Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Μη βάλετε ποτέ στο σπίτι σας αυτά τα 7 φυτά - Η εφαρμογή που ανιχνεύει τις αρρώστιες τους

Μεγάλη προσοχή!

1 Ιουνίου 2021 17:05
Μη βάλετε ποτέ στο σπίτι σας αυτά τα 7 φυτά - Η εφαρμογή που ανιχνεύει τις αρρώστιες τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα φυτά είναι κάτι πολύ όμορφο για το σπίτι μας, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο, εκτός του γεγονότος, ότι και τα ίδια μπορεί να ασθενήσουν ως ζωντανός οργανισμός.

Συνήθως, οι ετικέτες που έρχονται με τα φυτά σάς συμβουλεύουν για το πώς να τα φροντίζετε. Ωστόσο, δεν προειδοποιούν πάντα για τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν. Όσοι τα αγοράζουν δεν έχουν την παραμικρή υποψία για την επικινδυνότητά τους.

Είναι επίσης πιθανό, ενώ περπατάτε στην εξοχή, να δείτε ένα όμορφο φυτό και να θελήσετε να το πάρετε σπίτι, αγνοώντας το αν είναι ή όχι επικίνδυνο. Κάποιες φορές, όμως, η ομορφιά αποτελεί παγίδα που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

1. Ορτανσίες

Οι ορτανσίες είναι πολύ δημοφιλή διακοσμητικά φυτά. Παρότι τα έντονα μπλε άνθη τους αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, είναι και το πιο επικίνδυνο μέρος τους.

Το μάσημα των ανθών τους μπορεί να προκαλέσει ανακοπή, χαμηλή πίεση, και υψηλό κίνδυνο να υποφέρετε από ζάλη. Τα φύλλα και τα στελέχη τους είναι σε θέση να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις, σε μικρότερη κλίμακα όμως.

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από την υδραζίνη, ένα στοιχείο της οικογένειας των κυανιδίων που βρίσκεται στο φυτό.

2. Κρίνα

Τα κρίνα είναι πασίγνωστα λουλούδια τα οποία βλέπετε σε βάζα αλλά και διάφορες δημιουργίες με λουλούδια. Όμως, όσοι έχουν γάτες θα πρέπει να τα αποφεύγουν.

Υπάρχουν πολλά είδη κρίνων, και έχουν όλα τους αρνητικές επιδράσεις στις γάτες. Ορισμένα ερεθίζουν το έντερο των γατών και προκαλούν διάρροια και εμετό. Άλλα είδη επηρεάζουν τα νεφρά τους και επιφέρουν μέχρι θάνατο.

Παρότι οι μελέτες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη την ουσία που προκαλεί τη δηλητηρίαση στις γάτες, έχει εξακριβωθεί πως μονάχα δύο πέταλα μπορούν να αποβούν μοιραία.

3. Φασκομηλιά

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της σάλβια είναι πως αποτελεί ένα εν δυνάμει παραισθησιογόνο.

Η φασκομηλιά μπορεί να εκπλήξει πολλά άτομα επειδή συγχέεται συνήθως με το κοινό φασκόμηλο, το οποίο είναι φαγώσιμο και έχει πολλά υγιεινά οφέλη.

Στη φασκομηλιά υπάρχει ένα παραισθησιογόνο σύμπλεγμα όμοιο με το LSD. Αν και οι ιθαγενείς του Αμαζονίου τη χρησιμοποιούν σε τελετουργίες, η χρήση της μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Δημιουργεί αλλοίωση της συνείδησης και προκαλεί παραισθήσεις οι οποίες, ορισμένες φορές, γίνονται επαναλαμβανόμενες και μόνιμες.

Γι’ αυτό, όταν βλέπετε στην ετικέτα να γράφει «σάλβια», σιγουρευτείτε πως δε συνοδεύεται από το «Ντιβινόρουμ».

4. Μπρουγκμάνσια ή τρομπέτα του Αγγέλου: Ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτά

Αυτό το φυτό είναι παχύ διακοσμητικό φυτό με άνθη. Τα ελκυστικά του άνθη κρέμονται σαν φούστα. Γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό εξαιτίας της γλυκιάς και ευχάριστης μυρωδιάς του.

Ωστόσο, η τρομπέτα του αγγέλου είναι ένα ψυχοενεργό φυτό. Τα άνθη του προκαλούν ψυχωτικά επεισόδια, παραφροσύνη, παραλυσία, και μπορούν να γίνουν θανατηφόρα.

Ο λόγος είναι η ύπαρξη τροπανικών αλκαλοειδών. Πρόκειται για ουσίες που αναστέλλουν το νευρικό σύστημα. Τα ίδια βρίσκονται στα συνθετικά ναρκωτικά.

5. Βουκαμβίλια

Αυτό το αναρριχητικό φυτό είναι επικίνδυνο εξαιτίας της καρδιοτονικής δράσης του. Συναντάται συχνά στο εξωτερικό μέρος των σπιτιών, επειδή αναρριχάται στους τοίχους. Επίσης, έχει πολύχρωμα άνθη.

Τα άνθη, τα στελέχη, και οι σπόροι του, περιέχουν κυανογόνα και ολεανδρίνη, τοξικές ουσίες που επηρεάζουν την καρδιά. Αν καταπιείτε αυτό το φυτό ακούσια ή εκούσια, θα αρχίσετε να υποφέρετε από αρρυθμία και ταχυκαρδία, όπως επίσης από ζάλη, εμετό, και διάρροια λίγες ώρες μετά.

Βουκαμβίλια κίνδυνος για την υγεία

6. Πικροδάφνη

Γνωστή ως «Νήριον», η πικροδάφνη έχει μικρά, λεπτεπίλεπτα άνθη που την καθιστούν ένα αγαπημένο φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Όμως, πρόκειται για ένα επικίνδυνο φυτό τόσο για ανθρώπους όσο και για ζώα.

Η πικροδάφνη περιέχει γλυκοσίδες που επιταχύνουν τους χτύπους της καρδιάς και προκαλούν ιδρώτα, ναυτία, εμετό, διάρροια, και αναπνευστικά προβλήματα.

Είναι επίσης πολύ επικίνδυνη όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα καθώς τα στελέχη της έχουν μια λευκή ουσία που μπορεί να σας ερεθίσει. Γι’ αυτό, θα πρέπει να φοράτε γάντια όταν τη φυτεύετε, τη μεταφέρετε, ή την κλαδεύετε.

7. Η γλώσσα της πεθεράς

Αποτελεί το κλασσικότερο από τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου χάρη στην εύκολη συντήρησή του. Όμως, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Αυτό το φυτό, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως η γλώσσα της πεθεράς, είναι δημοφιλές επειδή συντηρείται εύκολα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Όμως, περιέχει ασπαραγίνη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα σε ορισμένα άτομα. Αν τη μασήσετε, μπορεί να προκαλέσει ξηρολαιμία και καρδιακά προβλήματα.

Η εφαρμογή που ανιχνεύει τις αρρώστιες των φυτών

Η γερμανική startup Peat δημιούργησε μια νέα εφαρμογή για κινητά που ονομάζεται Plantix. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είναι εύκολο να ανιχνεύσει την αρρώστια, που μπορεί να έχουν τα φυτά σας:

«Αυτό που θέλαμε ήταν να υποστηρίξουμε τους μικρούς καλλιεργητές, ώστε να μπορούν να καταλάβουν γρήγορα και εύκολα τι παθαίνουν τα φυτά τους. Πολύ συχνά συμβαίνει όλα να μένουν σε θεωρητικό επίπεδο και να μην εφαρμόζονται όλα αυτά στην πράξη. Θέλουμε η εφαρμογή μας να είναι σαν ένα λεξικό στην τσέπη. Κάτι που θα έχετε μαζί σας, όταν είστε στο χωράφι και θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέσως, για να εκτιμήσετε τι ζημιά έχουν πάθει τα φυτά σας» εξήγησε η Σιμόν Στρέι, διευθύνουσα σύμβουλος της Peat.

Η εφαρμογή ήδη χρησιμοποιείται σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία και τώρα δοκιμάζεται σε Ινδία και Βραζιλία. Όταν η φωτογραφία χρησιμοποιηθεί από την εφαρμογή, αναλυθεί και βγει το συμπέρασμα, τα δεδομένα αποθηκεύονται στους σέρβερ της εταιρίας στο Αμβούργο, για να βελτιωθούν οι αλγόριθμοι, που ανιχνεύουν τις αρρώστιες στα φυτά. Από τον Ιούνιο του 2015, έχουν αναλυθεί 100.000 φωτογραφίες από το Plantix.

«Το παράδειγμα που εξετάζουμε αυτή την στιγμή είναι η Ινδία. Έχουμε δεχθεί περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες από την Ινδία. Και μετά αναλύουμε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ινδία. Είναι οι ιοί; Οι μύκητες; Τα βακτήρια; Μήπως τα φυτά έχουν πρόβλημα λόγω έλλειψης των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών; Ή είναι τα έντομα που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά; Όλα αυτά μπορούμε να τα δούμε με την εφαρμογή μας και έτσι μπορούμε να μελετήσουμε πώς η γεωργία στην Ινδία θα είναι πιο αποδοτική και βιώσιμη» τόνισε ο Ρόμπερτ Στρέι, επικεφαλής τεχνικών υπηρεσιών της Peat.

Η εφαρμογή μπορεί να διαγνώσει πάνω από 60 αρρώστιες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά της είναι απόλυτα αξιόπιστα.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share