Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πώς θα κάνω το ξύλινο πάτωμα να λάμπει - 4 εύκολα βήματα

Λεκέδες στο ξύλινο πάτωμα; Εύκολοι τρόποι για να τους αφαιρέσεις

29 Ιουνίου 2021 10:28
Πώς θα κάνω το ξύλινο πάτωμα να λάμπει - 4 εύκολα βήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ξύλινο πάτωμα χαρίζει κομψότητα και αρχοντιά σε ένα χώρο. Εάν ήδη έχεις ή σκέφτεσαι να τοποθετήσεις ξύλινο πάτωμα στο σπίτι σου θα πρέπει να του δείξεις και την απαραίτητη προσοχή. Το υλικό αυτό αν και αισθητικά όμορφο είναι αρκετά ευαίσθητο. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί σωστή διατήρηση και ίσως να αναρωτιέσαι “πώς να γυαλίσω το ξύλινο πάτωμα για να φαίνεται σαν καινούργιο;”. Εμείς, λοιπόν, θα σου πούμε τι πρέπει να κάνεις για να διατηρείς το πάτωμά σου σε άριστη κατάσταση.

Όπως και να το κάνουμε το ξύλινο πάτωμα αποπνέει ζεστασιά. Θυμίζει ότι βρίσκεσαι σε κάποιο σαλέ στα χιόνια. Η ρουστίκ διακόσμηση είναι ο κλασικός συνδυασμός, όμως μπορείς να πας κόντρα σε αυτό επιλέγοντας οποιοδήποτε είδος διακόσμησης σου αρέσει. Το σίγουρο είναι ότι ένα ξύλινο πάτωμα πάντα κλέβει την παράσταση σε ένα χώρο. Για αυτό φρόντιζε να γυαλίζεις το ξύλινο πάτωμα σου, ώστε να συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

4 βήματα για να γυαλίσεις το ξύλινο πάτωμα σου!

Πώς θα προστατέψω το ξύλινο πάτωμα μου;

Καλό θα ήταν να προνοείς και να προστατεύεις το πάτωμά σου πριν συμβεί η οποιαδήποτε ζημιά. Εάν προκύψει κάτι ενδεχομένως το πρόβλημα να μη διορθώνεται και συ να καταλήγεις να κλαις με μαύρο δάκρυ, οπότε καλύτερα να λάβεις τα μέτρα σου. Συγκεκριμένα, όσο όμορφο κι αν είναι το πάτωμα, πολλές φορές επιβάλλεται να το κρύψεις τοποθετώντας χαλιά. Βάλε χαλάκια στην εξώπορτα για να μαζεύουν την περιττή υγρασία, που δε θέλεις να μεταφέρεις στο ξύλο, τις βροχερές μέρες.

Ταυτόχρονα, εάν έχεις παιδιά και παίζουν σε δωμάτιο με ξύλινο πάτωμα, καλό θα ήταν να τοποθετήσεις ένα μεγάλο χαλί για να μη σημαδέψει ή καταστρέψει το παιδί σου το δάπεδο. Πέρα από αυτό, τα βαριά αντικείμενα και η συχνή μεταφορά τους ενδεχομένως δημιουργήσουν φθορά στο δάπεδο. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, τσοχάκια για τα έπιπλά σου για να προστατεύσεις την επένδυσή σου. Ενώ, εάν είσαι γυναίκα, θυμίσου να μην περπατάς με τα τακούνια στο ξύλινο πάτωμα γιατί θα χαραχθεί.

Πώς θα καθαρίσω το ξύλινο πάτωμα;

Τώρα που έχεις προστατεύσει το πάτωμά σου ήρθε η ώρα για τον καθαρισμό του. Για καθημερινή περιποίηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια απλή σκούπα ή μια παρκετέζα με την οποία θα μαζέψεις τρίχες, σκόνη και ψίχουλα. Προσπάθησε να αποφεύγεις τη συχνή χρήση της ηλεκτρικής σκούπας. Η συγκεκριμένη δε θα πρέπει να έχει αιχμηρή κεφαλή, αλλά κάποια ειδική και μαλακή καθώς ενδέχεται να χαράξει το δάπεδο. Όσον αφορά το σφουγγάρισμα, θα πρέπει να γίνεται με ελάχιστη ποσότητα νερού. Το νερό και η υγρασία, όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, είναι εχθροί του ξύλινου πατώματος, αφού το καταστρέφουν και μπορεί να βρεθείς με φουσκωμένο πάτωμα. Επομένως, χρησιμοποίησε ειδική σφουγγαρίστρα, όπως μια περιστρεφόμενη, ή στράγγιζέ την πολύ καλά.

Περίπου 4 φορές το χρόνο πέρνα το πάτωμα με ειδικό προϊόν καθαρισμού ξύλου με μια ελαφρώς νωπή σφουγγαρίστρα. Μετά την εφαρμογή εάν παρατηρείς υγρά σημεία, σκούπισέ τα με ένα πανί ώστε να μην εισχωρήσει υγρασία. Μπορείς να βρεις το προϊόν πολύ εύκολα στο εμπόριο και τα super markets. Επίσης, για να συντηρήσεις το ξύλινο πάτωμα , πέρνα δύο φορές το χρόνο την επιφάνεια με κερί πατώματος για να φαίνεται σαν καινούργιο!

Καθαρισμός ξύλινου πατώματος

Πώς αφαιρώ τους λεκέδες από το ξύλινο πάτωμα;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναρωτηθείς τι είδους φινίρισμα έχει το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού σου. Εάν δηλαδή διαθέτει σκληρό φινίρισμα, όπως ουρεθάνης, ή μαλακό λαδωμένο φινίρισμα. Αν ανήκει στην πρώτη κατηγορία, τότε τα πράγματα είναι απλά. Οι λεκέδες που δημιουργούνται είναι επιφανειακοί και με τη χρήση ενός μαλακού πανιού μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν.

Ωστόσο, μη χρησιμοποιήσεις σε καμία περίπτωση χημικά προϊόντα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν σημάδια που δε φεύγουν. Στην αντίθετη περίπτωση, που το φινίρισμα είναι μαλακό, ο λεκές είναι ευκολότερο να εισχωρήσει βαθιά στο ξύλο και να δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά.

Πιο συγκεκριμένα, για την αφαίρεση σκούρων κηλίδων από το πάτωμα, τρίψε ελαφρώς με κερί πατώματος. Εναλλακτικά, ρίξε ξύδι, άφησέ το να μουλιάσει για περίπου μία ώρα και έπειτα καθάρισε το με ένα υγρό πανί. Εάν παρατηρείς σημάδια από τακούνια ή παπούτσια, τότε τρίψε με τη σκληρή μεριά του σφουγγαριού χρησιμοποιώντας κι εδώ κερί πατώματος.

Τέλος, για κηλίδες που έχουν βάση το λίπος, ρίξε σε ένα πανί υγρό απορρυπαντικό πιάτων και τρίψε το λεκέ. Με το υγρό θα διαλυθεί το λίπος ευκολότερα. Στη συνέχεια, ξέπλυνε με ένα νωπό πανί και στέγνωσε το σημείο όσο γίνεται καλύτερα για να μη μείνει περιττή υγρασία.

Πώς να γυαλίσω το ξύλινο πάτωμα;

Η απάντηση στην ερώτηση “πώς να γυαλίσω το ξύλινο πάτωμα του σπιτιού μου;” είναι πολύ εύκολη. Εμείς θα σου προτείνουμε έναν αποτελεσματικό φυσικό τρόπο γυαλίσματος. Το τσάι! Σε βρασμένο ή απλώς καυτό νερό ρίξε 2 ή 3 φακελάκια μαύρο τσάι. Άφησέ το για μερικά λεπτά ώστε να κρυώσει λίγο.

Στη συνέχεια, βούτηξε μέσα ένα σφουγγάρι ή ένα καθαρό πανί, στράγγιξέ το πολύ καλά και ξεκίνα να περνάς όλη την επιφάνεια του πατώματος. Θα δεις ότι το παρκέ ή το ξύλινο πάτωμά σου θα λάμψει αμέσως και θα μείνει καθαρό για περισσότερο καιρό.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share