Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με σκόρδο - 2 μορφές σκευασμάτων

Αφεψήματα και οι ελαιώδεις διαλύσεις:

19 Ιουλίου 2021 14:14
 Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με σκόρδο - 2 μορφές σκευασμάτων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το σκόρδο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων σαν εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο στην βιολογική καλλιέργεια.

Οι κυριότερες ενεργές ουσίες του είναι οι θειούχες και γι αυτό έχει μυκητοκτόνες και εντομοκτόνες ιδιότητες με μεγάλο φάσμα δράσεως.

Για την παρασκευή των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων χρησιμοποιούνται ολόκληροι οι λοβοί του σκόρδου από τους οποίους παρασκευάζονται δύο μορφές σκευασμάτων τα αφεψήματα και οι ελαιώδεις διαλύσεις:

Αφέψημα

  • Τοποθετούνται 100g τεμαχισμένα σκόρδα σε ένα λίτρο νερού. Το θερμαίνουμε μέχρι βρασμού και στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
  • Χωρίς διάλυση χρησιμοποιείται για με πότισμα στις ρίζες των φυτών για προστασία των φυταρίων από την ασθένεια που λέγεται «τήξη των σπορείων».

Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικό χωρίς διάλυση εναντίον του εξώασκου της ροδακινιάς και της «φαιάς σήψης» της φράουλας

Ελαιώδης διάλυση

Το παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται είναι ένα ελαιώδες διάλυμα. Για να ετοιμασθεί ακολουθείται η εξής διαδικασία.

  • Τοποθετούνται 100g τεμαχισμένα σκόρδα για 12 ώρες με (3) κουταλιές της σούπας λινέλαιο. Φιλτράρεται το διάλυμα στην συνέχεια προστίθεται ένα λίτρο βρόχινου νερού και αφήνεται για μία εβδομάδα πριν χρησιμοποιηθεί. Ψεκάζουμε σε διάλυση 5%. Χρησιμοποιείται εναντίον των αφίδων και των ακάρεων.

Το παρασκεύασμα αυτό διατηρείται για ένα έτος σε γυάλινα μπουκάλια σε χώρο προστατευμένο από το φως.

Χρήσεις σε όλες τις καλλιέργειες

Έχει εντομοκτόνο δράση, εναντίον κουνουπιών, ακάρεων (εκτός των ακάρεων των κολοκυνθοειδών) και μερικών αφίδων (εκτός της μαύρης αφίδας της κερασιάς) και εναντίον της ψίλας της αχλαδιάς,
Έχει μυκητοκτόνο δράση, εναντίου του εξώασκου της ροδακινιάς, του ωίδιου της αμπέλου και των κολοκυνθοειδών, όπως και της μονίλιας
Έχει επίσης απωθητική δράση εναντίον των λαγών για προστασία των κηπευτικών.
Η χρήση του γίνεται με ψεκασμό στα φυτά των καλλιεργειών με ένα διάλυμα σε διάλυση (1:20) τις απογευματινές ώρες.

Παρατήρηση:

  • η επανάληψη του ψεκασμού γίνεται μετά από ένα μήνα.

Το σκεύασμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του δορυφόρου της πατάτας με μία αποτελεσματικότητα από 0% 100%

Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με σκόρδο - 2 μορφές σκευασμάτων

Σκόρδο: 11 εύκολα κόλπα εξουδετέρωσης της δύσοσμης αναπνοής

Σκόρδο: Φάγατε σκόρδο και πολύ καλά κάνατε, αφού το διάσημο μυρωδικό έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνει τη θρόμβωση και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πολλοί ωστόσο το αποφεύγουν λόγω της έντονης μυρωδιάς του και της δύσοσμης αναπνοής που προκαλεί.
Δείτε παρακάτω φυσικούς τρόπους για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή. Παράλληλα δείτε και 4 έξυπνες χρήσεις του σκόρδου που ίσως δεν γνωρίζατε.

Φάτε μαϊντανό

Οι θειούχες ενώσεις δεν απελευθερώνονται μόνο στο στόμα, αλλά και στο έντερο, από το οποίο διεισδύουν στους πνεύμονες και στο δέρμα. Αυτό κάνει την καταπολέμηση της μυρωδιάς πιο σύνθετη υπόθεση από το να καθαρίσει κανείς απλά το στόμα του.

Ο μαϊντανός περιέχει ουσίες, όπως η χλωροφύλλη και οι πολυφαινόλες, που δεσμεύουν τις θειούχες ενώσεις και βοηθούν στην εξουδετέρωση της οσμής. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν ο βασιλικός, το θυμάρι, ο κόλιανδρος, η μέντα και ο άνηθος.

Πιείτε γάλα

Η κατανάλωση γάλακτος πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με σκόρδο μειώνει αποτελεσματικά τη μυρωδιά. Τα λιπαρά του γάλακτος εξουδετερώνουν τις θειούχες ενώσεις, γι’ αυτό το πλήρες γάλα είναι πιο αποτελεσματικό από το γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Πράσινο τσάι

Εάν δεν πίνετε γάλα, δοκιμάστε το πράσινο τσάι. Οι πολυφαινόλες του θα εξουδετερώσουν τη μυρωδιά του σκόρδου.

Μανιτάρια

Προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι πολυφαινόλες στα μανιτάρια λειτουργούν ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ένωση στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς του σκόρδου στην αναπνοή.

Φρούτα

Τα φυσικά ένζυμα φρούτων όπως τα μήλα, τα μούρα, ο ανανάς και τα ακτινίδια, διασπούν τις θειούχες ενώσεις του σκόρδου.

Καθαρίστε τη γλώσσα σας

Πολλά βακτήρια που ευθύνονται για την κακοσμία συγκεντρώνονται στο πίσω μέρος της γλώσσας, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καθαρίζουν όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Χρησιμοποιείτε ένα καθαριστή γλώσσας (ξύστρα) για να απομακρύνετε τα επικίνδυνα βακτήρια και να εξουδετερώσετε τη δυσάρεστη αναπνοή.

Εξουδετέρωση της δύσοσμης αναπνοής

Στοματικό διάλυμα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξουδετέρωσης των θειούχων ενώσεων είναι η χρήση στοματικού διαλύματος με διοξείδιο του χλωρίου ή ψευδάργυρο.

Λεμόνι

Το οξύ του λεμονιού εξουδετερώνει τα ένζυμα που απελευθερώνει το σκόρδο όταν θρυμματίζεται και ευθύνονται για τη δυσάρεστη αναπνοή.

Νερό

Ο πιο απλός τρόπος να απαλλαγείτε το ταχύτερο δυνατό από τη μυρωδιά είναι η κατανάλωση νερού, καθώς έτσι θα απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα στα δόντια ή τη γλώσσα.

Οδοντικό νήμα

Θα απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια.

Τσίχλα

Επιλέξτε μία τσίχλα με μέντα η οποία θα σας χαρίσει δροσερή αναπνοή, αλλά θα αυξήσει και την παραγωγή σάλιου βοηθώντας στην ταχύτερη απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share