Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε ΠΟΤΕ με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι

9 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη!

30 Ιουλίου 2021 09:26
Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε ΠΟΤΕ με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρκετές μελέτες που εξετάζουν τα βακτηρίδια που ζουν επάνω και μέσα στα παπούτσια έχουν δείξει ότι δεν πρέπει ποτέ να μπαίνετε με τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με την επιστήμη, η βρωμιά από τα παπούτσια σας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Μια μελέτη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε από τον δρ Charles Gerba, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, έδειξε ότι υπάρχουν -κατά μέσο όρο- περίπου 421.000 βακτήρια στα παπούτσια σας!

Στην μελέτη αυτή, δέκα συμμετέχοντες φορούσαν ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για δύο εβδομάδες. Η σόλα και το εσωτερικό των παπουτσιών δειγματίστηκαν στο τέλος και αποκάλυψαν 9 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη.

Ορισμένα από αυτά είναι και αρκετά επικίνδυνα:

  • Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες.
  • Το βακτήριο Klebsiella, προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία.
  • Το βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Σκεφτείτε ότι όλα αυτά μεταφέρονται με τα παπούτσια σας στο πάτωμα και τα χαλιά του σπιτιού σας!

Το E. Coli αποδείχτηκε ως το πιο σύνηθες βακτήριο στα παπούτσια. Αυτό υποδηλώνει συχνή επαφή με περιττώματα, που πιθανότατα προέρχεται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κλπ) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους.

Μελέτη τι αναφέρει

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied and Environmental Microbiology, ακόμη και αν το μπάνιο/τουαλέτα φαίνεται καθαρή, σίγουρα δεν είναι.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις δημόσιες τουαλέτες στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Αρχικά οι τουαλέτες αποστειρώθηκαν πολύ καλά και στη συνέχεια τέθηκαν εκ νέου σε δημόσια χρήση. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά: Μέσα σε μία ώρα από την αποστείρωση, τα μπάνια είχαν γεμίζει και πάλι με μικρόβια σχεδόν σε κάθε επιφάνεια! Και το τέλος της ημέρας υπήρχαν 77.000 διαφορετικά στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus, το οποίο αποδείχτηκε πως ήταν και το πιο κυρίαρχο. Μάλιστα, αυτά τα βακτήρια είναι τόσο ανθεκτικά, ώστε οι ερευνητές τα εντόπισαν σε ίδιες συγκεντρώσεις μετά από την πάροδο μηνών.

Γι’ αυτό είναι σώφρον να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν να εισέρχεστε στο σπίτι με τα παπούτσια που φοράτε έξω. Επίσης, από την στιγμή που κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατον να εξασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό, πρέπει τουλάχιστον να πλένετε τα παπούτσια σας καλά με σαπούνι σε τακτική βάση.

Γιατί Δεν Πρέπει Να Μπαίνετε ΠΟΤΕ Με Τα Παπούτσια Μέσα Στο Σπίτι

8+1 Tips για να διώξετε κάθε είδους ακαθαρσία ή μυρωδιά που αφήνουν τα κατοικίδιά σας στο σπίτι

Τα κατοικίδια ζώα είναι υπέροχη συντροφιά για κάθε άνθρωπο, είναι χαριτωμένα και γεμίζουν τη ζωή μας με χαρά, στιγμές γέλιου και άφθονη αγάπη. Η συμβίωση μαζί τους προσθέτει απαιτήσεις φροντίδας προς τα ίδια, αλλά και προς το χώρο που τα φιλοξενεί. Σήμερα θα σας δείξουμε tips για να κάνετε τη καθημερινότητά σας μαζί τους, πιό εύκολη και πάντα με τους σωστούς κανόνες υγιεινής.

Πώς να καθαρίσετε τα ούρα και τον εμετό των κατοικιδίων σας...

  • από χαλιά και καναπέ

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε αυτούς τους λεκέδες τόσο το καλύτερο. Τα ούρα των τετράποδων φίλων μας μπορούν ακόμα και να ξεβάψουν το χρώμα των χαλιών σας αν παραμείνουν αρκετή ώρα πάνω σε αυτά. Για να καθαρίσετε το χαλί ή τον καναπέ σας χρησιμοποιήστε αρχικά χαρτί κουζίνας ή ένα πανί για να αφαιρέσετε όση περισσότερη ποσότητα μπορείτε. Βάλτε αρκετά κομμάτια χαρτιού κουζίνας για να απορροφηθούν τα υγρά καλά. Στη συνέχεια ανακατέψτε 1/4 κ.γλ. υγρό πιάτων Endless με 1 φλ. νερό και βουτήξτε μια πετσέτα μέσα στο μείγμα. Καθαρίστε τον λεκέ χρησιμοποιώντας εναλλάξ την πετσέτα με το υγρό πιάτων και μια στεγνή πετσέτα μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές εντελώς.

Tip Αν το "ατύχημα" έγινε στα χαλιά ή στον καναπέ σας και έχουν εμετό, χρησιμοποιήστε αρχικά μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι για να αφαιρέσετε τη μεγαλύτερη ποσότητα. Στη συνέχεια ακολουθήστε τα ίδια βήματα με παραπάνω.

  • από ρούχα

Κάποιες φορές που παίρνουμε το κατοικίδιό μας αγκαλιά για να το πάμε στον κτηνίατρο, είναι πιθανό αυτό να κάνει εμετό και να λερώσει τα ρούχα μας. Αν ο λεκές, μέχρι να γυρίσετε στο σπίτι, έχει στεγνώσει, πάρτε αρχικά μια βρεγμένη βούρτσα και τρίψτε το σημείο. Στη συνέχεια κρατήστε το ρούχο από την ανάποδη μεριά και αφήστε το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Αφήστε το κάτω από το νερό, στον νιπτήρα, για αρκετή ώρα. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ζεστό νερό ως πρώτη επαφή με τον λεκέ γιατί το ζεστό νερό κάνει τον λεκέ ακόμα πιο δύσκολο στην αφαίρεση. Αφού αφήσετε το ρούχο κάτω από κρύο νερό, στη συνέχεια ανακατέψτε κρύο νερό με σκόνη για πλύσιμο στο χέρι, που καθαρίζει αποτελεσματικά κάθε δύσκολο λεκέ και αφήστε το ρούχο σας σε μια λεκάνη για τουλάχιστον 4 ώρες. Στη συνέχεια πλύντε κανονικά στο πλυντήριο ρούχων. Προσθέστε στην πλύση σας συμπυκνωμένο μαλακτικό για υπέροχο άρωμα.

8+1 Tips για να διώξετε κάθε είδους ακαθαρσία ή μυρωδιά που αφήνουν τα κατοικίδιά σας στο σπίτι

Καθαρίστε τις τρίχες των κατοικιδίων σας

  • από υφάσματα

Τα κατοικίδιά μας, ως ζωάκια που είναι, μαδάνε και αυτό είναι κάτι το πολύ φυσιολογικό. Για να διώξετε τις τρίχες από τους καναπέδες φτιάξτε αρχικά ένα μείγμα με νερό και συμπυκνωμένο μαλακτικό. Ψεκάστε τον καναπέ σας με το μείγμα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα σφουγγαράκι ή ένα γάντι για να αφαιρέσετε τις τρίχες. Κάντε κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση και θα εκπλαγείτε με το πόσες τρίχες θα υπάρχουν στο γάντι σας. Επαναλάβετε μέχρι να μην υπάρχουν άλλες τρίχες στο γάντι.

Tip Όσο πιο τακτικά κουρεύετε τα ζωάκια σας τόσο πιο λίγες τρίχες θα υπάρχουν μέσα στο σπίτι σας. Επίσης μετά από κάθε μπάνιο που κάνετε στον τετράποδο φίλο σας, χτενίστε το με μια βούρτσα. Άλλωστε, πολλά ζωάκια (κυρίως τα σκυλάκια) λατρεύουν την περιποίηση και τα χαδάκια που ακολουθούν μετά το μπάνιο.

Έξτρα Tip Κρεμάστε εσωτερικά κάθε ντουλάπας σας αλλά και δίπλα στην εξωτερική πόρτα ένα ρολό για τρίχες ώστε να το έχετε πάντα εύκαιρο ανά πάσα στιγμή.

  • από χαλιά

Μπορεί να μην επιτρέπετε στα κατοικίδιά σας να ανεβαίνουν στον καναπέ για να μην τον γεμίσουν με τρίχες (αν και σίγουρα το κάνουν όταν λείπετε) αλλά τις τρίχες από τα χαλιά δεν μπορείτε να τις αποφύγετε. Για να τις διώξετε χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα έξυπνα. Πριν ξεκινήσετε το σκούπισμα ψεκάστε το χαλί σας με νερό για να είναι ελαφρώς νωπό. Στη συνέχεια ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και αφήστε τη να δράσει για δέκα λεπτά. Η μαγειρική σόδα θα αφαιρέσει τις δυσάρεστες οσμές από το χαλί σας. Τέλος, σκουπίστε δύο φορές κάθε χαλί και προς κάθε κατεύθυνση για να απορροφηθούν όλες οι τρίχες αποτελεσματικά.

  • από πατώματα

Για τα πατώματα χρησιμοποιήστε τη σφουγγαρίστρια microfibra της Endless που έχει υψηλής ποιότητας και αντοχής πανί μικροϊνών που καθαρίζει άψογα χωρίς να χαράζει. Χρησιμοποιήστε τη σε όλες τις ευαίσθητες επιφάνειες τόσο σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Φροντίστε η σφουγγαρίστρια να είναι πολύ καλά στραγγισμένη ώστε να μαζέψει αποτελεσματικά όλες τις τρίχες. Η σφουγγαρίστρα μικροϊνών δρα σαν μαγνήτης στις τρίχες και τις «φυλακίζει» εύκολα και αποτελεσματικά.

Tip για πιο καθαρό σπίτι Πριν βγάλετε τον σκύλο σας βόλτα, βάλτε δίπλα στην πόρτα ένα λεκανάκι με λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου και μια πετσέτα. Όταν επιστρέψετε από τη βόλτα βουτήξτε τα πόδια του σκύλου σας στη λεκάνη και σκουπίστε τα με την πετσέτα πριν μπείτε στο σπίτι. Μπορείτε ακόμα και να εκπαιδεύσετε το σκυλάκι σας να κάνει αυτή την κίνηση μόνο του επιβραβεύοντάς το, κάθε φορά που το κάνει σωστά, με ένα μπισκότο.

  • από πλακάκια

Για τους λεκέδες που έχουν παραμείνει αρκετές ώρες πάνω στα πλακάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πολυκαθαριστικό με χλώριο της Endless, που καθαρίζει αποτελεσματικά κάθε δύσκολο λεκέ, ενώ ταυτόχρονα θα διώξει μακριά και τις δυσάρεστες οσμές από τις ακαθαρσίες των κατοικιδίων σας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share