Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κατσαρίδες στο σπίτι λόγω... ζέστης και υγρασίας - Το κόλπο με τον καφέ για να τις διώξετε

Πώς θα εντοπίσετε τα αυγά τους για να αποτρέψετε να γεννηθούν εκατοντάδες μέσα στο σπίτι

26 Ιουλίου 2021 16:12
Κατσαρίδες στο σπίτι λόγω... ζέστης και υγρασίας - Το κόλπο με τον καφέ για να τις διώξετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κατσαρίδες στο σπίτι λόγω... ζέστης και υγρασίας: Οι κατσαρίδες ζουν κυρίως σε υπονόμους, αποχετεύσεις και υδροροές, επειδή είναι σκιερά και υγρά σημεία. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυτές τις μέρες, σε συνδυασμό με την υγρασία, κάνουν τις κατσαρίδες να βγαίνουν συχνότερα.

Μια απρόσμενη λύση για τις κατσαρίδες στο σπίτι, έρχεται από ένα υλικό που έχει κάθε κουζίνα: τον καφέ! Παράλληλα, δείτε ακόμη 7 απλούς και φυσικούς τρόπους για να εξαφανιστούν οι κατσαρίδες από το σπίτι σας.

Πώς να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες χρησιμοποιώντας καφέ

Μερικοί λένε ότι το κάποια ουσία που υπάρχει στον καφέ σκοτώνει τις κατσαρίδες, ενώ άλλοι λένε ότι η μυρωδιά είναι εκείνη που τις απομακρύνει. Όπως και να ‘χει, ο καφές είναι μια από τις καλύτερες φυσικές μεθόδους για να εξολοθρεύσετε τις κατσαρίδες.

Θα πρέπει να έχετε 2-3 μεγάλα γυάλινα βάζα, λίγο αλεσμένο καφέ, νερό και 2-3 μικρά ποτήρια.

Διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε:

  1. Γεμίστε το γυάλινο βάζο περίπου μέχρι την μέση με νερό. Βάλτε τον καφέ στα μικρά ποτήρια.
  2. Τοποθετήστε ένα ποτήρι μέσα στο κάθε μεγάλο γυάλινο βάζο.
  3. Στη συνέχεια, τοποθετήστε αυτά τα βάζα κοντά στο μέρος όπου πιστεύετε ότι φωλιάζουν κατσαρίδες, ή στα σημεία που τις έχετε παρατηρήσει πιο συχνά.
  4. Μια κατσαρίδα έλκεται από το άρωμα του καφέ και θα προσπαθήσει να εισέλθει στο βάζο.
  5. Μόλις η κατσαρίδα πέσει στο βάζο με το νερό, είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει.
  6. Κάθε μέρα να ελέγχετε το βάζο για να δείτε αν έχει εγκλωβισμένη κατσαρίδα και ανάλογα μπορείτε τα την πετάξετε.
  7. Αντικαταστήστε τον καφέ και το νερό και τοποθετήστε την παγίδα ξανά για να πιάσετε περισσότερες. Επαναλάβετε μέχρι να μην δείτε άλλες σε κανένα βάζο για μια-δυο μέρες.

Κατσαρίδες: Πώς θα εντοπίσετε τα αυγά τους για να αποτρέψετε να γεννηθούν εκατοντάδες μέσα στο σπίτι

Βρήκατε λοιπόν μια κατσαρίδα στο σπίτι σας. Τα καλά νέα είναι πως οι κατσαρίδες δεν θα προκαλέσουν άμεση ζημιά σε εσάς ή στο σπίτι σας και δεν φέρουν τους ίδιους κινδύνους με ασθένειες, όπως τα κουνούπια ή τα τσιμπούρια, λέει ο Scott O’Neal, εντομολόγος καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Τα κακά νέα; Αν εντοπίσετε μια κατσαρίδα στο σπίτι σας, το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες. “Αν τις βλέπετε και είναι μέρα, πιθανόν να έχετε μια πολύ μεγαλύτερη μόλυνση από ό, τι συνειδητοποιείτε”, λέει ο O’Neal.

Η μόλυνση θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να ξεκινήσετε να κάνετε απεντόμωση. Στην πραγματικότητα, μια θηλυκή κατσαρίδα και οι απόγονοι της μπορούν να μολύνουν ένα σπίτι με περισσότερους από 30.000 κατσαρίδες μέσα σε ένα χρόνο.

Για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες, πρέπει να αποτρέψετε να γεννηθούν νέες κατσαρίδες στο σπίτι σας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε και να απαλλαγείτε από τα αυγά των κατσαρίδων. Μάθετε παρακάτω τα πάντα γι’ αυτές, σύμφωνα με τους εντομολόγους.

Τα αυγά των κατσαρίδων

αυγό κατσαρίδας

Κάθε είδος κατσαρίδας γεννάει αυγά, τα οποία μοιάζουν με ένα “μικρό πορτοφόλι” και είναι οι θήκες των αυγών, λέει ο Dini Miller, PhD, καθηγητής της εντομολογίας στο πανεπιστήμιο Virginia Tech. “Αν δείτε αυτές τις αυγοθήκες, έχουν βασικά δύο σειρές εμβρύων που είναι αντικριστές,” σημειώνει ο καθηγητής. “Τα έμβρυα κατσαρίδων αναπτύσσονται εκεί με την πάροδο του χρόνου, και έπειτα από μερικές εβδομάδες, η πίεση των αναπτυσσόμενων εμβρύων θα προκαλέσει τα αυγά να ανοίξουν και οι νεογέννητες κατσαρίδες βγαίνουν από εκεί”.

Συνήθως, αυτές οι καστανόχρωμες αυγοθήκες έχουν μήκος 1-2 εκατοστών και είναι ελαφρώς καμπυλωτές σαν μπανάνα, λέει ο Michael Scharf, PhD, καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, που μελετά κατσαρίδες. Στο ανθρώπινο μάτι, τα αυγά φαίνονται σαν οριζόντιες γραμμές, και συνήθως μέσα υπάρχουν 30 -50 αυγά,” λέει ο Scharf.

Που γεννούν οι κατσαρίδες τα αυγά τους;

κατσαρίδα γεννάει αυγά

Το μέρος και ο χρόνος που οι κατσαρίδες γεννούν τα αυγά τους θα μπορούσε να υποδείξει το είδος της κατσαρίδας που αντιμετωπίζετε. Μια θηλυκή γερμανική κατσαρίδα, για παράδειγμα, μεταφέρει στην πραγματικότητα τα αυγά στο σώμα της για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου ανάπτυξης των εμβρύων.

Η θηλυκή κατσαρίδα κουβαλάει μαζί της τα αυγά, επειδή της επιτρέπει να προσφέρει στα έμβρυα την υγρασία που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης. “Η γερμανική κατσαρίδα είναι μια πολύ καλή μητέρα στην πραγματικότητα”, λέει ο Coby Schal, ερευνητής που διευθύνει το εργαστήριο Schal στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το οποίο εστιάζει στη μελέτη των κατσαρίδων.

Έπειτα, περίπου μια ώρα πριν τα έμβρυα είναι έτοιμα να εκκολαφτούν, η γερμανική κατσαρίδα θα εναποθέσει τα αυγά, συνήθως σε μια προστατευμένη τοποθεσία, όπως οι ρωγμές στην κουζίνα ή στο μπάνιο που συνήθως ζουν. “Συνήθως αφήνουν τα αυγά στα σημεία που κυκλοφορούν”, λέει ο Miller.

Άλλα είδη κατσαρίδων που βρίσκονται συνήθως στο σπίτι, θα εναποθέσουν τα αυγά τους στα ίδια σημεία όπως και η γερμανική κατσαρίδα. Αλλά η διαφορά είναι ότι θα αφήσουν τα αυγά τους αρκετό διάστημα πριν είναι έτοιμα να εκκολαφτούν, συχνά εβδομάδες ή ακόμη και μήνες πριν από την εκκόλαψη.

Αυτά τα είδη κατσαρίδων κολλάνε τις θήκες των αυγών τους σε επιφάνειες, όπως στον τοίχο κάτω από το νεροχύτη. Πολλές φορές επίσης το καφέ είδος κατσαρίδας εναποθέτει τα αυγά της σε συγκεκριμένο σημείο μαζί με άλλες κατσαρίδες.

Πώς θα απαλλαγείτε από αυγά κατσαρίδας

κατσαρίδες δόλωμα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα αυγά κατσαρίδων – ή για να σκοτώσετε τα αυγά κατσαρίδων αν έχετε να αντιμετωπίσετε μια μόλυνση – είναι να βάλετε στόχο τη μητέρα. Ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε είναι να αγοράσετε δολώματα κατσαρίδων, το οποίο θα πρέπει να αρκούν για να απαλλαγείτε από τη μόλυνση, λέει ο Schal. Μόλις έχετε το δόλωμα, απλά τοποθετήστε το σε μέρη όπου έχετε δει κατσαρίδες να εμφανίζονται, πιθανότατα στην κουζίνα ή το μπάνιο, όπου υπάρχει γενικά τροφή και υγρασία.

Ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη των αυγών κατσαρίδων είναι η αγορά εντομοκτόνων, που αναστέλλουν την αναπαραγωγή στις θηλυκές κατσαρίδες, όπως οι ρυθμιστές ανάπτυξης των εντόμων. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος εντομοκτόνου που ονομάζονται παρεµποδιστές σύνθεσης χιτίνης. “Οι παρεµποδιστές σύνθεσης χιτίνης παρεμβαίνουν στην παραγωγή χιτίνης και προκαλούν στα θηλυκά να παράγουν αυγά με μη βιώσιμα αυγά”, λέει ο Schal. Αυτό συμβαίνει επειδή η χίτινη είναι αυτό που αποτελεί το εξωσκελετό της κατσαρίδας, και χωρίς αυτό, τα έμβρυα της κατσαρίδας δεν θα επιβιώσουν.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι έχετε ήδη βρει μια θήκη αυγών κάτω από το νεροχύτη σας. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο, μπορείτε να αγοράσετε μια σκόνη που ονομάζεται γη διατομών ή διατομική γη, που είναι μη τοξική ουσία, που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με γεωπονικά είδη και αυτό θα αφυδατώσει τα αυγά, με αποτέλεσμα να τα σκοτώσει.

Το συμπέρασμα είναι: “Σκοτώστε τη θηλυκιά, έτσι ώστε να μην γεννηθούν αυγά”, λέει ο Schal. Αλλά αν υπάρχουν ήδη κρούσματα αυγών, η καλύτερη λύση είναι να ρίξετε διατομική γη, που θα βοηθήσει να εξοντώσετε τις κατσαρίδες και τα αυγά. Αν όμως εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα, αφού ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν επαγγελματία για γενική απεντόμωση.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share