Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τα ασημικά είχαν πιάσει μούχλα - Πήρε τη μαγειρική σόδα με το ξύδι κι έκανε το απίστευτο

Θα τρελαθείτε με το τι κατάφερε

13 Σεπτεμβρίου 2021 13:02
Τα ασημικά είχαν πιάσει μούχλα - Πήρε τη μαγειρική σόδα με το ξύδι κι έκανε το απίστευτο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα, μαζί με το ξύδι, είναι εξαιρετικά χρήσιμα υλικά, τα οποία μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας καθοριστικά, ειδικά όταν πρόκειται για τις δουλειές του σπιτιού, δημιουργώντας εξαιρετικούς συνδυασμούς.

Είναι εντυπωσιακό, δε, το πώς καθαρίζουν ορισμένα αντικείμενα, που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα. Ένα από αυτά, φυσικά, είναι και τα ασημικά, που αν τα αφήσουμε, τότε μας... αφήνουν κι εμάς, κάτι που ισχύει και για τα ντουλάπια.

Μαγειρική σόδα και ξύδι για τα ασημικά

Θέλεις, λοιπόν, ξανά λαμπερά ασημικά; Σου έχουμε την πιο αποτελεσματική συνταγή! Σε ένα μπολ βάλε μία κούπα ζεστό ξύδι και δύο κουταλάκια μαγειρική σόδα. Έχε στο νου σου ότι θα προκληθεί αντίδραση και θα αφρίσει, για αυτό μην τρομάξεις. Μόλις τελειώσει η αντίδραση ρίξε μέσα αυτά που θέλεις να γυαλίσεις και άφησέ τα για 2-3 ώρες. Τέλος, ξέπλυνέ τα με άφθονο νερό και τα ασημικά σου δε θα είναι πια θαμπά!

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε. Αντί να βασίζονται στη μακροχρόνια διαδικασία βιολογικής διόγκωσης, που χρησιμοποιείται για ζυμαρικά και κέικ.

Οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του διττανθρακικού νατρίου σε αυτές τις απολαύσεις χάρη στα πειράματα του δημοτικού σχολείου που περιλαμβάνουν τα ηφαίστεια papier-mâché – και τη σόδα συν το ξίδι που κάνει τα πράγματα να φτάσουν σε έκρηξη. (Πιο τεχνικά, η αλκαλική σόδα μαγειρικής αντιδρά με το όξινο ξίδι για να δημιουργήσει νερό και διοξείδιο του άνθρακα … που φτιάχνει ο συνδυασμός τους ένα «ηφαίστειο»). Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο όταν πρόκειται για μπισκότα.

Το διττανθρακικό νάτριο ή (όνομα IUPAC) όξινο ανθρακικό νάτριο είναι χημική ένωση με τον τύπο NaHCO3. Είναι ένα άλας που αποτελείται από ιόντα νατρίου και δισανθρακικά ιόντα. Το δισσανθρακικό ή διττανθρακικό νάτριο είναι ένα λευκό στερεό που είναι κρυσταλλικό, αλλά συχνά εμφανίζεται ως μια λεπτή σκόνη. Έχει μια ελαφρώς αλμυρή, αλκαλική γεύση που μοιάζει με αυτή της σόδας πλύσης (ανθρακικό νάτριο). Η φυσική μεταλλική μορφή είναι ο ναχκολίτης (nahcolite). Είναι ένα συστατικό του ορυκτού νάτρον και βρίσκεται διαλυμένο σε πολλές μεταλλικές πηγές (mineral springs). Είναι μεταξύ των κωδικοποιημένων προσθέτων τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτοποιημένο ως E 500. Επειδή είναι γνωστό από παλιά και χρησιμοποιείται πλατιά, το άλας έχει πολλά σχετικά ονόματα όπως μαγειρική σόδα (baking soda), σόδα άρτου (bread soda), μαγειρική σόδα (cooking soda) και διττανθρακική σόδα (bicarbonate of soda).

Το πρόθεμα «διττ (ή δισσ)» στο «διττανθρακικό» προέρχεται από ένα παρωχημένο σύστημα ονοματολογίας και βασίζεται στην παρατήρηση ότι υπάρχει διπλάσιο ανθρακικό (CO3) ανά νάτριο στο όξινο ανθρακικό νάτριο (NaHCO3) από όσο ανθρακικό ανά νάτριο στο ανθρακικό νάτριο (Na2CO3) και άλλα ανθρακικά άλατα. Ο σύγχρονος τρόπος ανάλυσης με βάση την ακριβή χημική σύσταση (που ήταν άγνωστη όταν επινοήθηκε ο όρος «διττανθρακικό νάτριο») το λέει αντίστροφα: υπάρχει μισή ποσότητα νατρίου στο NaHCO3 από όση στο Na2CO3 (το Na ως προς Na2).

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share