυτικά:

Πάγκοι από γρανίτη ή μάρμαρο

Το οξύ που περιέχεται στο ξύδι βλάπτει σοβαρά αυτές τις επιφάνειες. Προτιμήστε, λοιπόν, να καθαρίζετε τους πάγκους σας με υγρό πιάτων, ζεστό νερό και ένα σφουγγαράκι ή με μαγειρική σόδα και νερό για τους πιο δύσκολους λεκέδες.

Πέτρινα πλακάκια

Τα πλακάκια από φυσική πέτρα μπορούν επίσης να χαλάσουν αν έρθουν σε επαφή με ξίδι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με όλα τα όξινα απορρυπαντικά. Αποφύγετε επίσης το λεμόνι, αλλά και την αμμωνία και προτιμήστε να καθαρίζετε τα πλακάκια σας με ειδικό σαπούνι για πέτρινες επιφάνειες ή απλό απορρυπαντικό πιάτων.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να καθαρίσετε με το ξύδι.

Λεκές από αυγό

Αν σας πέσει αυγό στο πάτωμα ή σε κάποια επιφάνεια εντός του σπιτιού, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τον λεκέ με ξίδι. Η οξύτητα του ξυδιού θα κάνει τον λεκέ να πήξει και μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

Σίδερο

Το ξίδι μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά μέρη του σίδερου γι'αυτό καλό είναι να το καθαρίζετε μόνο με βάση τις αυστηρές οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρίας. Για να δείτε, όμως, πώς να το καθαρίσετε με φυσικό τρόπο πατήστε εδώ!

Ξύλινα πατώματα

Στον καθαρισμό των ξύλινων πατωμάτων με ξύδι υπάρχουν κάποιες διαφωνίες. Κάποιοι πιστεύουν πως τα ξύλινα πατώματα καθαρίζουν τέλεια με ξίδι ενώ άλλοι πιστεύουν πως το ξίδι χαλάει το ξύλο. Χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα φυσικό καθαριστικό που αποτελείται από χυμό ενός λεμονιού, 1 κ.σ. λάδι και 1 κ.σ. νερό. Αν θέλετε να δοκιμάσετε το ξίδι ως καθαριστικό τότε διαλύστε το οπωσδήποτε σε νερό και δοκιμάστε το πρώτα σε κάποια μικρή γωνία του πατώματός σας.

Επίμονοι λεκέδες

Το γράσο, το παγωτό και το αίμα είναι τρεις επίμονοι και δύσκολοι λεκέδες που δεν φεύγουν εύκολα μόνο με ξίδι. Αυτοί οι λεκέδες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την οξύτητα του ξυδιού και έτσι καλό θα ήταν να τους αντιμετωπίσετε πιο επιθετικά με κάποιο άλλο απορρυπαντικό ή με υγρό πιάτων.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share