Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

11+1 τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας... να λάμπει με μαγειρική σόδα - Ποια η διαφορά από το baking powder

Δύο διογκωτικές ουσίες

13 Ιουλίου 2021 18:24
11+1 τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας... να λάμπει με μαγειρική σόδα - Ποια η διαφορά από το baking powder
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder είναι διογκωτικοί παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι προστίθενται στα τρόφιμα που πρόκειται να ψήσουμε για να παράξουν διοξείδιο του άνθρακα και να τα αναγκάσουν να φουσκώσουν. Οι δύο διογκωτικές ουσίες χρησιμοποιούνται υπό διαφορετικές συνθήκες και είναι χημικά διαφορετικές. Αν κοιτάξετε τα συστατικά, τόσο η μαγειρική σόδα όσο και το baking powder περιέχουν διττανθρακικό νάτριο. Αυτή είναι μια βάση που αντιδρά με οξέα για να σχηματίσει αέριο διοξείδιο του άνθρακα, νερό και αλάτι.

 • Μαγειρική Σόδα

Περιέχει μόνο καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο. Σε κάθε συνταγή που χρησιμοποιείται πρέπει να περιλαμβάνεται ένα όξινο συστατικό, όπως το γιαούρτι ή ο χυμός λεμονιού. Η χημική αντίδραση μεταξύ βάσης και οξέος αρχίζει αμέσως. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει είναι να λειτουργήσει ως διογκωτική ουσία που θα φουσκώσει τη ζύμη. Συνταγές που χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα συχνά όταν ψήνονται έχουν πιο σκούρο και τραγανό αποτέλεσμα από εκείνες που δεν την περιέχουν. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση της καθώς μεγάλη ποσότητα σε μια συνταγή μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση σαν σαπουνάδα.

 • Baking Powder

Το baking powder περιέχει τόσο όξινο ανθρακικό νάτριο όσο και όξινο παράγοντα, ένας συνδυασμός δηλαδή της μαγειρικής σόδας με ένα άλλο οξύ, παρουσία ενός αδρανούς σταθεροποιητή ο οποίος είναι συχνά λίγο άμυλο καλαμποκιού. Τι σημαίνει αυτό: τα πάντα παραμένουν αδρανή στο μείγμα μέχρι να προστεθεί υγρό, το οποίο επιτρέπει στη σόδα και το οξύ να συνδυαστούν για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (που μοιάζει με φυσαλίδες). Αυτή η διαδικασία είναι αυτό που δίνει στο baking powder την δύναμη να φουσκώνει τις ζύμες. Αλλά όπως και η μαγειρική σόδα, μπορεί να χάσει αυτή της τη δύναμη με την πάροδο του χρόνου, αν δεν αποθηκευτεί σε δροσερό και ξηρό μέρος.

 • Πότε να χρησιμοποιήσετε ποιό

Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική για συνταγές που περιέχουν ένα όξινο συστατικό. Είναι πικρή, επομένως χρειάζεται αυτά τα όξινα συστατικά για να καταλύσει την αντίδραση και να εξισορροπήσει τις γεύσεις. Το baking powder έχει πιο ουδέτερη γεύση και δεν απαιτεί πρόσθετα συστατικά για να ξεκινήσει η αντίδραση. Χρησιμοποιείται συνήθως σε κέικ και μπισκότα.

 • Υποκατάστατα

Ορισμένες φορές χρειάζονται υποκατάστατα στις συνταγές ψησίματος. Εάν σας έχει τελιώσει η μαγειρική σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρεις φορές την ποσότητα σε baking powder. Η γεύση μπορεί είτε να επηρεαστεί είτε όχι ανάλογα με τη συνταγή. Δεδομένου ότι η μαγειρική σόδα στερείται ενός όξινου συστατικού, θα χρειαστεί να προσθέσετε ένα, αν θέλετε να την βάλετε ως υποκατάστατο του baking powder. Δύο μέρη κρεμόριου με ένα μέρος μαγειρικής σόδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν το baking powder . Δεν είναι ιδανικό, αλλά θα σας δώσει τις φυσαλίδες αερίου που χρειάζεστε.

Πώς να ελέγξετε εάν η μαγειρική σας σόδα ή το baking powder δεν έχουν λήξει

Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν η μαγειρική σόδα που έχετε στο ντουλάπι είναι καλή για φούσκωμα της ζύμης, είναι να βάλετε μια μικρή ποσότητα σε ένα μικρό μπολ και να προσθέσετε λίγο ξύδι. Αν φουσκώσει, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Για να τσεκάρετε το baking powder, κάντε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας λίγο νερό αντί του ξυδιού. Αν αφρίσει σημαίνει ότι δεν έχει λήξει.

11+1 τρόποι για να κάνετε το σπίτι σας... να λάμπει με μαγειρική σόδα - Ποια η διαφορά από το baking powder

12 Χρήσεις της Μαγειρικής Σόδας

 • Πλύσιμο πλυντηρίου ρούχων

Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, το πλυντήριό σου έχει ανάγκη να πλένεται μία στο τόσο. Οι επαναλαμβανόμενες πλύσεις ρούχων, το κλείσιμο της πόρτας και το να αφήνεις τα ρούχα μέσα στον κάδο για ώρα, είναι ορισμένες από τις κακές συνήθειες που σχετίζονται με το πλυντήριο ρούχων. Εάν έχεις και εσύ μία από αυτές τις συνήθειες, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι το πλυντήριό σου ενδέχεται να συσσωρεύσει βακτήρια και μούχλα λόγω της υγρασίας. Ένας κακός οιωνός αυτού είναι όταν τα ρούχα σου, που μόλις έχουν βγει από τον κάδο, δεν μοσχοβολάνε, αλλά έχουν μια περίεργη μυρωδιά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αφήσεις το πλυντήριό σου να κάνει μία πλύση χωρίς ρούχα. Σε αυτήν πρόσθεσε λίγη μαγειρική σόδα αντί για απορρυπαντικό και αυτή θα πάρει όλες τις δυσάρεστες οσμές. Μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μία φορά στις δύο εβδομάδες.

 • Καθαρισμός φούρνου

Μία ακόμα από τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι η καθαριότητα του φούρνου. Στο φούρνο συνήθως δημιουργούνται οι πιο επίμονοι λεκέδες, αυτοί που προέρχονται από τα λίπη και τα ξεραμένα φαγητά. Για να απαλλαγείς από αυτούς, καθάρισε το φούρνο σου με ένα μείγμα από 3 κουταλάκια μαγειρικής σόδας, 1 κουταλάκι νερό και το χυμό από 1 λεμόνι. Άπλωσε αυτή την πάστα στο εσωτερικό του φούρνου και άφησέ το να δράσει από 4 ώρες έως μία νύχτα. Στη συνέχεια, βούτηξε ένα σφουγγάρι σε ζεστό νερό με σαπούνι και τρίψε με αυτό κάθε σπιθαμή, ώστε να φύγουν όλοι οι λεκέδες.

 • Γυάλισμα ασημικών

Θέλεις ξανά λαμπερά ασημικά; Σου έχουμε την πιο αποτελεσματική συνταγή! Σε ένα μπολ βάλε μία κούπα ζεστό ξύδι και δύο κουταλάκια μαγειρική σόδα. Έχε στο νου σου ότι θα προκληθεί αντίδραση και θα αφρίσει, για αυτό μην τρομάξεις. Μόλις τελειώσει η αντίδραση ρίξε μέσα αυτά που θέλεις να γυαλίσεις και άφησέ τα για 2-3 ώρες. Τέλος, ξέπλυνέ τα με άφθονο νερό και τα ασημικά σου δε θα είναι πια θαμπά!

 • Βουλωμένο σιφόνι

Εάν το σιφόνι της μπανιέρας, του μπάνιου ή του νιπτήρα σου έχει βουλώσει ή εάν απλά έχει έντονη μυρωδιά η αποχέτευση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και εδώ μαγειρική σόδα! Αφού το καθαρίσεις από στοιχεία που εμποδίζουν, όπως οι τρίχες, ρίξε μισή κούπα σόδα και μισή κούπα ζεστό ξύδι. Περίμενε περίπου 15-20 λεπτά για να αντιδράσει και στη συνέχεια άφησε άφθονο νερό να τρέξει. Εάν το πρόβλημά σου είναι μεγαλύτερο, τότε καλύτερα να φωνάξεις κάποιον ειδικό στις αποφράξεις.

 • Καθαρισμός τζακιού

Εάν έχεις αρκετή υπομονή, τότε μπορείς να καθαρίσεις μόνος/-η σου το τζάκι. Αρχικά, σκούπισε την περίσσεια στάχτη της εστίας. Στη συνέχεια, φτιάξε ένα μείγμα από 2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι χλωρίνη και 6 κουταλιές μαγειρική σόδα. Με μία συρμάτινη βούρτσα ξεκίνα να τρίβεις το καθαριστικό που έφτιαξες στο εσωτερικό του τζακιού. Μόλις περάσεις όλη την εστία, με ένα βρεγμένο πανί πάρε όλα τα υπολείμματα που έχεις δημιουργήσει. Άφησε το να στεγνώσει και το τζάκι σου θα είναι σαν καινούργιο!

 • Καθαρισμός σίδερου

Μία από τις χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι και ο καθαρισμός του σίδερου. Δεν είναι καθόλου απίθανο ο πάτος του σίδερου να έχει μαυρίσει. Για να μην κάνεις καμια ζημιά στα ρούχα σου, καλύτερα να τον καθαρίσεις. Φτιάξε ένα μείγμα από 2 κουταλάκια μαγειρικής σόδας και νερό και άπλωσέ το σε ένα καθαρό πανί. Με αυτό τρίψε προσεκτικά τα μαυρισμένα σημεία, καθώς και τις τρύπες, έως ότου καθαρίσουν. Στη συνέχεια, σκούπισε το σίδερο με ένα νωπό πανάκι για τυχόν υπολείμματα.

 • Καθάρισμα τοίχου

Είναι γεγονός ότι μπορείς να εφαρμόσεις τη σόδα ακόμα και στους τοίχους σου. Ειδικά εάν έχεις παιδιά που συνηθίζουν να δείχνουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική επάνω στους τοίχους, θα σου χρειαστεί το συγκεκριμένο καθαριστικό. Ακόμα, όμως, και αν απλά ο τοίχος σου έχει λερωθεί, τότε ανάμειξε λίγο ζεστό νερό με μαγειρική σόδα και τρίψε με αυτό το λεκέ. Ύστερα καθάρισε το σημείο με ένα βρεγμένο πανί.

 • Καθαρισμός πλακιδίων

Το πρόβλημα με τα πλακάκια είναι η βρωμιά και η μούχλα που συσσωρεύεται μεταξύ των αρμών. Στις χρήσεις της μαγειρικής σόδας περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των πλακιδίων και η αντιμετώπιση της μούχλας. Σε ένα μπολ με 7 κούπες νερό, ρίξε μισή κούπα σόδα, ¼ της κούπας λευκό ξύδι και ⅓ της κούπας λεμόνι. Χρησιμοποίησε αυτό το δραστικό καθαριστικό τρίβοντάς το με μία οδοντόβουρτσα, μέχρι να ασπρίσουν οι αρμοί.

 • Καθάρισμα καναπέ

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαγειρική σόδα για να καθαρίσεις τον καναπέ σου ή το στρώμα σου. Εάν απλά έχει δυσάρεστη οσμή, τότε πασπάλισε πάνω λίγη σόδα για 20 λεπτά προκειμένου να απορροφήσει τη μυρωδιά. Εάν, όμως, υπάρχει λεκές, τότε ανάμειξε 1 κουταλιά σόδας, 1 κουταλιά υγρό απορρυπαντικό, 4-5 κουταλιές λευκό ξύδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ψέκασε με αυτό το μείγμα το λεκέ και μετά από μερικά δευτερόλεπτα αφαίρεσέ το με ένα υγρό μαντηλάκι. Ενώ εάν πρόκειται για δυσκολότερο λεκέ, όπως από κρασί, τότε μία πάστα από μαγειρική σόδα και νερό είναι αρκετή για να εξαλειφθεί ο λεκές!

 • Γυάλισμα μαρμάρου

Το μάρμαρο είναι ένα ευαίσθητο υλικό, όμως η μαγειρική σόδα μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Μπορείς να ανακατέψεις 3 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό και να το απλώσεις σε οποιαδήποτε μαρμάρινη επιφάνεια. Αφού το αφήσεις 4 ώρες, τρίψε με ένα νωπό σφουγγάρι για να φύγει το καθαριστικό. Με αυτόν τον τρόπο τα μάρμαρά σου θα γυαλίζουν σαν καινούργια!

 • Καθάρισμα λεκάνης τουαλέτας

Για να απαλλαγείς μια για πάντα από την κιτρινίλα της λεκάνης σου κάνε χρήση μαγειρικής σόδας. Πασπάλισε με μαγειρική σόδα τα τοιχώματα της λεκάνης και άφησέ τη να δράσει για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα, τρίψε καλά με το βουρτσάκι και η τουαλέτα σου θα είναι κατάλευκη!

 • Εξόντωση μυρμηγκιών

Πέρα από καθαριστικό, οι χρήσεις της μαγειρικής σόδας είναι και κατά των μυρμηγκιών. Εάν έχεις πρόβλημα από εισβολή μυρμηγκιών στο σπίτι σου πασπάλισε ίση ποσότητα ζάχαρης και μαγειρικής σόδας στα σημεία που τα έχεις εντοπίσει. Αυτή η παγίδα θα εξοντώσει μια και καλή τους απρόσκλητους επισκέπτες της κουζίνας σου.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share