Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καθαρίστε την ψησταριά: Πείτε τέλος στα καμένα λίπη με ξύδι και μαγειρική σόδα!

Εύκολοι τρόποι με υλικά που έχουμε ήδη!

21 Σεπτεμβρίου 2021 13:39
Καθαρίστε την ψησταριά: Πείτε τέλος στα καμένα λίπη με ξύδι και μαγειρική σόδα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις Κυριακές οι περισσότεροι από μας, καλούμε φίλους στο σπίτι για να ψήσουμε στη βεράντα ή στον κήπο. Ειδικά αν έχουμε διακοσμήσει τη βεράντα με φυτά, το περιβάλλον είναι ιδανικό για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Ωστόσο, τα ψητά συνήθως αφήνουν πολλά λίπη πάνω στην ψησταριά, τα οποία καίγονται εύκολα εξαιτίας της μεγάλης θερμοκρασίας. Τα καμένα λίπη είναι ένα δύσκολος λεκές, που χρειάζεται μπόλικο τρίψιμο για να φύγει.

Το Athensmagazine.gr σου προτείνει φυσικούς τρόπους για να καταφέρεις να καθαρίσεις την ψησταριά σου, χωρίς καθόλου κόπο! Ωστόσο με τα ίδια υλικά μπορείς εύκολα να καθαρίσεις τα πλακάκια από τους λεκέδες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους μπορείς να καθαρίσεις την ψησταριά σου από τα καμένα λίπη. Το καλό είναι ότι όλες οι μέθοδοι απαιτούν απλά καθημερινά υλικά, τα οποίο σίγουρα έχεις στο σπίτι. Ας δούμε όμως, με περισσότερες λεπτομέρειες τι πρέπει να κάνεις.

Καθαρίστε την ψησταριά: Πείτε τέλος στα καμένα λίπη με ξύδι και μαγειρική σόδα!

Λευκό Ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι από τα θαυματουργά υλικά, που σε βοηθούν στην αντιμετώπιση των καμένων λιπών, είτε από τις εστίες τις κουζίνας σου, είτε από τα μαγειρικά σου σκεύη. Με τον ίδιο τρόπο, το λευκό ξύδι είναι ο σύμμαχός σου για την αφαίρεση των καμένων λιπών και από την ψησταριά σου. Ας δούμε, πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξύδι σε αυτή την περίπτωση.

  • Βήμα 1: Πάρε ένα άδειο μπουκάλι σπρέι και γέμισε το με 500ml λευκό ξύδι και 500ml νερό. Ανακίνησέ το καλά για να ανακατευτεί.
  • Βήμα 2: Ψέκασε την ψησταριά σου, στα σημεία που είναι μαζεμένα τα καμένα λίπη.
  • Βήμα 3: Άφησέ το να δράσει για 10 λεπτά και τρίψε με ένα σφουγγάρι.

Μπύρα

Ακόμα ένας τρόπος για τον καθαρισμό της ψησταριάς σου είναι αυτός που χρησιμοποιεί μπύρα. Για να εφαρμόσεις αυτό τον τρόπο θα πρέπει να ζεστάνεις πρώτα τη σχάρα σου. Η διαδικασία είναι η παρακάτω:

  • Βήμα 1: Όταν είναι ζεστή η σχάρα, ρίξε μισό μπουκάλι μπύρα πάνω στα σημεία με τα καμένα λίπη.
  • Βήμα 2: Δημιούργησε μια μπάλα από ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή εφημερίδα και τρίψε την ψησταριά.

Μαγειρική Σόδα

Η μαγειρική σόδα, όπως και το λευκό ξύδι, είναι από τα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι. Ένα από αυτά είναι κι ο καθαρισμός της ψησταριά σου. Η διαδικασία βήμα-βήμα είναι η παρακάτω:

  • Βήμα 1: Δημιουργείς μια πάστα με νερό και μαγειρική σόδα. Η αναλογία θα πρέπει να είναι 3 μέρη μαγειρικής σόδας με 1 μέρος νερό. Έτσι, μπορείς να προσαρμόσεις και να φτιάξεις την ποσότητα που χρειάζεσαι.
  • Βήμα 2: Απλώνεις αυτήν την πάστα στη σχάρα με τα καμένα λίπη και την αφήνεις να δράσει για 10 λεπτά.
  • Βήμα 3: Ξεπλένεις τη σχάρα με ένα σφουγγάρι.

Ελληνικός Καφές

Ένα ακόμα καθημερινό υλικό, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τον καθαρισμό της ψησταριάς σου, είναι ο ελληνικός καφές. Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, ο καφές έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τη σύνθεση του λίπους, κι έτσι τα καμένα λίπη φεύγουν πολύ εύκολα. Ο τρόπος για να χρησιμοποιήσεις τον καφέ είναι ο ακόλουθος.

  • Βήμα 1: Ετοίμασε αρκετό ελληνικό καφέ και τοποθέτησέ τον σε ένα σκεύος, στο οποίο μπορείς να μουλιάσεις τις σχάρες.
  • Βήμα 2: Τοποθέτησε μέσα στον καφέ τις σχάρες κι άφησέ τες μέσα για περίπου μια ώρα.
  • Βήμα 3: Ξέπλυνε τις σχάρες με ένα σφουγγάρι. Τα λίπη φεύγουν σχεδόν χωρίς καθόλου τρίψιμο.

Tip: Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και καφέ φίλτρου.

Με Λεμόνι

Μετά τον καθαρισμός της ψησταριάς σου, μην ξεχάσεις να περάσεις μισό λεμόνι πάνω από τη σχάρα. Ο χυμός του λεμονιού δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα ενάντια στη σκόνη και τη σκουριά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share