Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ψέκασε ένα πανάκι με ξύδι και νερό και πέρασε το ψυγείο - Δε θα πιστεύετε το αποτέλεσμα

Θαυματουργό!

24 Ιουλίου 2021 13:29
Ψέκασε ένα πανάκι με ξύδι και νερό και πέρασε το ψυγείο - Δε θα πιστεύετε το αποτέλεσμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ξύδι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα, όχι μόνο για την χρήση του στη μαγειρική, με την καθημερινή κατανάλωση να έχει αποτέλεσμα, αλλά και για διάφορες χρήσεις στο σπίτι μας, παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το... πόσο πολύτιμο είναι, όμως, βρέθηκε τυχαία. Σε βαρέλια με κρασί, μπύρα ή μηλίτη που έμειναν για καιρό ανέγγιχτα, όταν τελικά ανοίχτηκαν, οι παραγωγοί παρατήρησαν τη χαρακτηριστική όξινη γεύση. Δοκίμασαν και εγένετο το ξύδι. Γνωστό για τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες και την ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες, αποτέλεσε και αποτελεί πυλώνα της μεσογειακής διατροφής.

Ωφέλιμο για τον διαβήτη τύπου 2, όπλο κατά της χοληστερόλης, της υπέρτασης και της αδυναμίας του οργανισμού να απορροφήσει σίδηρο και ασβέστιο, το βάλαμε παντού. Σε σάλτσες, dressing σαλάτας, μαρινάδες, μέσα στις φακές, ως φυσικό συντηρητικό στα σπιτικά μας τουρσιά.

Ξύδι στο ρολόι

Μια από τις χρήσεις του είναι για το ρολόι. Το ρολόι σου το φοράς σχεδόν όλη μέρα και δεδομένου ότι ακουμπάει σχεδόν όπου κι εσύ, συν ποτίζεται με τον ιδρώτα σου, τα βακτήρια το αγαπούν. Ειδικά στην πίσω του πλευρά. Ταμπονάρεις ένα πανάκι με ξύδι και νερό και το περνάς από την εσωτερική και έτοιμο ξανά για χρήση.

Τα οφέλη στη διατροφή

Το ξύδι, αποτελεί ένα σπουδαίο φυσικό συντηρητικό για τα κρέατα, τα ψάρια, τα διάφορα λαχανικά κ.α. (λαχανικά τουρσί, γαύρος σε ξύδι κ.α.). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο συστατικό σε διάφορες μαρινάδες. Αν αφήσουμε το κρέας μέσα σε μαρινάδα με ξύδι, αυτό το βοηθάει να μαλακώσει και να γίνει πιο τρυφερό. Όταν το ξύδι προστίθεται σε φαγητό που ψήνεται, εξατμίζεται όλη η οξύτητα και παραμένει μόνο το πλούσιο άρωμα του. Αποτελεί βασικό συστατικό διαφόρων σαλτσών όπως το κέτσαπ και η μαγιονέζα, ενώ μπορέι κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί αντί του αλατιού.

Μπορεί ακόμη, να προστεθεί σε τρόφιμα που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο όπως οι φακές και το σπανάκι. Τέλος, το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τα dressing της σαλάτας σας πχ η βινεγκρετ ή τα ψητά λαχανικά όπως το μπαλσάμικο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share