Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πώς να συντηρήσετε το κλιματιστικό σας -μόνοι σας και ανέξοδα- για μια πιο υγιεινή δροσερή ατμόσφαιρα

Πρόκειται για απλή διαδικασία

5 Αυγούστου 2021 09:04
Πώς να συντηρήσετε το κλιματιστικό σας -μόνοι σας και ανέξοδα- για μια πιο υγιεινή δροσερή ατμόσφαιρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

To κλιματιστικό του σπιτιού ή του γραφείου μας έχει εξελιχθεί σ’ έναν από τους καλύτερους… φίλους μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως, όμως, ο φίλος θέλει φροντίδα, έτσι και το μηχάνημα που μας προσφέρει δροσιά και ευχάριστη ατμόσφαιρα θέλει συντήρηση.

Εκτός αν έχει πάθει κάποια βλάβη, οπότε θα χρειαστείτε σίγουρα τη βοήθεια τεχνικού, η συντήρηση του κλιματιστικού είναι μια μάλλον απλή διαδικασία, την οποία μπορείτε να ακολουθείτε μόνοι σας. Αν συντηρείτε, μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κλιματιστικό σας σίγουρα θα εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά και θα βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα μέσα στο χώρο που κλιματίζεται.

Τι χρειάζεται να έχουμε;

Ένα κατσαβίδι σταυρωτό, ένα πινέλο, ένα καλό καθαριστικό, μια τρόμπα (βρίσκεται εύκολα στα σούπερ μάρκετ και δεν στοιχίζει πάνω από 25 ευρώ) και μια σκάλα ή σκαλοπατάκι, ώστε να πλησιάσουμε την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού με ασφάλεια.

Στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού ξεκινάμε από τα φίλτρα. Στις δύο άκρες (δεξιά και αριστερή) της μονάδας υπάρχουν δύο εγκοπές, που μας διευκολύνουν να ανοίξουμε τη «μάσκα» του κλιματιστικού. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε τα δύο φίλτρα (που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη «μάσκα») και να τα καθαρίσουμε με κρύο νερό στο μπάνιο.

Κάτω από τα φίλτρα βρίσκεται ο εξατμιστής του κλιματιστικού μας. Χρησιμοποιώντας την τρόμπα (γεμάτη με νερό και διαλυμένο καθαριστικό) ψεκάζουμε άφοβα τον εξατμιστή και στη συνέχεια με το πινέλο καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες. Για να αφαιρέσουμε όλο το καθαριστικό γεμίζουμε και πάλι την τρόμπα, αλλά αυτή τη φορά με νερό μόνο, ψεκάζουμε και καθαρίζουμε πάλι με το πινέλο.

 Πώς να συντηρήσετε το κλιματιστικό σας -μόνοι σας και ανέξοδα- για μια πιο υγιεινή δροσερή ατμόσφαιρα


Για την εξωτερική μονάδα αρκεί ένα καλό πλύσιμο κυρίως στο πίσω μέρος (εκεί που υπάρχει ο ανεμιστήρας). Αυτό μπορεί να γίνει και με το λάστιχο που πλένουμε το μπαλκόνι. Μην φοβηθείτε να ρίξετε νερό πάνω στο κλιματιστικό, ακόμη και με πίεση. Δεν υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος, ούτε και φόβος να «μπουκώσει» η μονάδα από το νερό.

Πανέξυπνο: Πώς θα κάνετε το κλιματιστικό σας να «καίει» έως και 40% λιγότερο ρεύμα

Αν κάτι είναι χειρότερο από την αφόρητη ζέστη και την αποπνικτική ατμόσφαιρα του καλοκαιριού, αυτό σίγουρα είναι ο λογαριασμός ρεύματος στο τέλος του μήνα.

Οι ζέστες «έπιασαν» για τα καλά και οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Τις επόμενες ημέρες, η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και το air condition, είναι σχεδόν επιβεβλημένο.

Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τα έξοδα του κλιματιστικού, ώστε και να δροσιζόμαστε αλλά και να μην «καιγόμαστε» όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ;

Πανέξυπνο: Πώς θα κάνετε το κλιματιστικό σας να «καίει» έως και 40% λιγότερο ρεύμα

Ναι, υπάρχει και μπορεί να κάνει το κλιματιστικό να «καίει» έως και 40% λιγότερο.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας ανεμιστήρας οροφής, το κόστος του οποίου ξεκινά από 20 ευρώ.

Τοποθετώντας τον στην οροφή του καθιστικού, όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες, ο κρύος αέρας ανακυκλώνεται πιο αποτελεσματικά επιτρέποντας στο κλιματιστικό να δροσίζει περισσότερο με πολύ λιγότερη ενέργεια.

Βάλτε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα οροφής και ανεβάστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού μέχρι και 4 βαθμούς.

Θα δείτε και μόνοι σας ότι δεν θα έχει καμία απολύτως διαφορά από τις προηγούμενες χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλιματιστικά: Ποια νόσο προκαλούν και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η «νόσος των κλιματιστικών», γνωστή και ως «νόσος των λεγεωνάριων» είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται συνήθως από μόλυνση, με ένα βακτήριο γνωστό legionella.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayoclinic, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί η «νόσος των κλιματιστικών», εξαιτίας της ραγδαίας χρήσης τους σε κάθε κλειστό χώρο.

Την ίδια στιγμή η ελλιπής, ή κακή συντήρηση του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.Κλιματιστικό σπίτι

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ειδικοί της mayoclinic επισημαίνουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια των λεγεωνάριων.

Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως “νόσος των λεγεωνάριων”.

Ο πυρετός συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Τα συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Ρίγη
  • Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω

κλιματιστικό κορωνοϊός

Έπονται και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βήχα, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
  • Δύσπνοια
  • Πόνο στο στήθος
  • Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
  • Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές
  • Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Επίσκεψη σε γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί σε βακτηρίδια λεγεωνέλλας. Η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου το συντομότερο δυνατόν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιόδου ανάρρωσης και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως καπνιστές ή ηλικιωμένοι η άμεση θεραπεία είναι κρίσιμη.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share