Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Το σίδερό της είχε μαυρίσει και χαλούσε τα ρούχα - Μόλις έβαλε μαγειρική σόδα το αποτέλεσμα την ενθουσίασε

Θα το κάνετε κι εσείς αμέσως

25 Αυγούστου 2021 10:42
Το σίδερό της είχε μαυρίσει και χαλούσε τα ρούχα - Μόλις έβαλε μαγειρική σόδα το αποτέλεσμα την ενθουσίασε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό εξαιρετικά χρήσιμο στην καθημερινότητά μας στην υγεία μας, κάνοντας εξαιρετικό ποδόλουτρο, και μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορες δουλειές στο σπίτι μας, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Μπορεί, για παράδειγμα, να δείτε το σίδερό σας να μαυρίζει, ή γενικά να είναι προβληματικό, προκαλώντας θέμα για τα ρούχα σας, με πιθανότητα να τα χαλάσει. Υπάρχει, όμως, λύση και μπορείτε να την εφαρμόσετε με τη σόδα.

Για να μην κάνετε καμία ζημιά στα ρούχα σου, καλύτερα να καθαρίσετε τον πάτο του σιδέρου. Φτιάξτε ένα μείγμα από 2 κουταλάκια μαγειρικής σόδας και νερό και απλώστε το σε ένα καθαρό πανί. Με αυτό τρίψτε προσεκτικά τα μαυρισμένα σημεία, καθώς και τις τρύπες, έως ότου καθαρίσουν. Στη συνέχεια, σκουπίστε το σίδερο με ένα νωπό πανάκι για τυχόν υπολείμματα.

Μαγειρική σόδα και σίδερο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε. Αντί να βασίζονται στη μακροχρόνια διαδικασία βιολογικής διόγκωσης, που χρησιμοποιείται για ζυμαρικά και κέικ.

Οι περισσότεροι από εμάς αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του διττανθρακικού νατρίου σε αυτές τις απολαύσεις χάρη στα πειράματα του δημοτικού σχολείου που περιλαμβάνουν τα ηφαίστεια papier-mâché – και τη σόδα συν το ξίδι που κάνει τα πράγματα να φτάσουν σε έκρηξη. (Πιο τεχνικά, η αλκαλική σόδα μαγειρικής αντιδρά με το όξινο ξίδι για να δημιουργήσει νερό και διοξείδιο του άνθρακα … που φτιάχνει ο συνδυασμός τους ένα «ηφαίστειο»). Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο όταν πρόκειται για μπισκότα.

Το διττανθρακικό νάτριο ή (όνομα IUPAC) όξινο ανθρακικό νάτριο είναι χημική ένωση με τον τύπο NaHCO3. Είναι ένα άλας που αποτελείται από ιόντα νατρίου και δισανθρακικά ιόντα. Το δισσανθρακικό ή διττανθρακικό νάτριο είναι ένα λευκό στερεό που είναι κρυσταλλικό, αλλά συχνά εμφανίζεται ως μια λεπτή σκόνη. Έχει μια ελαφρώς αλμυρή, αλκαλική γεύση που μοιάζει με αυτή της σόδας πλύσης (ανθρακικό νάτριο). Η φυσική μεταλλική μορφή είναι ο ναχκολίτης (nahcolite). Είναι ένα συστατικό του ορυκτού νάτρον και βρίσκεται διαλυμένο σε πολλές μεταλλικές πηγές (mineral springs). Είναι μεταξύ των κωδικοποιημένων προσθέτων τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταυτοποιημένο ως E 500. Επειδή είναι γνωστό από παλιά και χρησιμοποιείται πλατιά, το άλας έχει πολλά σχετικά ονόματα όπως μαγειρική σόδα (baking soda), σόδα άρτου (bread soda), μαγειρική σόδα (cooking soda) και διττανθρακική σόδα (bicarbonate of soda).

Το πρόθεμα «διττ (ή δισσ)» στο «διττανθρακικό» προέρχεται από ένα παρωχημένο σύστημα ονοματολογίας και βασίζεται στην παρατήρηση ότι υπάρχει διπλάσιο ανθρακικό (CO3) ανά νάτριο στο όξινο ανθρακικό νάτριο (NaHCO3) από όσο ανθρακικό ανά νάτριο στο ανθρακικό νάτριο (Na2CO3) και άλλα ανθρακικά άλατα. Ο σύγχρονος τρόπος ανάλυσης με βάση την ακριβή χημική σύσταση (που ήταν άγνωστη όταν επινοήθηκε ο όρος «διττανθρακικό νάτριο») το λέει αντίστροφα: υπάρχει μισή ποσότητα νατρίου στο NaHCO3 από όση στο Na2CO3 (το Na ως προς Na2).

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share