Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ποιο είναι το στυλ διακόσμησης που σου ταιριάζει και κολακεύει το σπίτι σου

Ανανέωσε το χώρο και την ψυχολογία σου

24 Μαΐου 2021 10:42
styl-diakosmisi-pou-spou -tairiazei
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το σπίτι μας αποτελεί τη φωλιά μας μέσα στη χαοτική καθημερινότητα. Μετά από μία κουραστική και πιεστική μέρα στη δουλειά ή τη σχολή, ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας που νιώθουμε πλέον ήρεμοι.

Το σπίτι με το που το επιλέξουμε και καταλήξουμε να μεταφερόμαστε εκεί, του δίνεται αυτόματα η ιδιότητα του προσωπικού μας φρουρίου. Για να ενθαρρύνουμε την αίσθηση αυτή μένει μόνο να διακοσμήσουμε τον χώρο μας βάσει της δικής μας αισθητικής. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει κάποια βασικά στυλ διακόσμησης έτσι ώστε να βρείτε το προσωπικό σας και στη συνέχεια να το εφαρμόσετε στο σπίτι σας.

Επίσης, αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμά δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να το κάνετε να φαίνεται μεγαλύτερο.

Σωστή Διαμόρφωση Χώρου

Έχετε πλέον μπει στο σπίτι σας και ήρθε η ώρα να διαμορφώσετε τον χώρο σας. Αρχικά θα πρέπει να εστιάσετε στη χρησιμότητα που θέλετε να απολαμβάνετε από κάθε δωμάτιο. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε ένα σαλόνι που αποπνέει ζεστασιά και ενότητα, κατά συνέπεια τα έπιπλα θα ήταν καλό να είναι κοντά μεταξύ τους. Εάν επιθυμείτε να έχετε μεγάλο χώρο για να κινείστε και να μην περιορίζεται το οπτικό σας πεδίο πρέπει να διατηρήσετε, ίσως μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των επίπλων καθώς και να βάλετε τους καναπέδες να αγγίζουν τον τοίχο ώστε να έχετε θέα στο σύνολο του υπόλοιπου χώρου. Ακολουθώντας την ίδια λογική ερευνήστε τις ανάγκες που θέλετε να σας καλύπτει ο κάθε χώρος ξεχωριστά.

Σωστή Διαμόρφωση Χώρου

Ποιο στυλ θα ακολουθήσετε;

Έχετε πλέον μεταφέρει τα έπιπλα στο σπίτι και μπορείτε να καλύψετε κάθε χώρο με διαφορετικούς τρόπους που οι ανάγκες σας ικανοποιούνται. Υπάρχουν πολλά στυλ τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε. Όσο παρατηρείτε η εξέλιξη τα στυλ διακόσμησης αλλάζουν συνεχώς, το μινιμαλιστικό φαίνεται να κρατά τα ηνία, το ρετρό στυλ κερδίζει δημοτικότητα μαζί με το vintage στυλ, ενώ ακολουθεί το έθνικ σε πολλά σπίτια και σε επόμενες θέσεις δημοτικότητας βλέπουμε το βιομηχανικό στυλ αλλά και το ρουστίκ μαζί με το ρομαντικό. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε το γήινο στυλ, το pop art αλλά και το μπαρόκ. Κάθε διαφορετικό στυλ εκπέμπει διαφορετική ενέργεια και διαφορετικό ύφος.

Μινιμαλιστικό Στυλ

Το μινιμαλιστικό στυλ χαρακτηρίζεται από απλότητα και λιτότητα. Τα λίγα έπιπλα είναι το στοιχείο κλειδί, σε συνδυασμό με τη έλλειψη μικρών διακοσμητικών και μικροπραγμάτων γενικότερα. Στόχος είναι να γεμίσει ο χώρος με τα απαραίτητα έπιπλα και αντικείμενα, χωρίς περιττά πράγματα. Η ιδέα που στηρίζει το μινιμαλιστικό στυλ, αφορά την ένταση της καθημερινότητας μας και την ανάγκη μας να ξεφεύγουμε από αυτήν, όταν επιστρέφουμε στον χώρο μας. Το μινιμαλιστικό πλάνο ενός σπιτιού ηρεμεί το μάτι και το μυαλό και κατά συνέπεια τον θεατή που το απολαμβάνει.

Μινιμαλιστικό Στυλ

Ρετρό και Vintage στυλ

Το ρετρό στυλ όπως και το Vintage στυλ απευθύνεται σε λάτρεις του πιο παλιού στυλ. Η διαφορά μεταξύ των δύο στυλ διακόσμησης, είναι στην περίοδο. Το Vintage αφορά την κλασσική αισθητική συνδυασμένη με μοντέρνα στοιχεία. Το ρετρό στυλ από την άλλη, αφορά κυρίως την αισθητική της δεκαετίας του 70-80 όπου κυριαρχούν έντονα χρώματα σε όλο το χώρο, τόσο στα έπιπλα όσο και στους τοίχους.

Έθνικ Στυλ

Το στυλ της έθνικ διακόσμησης, δανείζεται στοιχεία τόσο της ινδικής όσο και της αφρικανικής κουλτούρας. Βασικά στοιχεία είναι και πάλι τα έντονα χρώματα σε γήινες αποχρώσεις, όπως το πορτοκαλί και το καφέ. Το εθνικ στυλ, δίνει την αίσθηση ενότητας και οικειότητα, και κατά συνέπεια διαμορφώνει μια ζεστή ατμόσφαιρα για εσάς και τους φίλους σας.

Έθνικ Στυλ

Βιομηχανικό Στυλ

Το βιομηχανικό στυλ αφορά διακόσμηση που χαρακτηρίζεται από κενούς χώρους, σκούρα χρώματα και άμορφα έπιπλα. Στην ουσία το βιομηχανικό στυλ σχετίζεται άμεσα με το μινιμαλιστικό στυλ με μοντέρνες λεπτομέρειες και πιο περιορισμένη χρωματική παλέτα.

Βιομηχανικό Στυλ

Ρουστίκ Στυλ

Το ρουστίκ στυλ αφορά διακόσμηση που σαν βάση έχει το ξύλο. Τα περισσότερα έπιπλα είναι παράγωγα ξύλου, όπως καρέκλες και τραπέζια, ενώ τα υπόλοιπα, όπως οι καναπέδες, ακολουθούν κοινή χρωματική παλέτα. Το ρουστίκ στυλ δίνει έντονα την αίσθηση ζεστασιάς στο χώρο, αφού το έχουμε συνδέσει με καταλύματα σε χιόνια που ανεξάρτητα από το κρύο που επικρατεί στο περιβάλλον, αποτελούν χώρους ζεστασιάς.

Ρουστίκ Στυλ

Γήινο Στυλ

Το γήινο στυλ διακόσμησης αφορά μία μίξη μεταξύ μίνιμαλ και ρουστίκ στυλ με έντονη ύπαρξη χλωρίδας στο χώρο. Τα φυτά εντός του σπιτιού μας, αποτελούν μικρές κινήσεις που μας δίνουν την αίσθηση της φύσης. Πέραν των φυτών ακόμα ένα χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου στυλ είναι τα γήινα χρώματα που καλύπτουν τον χώρο, δηλαδή καφέ και πορτοκαλί.

Γήινο Στυλ

Μπαρόκ Διακόσμηση Σπιτιού

Η μπαρόκ διακόσμηση χαρακτηρίζεται από το βαρύ κλίμα που μεταφέρει. Για την μπαρόκ διακόσμηση απαιτούνται έντονα περίτεχνα και κλασικά έπιπλα με έντονη λεπτομέρεια. Για να ολοκληρωθεί το μπαρόκ στυλ, είναι αναγκαία και η ύπαρξη έντονων διακοσμητικών να στολίζουν όλο τον χώρο.

Μπαρόκ Διακόσμηση Σπιτιού

10 ιδέες διακόσμησης που μπορούμε να “κλέψουμε” από τους Ιταλούς

H ιταλική διακόσμηση είναι μια τάση ανερχόμενη τον τελευταίο καιρό, όπως ακριβώς ήταν το σκανδιναβικό design μερικά χρόνια πριν. Οι Ιταλοί με την ιδιαίτερη αισθητική τους, που συνδυάζει την κομψότητα με την πρακτικότητα, έχουν καταφέρει να κάνουν σήμα κατατεθέν τους την νέα ρετρό αισθητική.

Τα έργα τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης, τα μπαρόκ έπιπλα από τον 16ο αι. και τα στοιχεία αρχιτεκτονικής από το παραδοσιακό ιταλικό χωριό μπλέκονται αρμονικά μεταξύ τους και δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο που μας κάνει να αναγνωρίζουμε το Ιταλικό Σπίτι από μακριά! Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά της ιταλικής διακόσμησης που μπορούμε να “κλέψουμε” για να αναβαθμίσουμε αισθητικά τον δικό μας χώρο.

Ρουστίκ αισθητική

Η ρουστίκ αισθητική των Ιταλών είναι αντίστοιχη με αυτό που ονομάζουν στυλ γαλλικής εξοχής οι Γάλλοι ή αποικιοκρατικό στυλ οι Αμερικάνοι. Το σπίτι έχει κάποιες λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε αυτά τα όμορφα εξοχικά των παιδικών μας χρόνων, που είτε βρισκόταν σε χωριό βουνίσιο ή κοντά σε θάλασσα, απέπνεαν πάντα μια ανεμελιά και μια απλότητα που τη θυμόμαστε με νοσταλγία.

Ρουστίκκ αισθητική

Πώς μπορούμε να αντιγράψουμε αυτό το στυλ σήμερα; Να προσθέσουμε στο σπίτι μας χωριάτικες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα ξύλινα δοκάρια που έχουν προστεθεί στο ταβάνι της παρακάτω φωτογραφίας και κάνουν το σπίτι να μοιάζει παραδοσιακό. Επίσης, τα έπιπλα με λευκή πατίνα, τα οποία με μια ειδική τεχνική επεξεργασίας αποκτούν μια γοητευτική φθορά του χρόνου δίνουν στο χώρο μας μια αίγλη αντίκας.

Ιδιαίτερο πάτωμα (cementine)

Μια παρακαταθήκη του 19ου αι. που παραμένει σε πολλά σπίτια της Ιταλίας μέχρι και σήμερα είναι το ιδιαίτερο πάτωμα. Τα πλακάκια διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων στολίζουν το τσιμεντένιο πάτωμα και δημιουργούν ιδιαίτερα μοτίβα, που προσδίδουν ζεστασιά στον χώρο. Το cementine είναι αγαπημένη τεχνική που αντέγραψαν από την ιταλική διακόσμηση πολλά boho διαμερίσματα από το κέντρο της Νέας Υόρκη μέχρι τις σοφίτες του Παρισιού!

Ιδιαίτερο πάτωμα (cementine)

Terrazzo

Επίσης πολύ δημοφιλές είναι το terrazzo flooring, δηλαδή η επένδυση του πατώματος με ζωγραφιστό μάρμαρο. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη στην ιταλική διακόσμηση από τα σπίτια της Βενετίας και μπορείτε να το θαυμάσετε μέχρι και σήμερα στα βενετσιάνικα palazzo.

Terrazzo

Μπάνιο με άποψη

Στο ιταλικό σπίτι, το μπάνιο δεν είναι ένα βοηθητικό δωμάτιο με είδη προσωπικής χρήσης. Είναι ένα σημείο του σπιτιού που χρήζει ίδιας προσοχής με το σαλόνι και πρέπει να είναι εξίσου άνετο και προσεγμένο με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Στα μπάνια που βλέπετε παρακάτω, οι Ιταλοί ιδιοκτήτες έχουν βάλει τη δική τους προσωπική πινελιά. Από την επιλογή στα πλακάκια μέχρι τα ιδιαίτερα φωτιστικά οροφής αλλά και τα έργα τέχνης που κρέμονται στους τοίχους.

Μπάνιο με άποψη

Terracota και ζεστά χρώματα

Στα σπίτια της Τοσκάνης, οι τοίχοι δεν βάφονταν λευκοί ή γκρι όπως σε ζεστά γήινα χρώματα. Η τερακότα είναι μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη ιταλική διακόσμηση της Φλωρεντίας αλλά την έχουν υιοθετήσει σήμερα όλοι οι Ιταλοί. Σίγουρα, στα περισσότερα μοντέρνα σπίτια οι τοίχοι είναι λευκοί, όπως συνηθίζεται σε όλην την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά, οι Ιταλοί δεν φοβούνται το έντονο χρώμα και η τερακότα θεωρείται μέρος αυτής της παράδοσης.

Terracota και ζεστά χρώματα

Mix and match ιταλική διακόσμηση

Πολύ πριν γίνει μόδα το mix and match σε όλο τον δυτικό κόσμο και αρχίσει να πρωταγωνιστεί στα περιοδικά διακόσμησης, οι Ιταλοί το είχαν βάλει στα δικά τους σπίτια. Το τολμηρό αυτό design που σημαίνει ότι ‘αναμιγνύεις και ταιριάζεις’ στον ίδιο χώρο διάφορα στυλ διακόσμησης από διάφορες δεκαετίες προέκυψε από αναγκαιότητα. Πολλά ιταλικά σπίτια ήταν παλιότερα χωριάτικες αγροικίες ή σπίτια που είχαν καταστραφεί μεταπολεμικά ή ακόμα και αστικά σπίτια από την εποχή της Αναγέννησης. Οι Ιταλοί εκτιμούν πολύ το παλιό και φροντίζουν να το εντάσσουν με κάθε τρόπο στη σύγχρονη καθημερινοτητά τους.

Mix and match

Μινιμαλισμός

‘Less is more‘.Αυτό είναι το μότο της σύγχρονης ιταλικής διακόσμησης. Στα ιταλικά σπίτια δεν θα δει κανείς πολλά μικροέπιπλα και δεκάδες διακοσμητικά αντικείμενα. Υπάρχουν λίγα έπιπλα που όμως έχουν εξαιρετική ποιότητα και σε καθηλώνουν με το αριστοκρατικό τους design. Δεν χρειάζονται πολλά τεχνάσματα αν η επίπλωση κλέβει την παράσταση!

Μινιμαλισμός

Ανοιχτοί χώροι

Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, οι Ιταλοί αγαπούν τους ανοιχτούς ενιαίους χώρους. Υπάρχει ένα μεγάλο δωμάτιο στην καρδιά κάθε σπιτιού που αποτελεί τον πυρήνα της οικογενειακής ζωής. Είναι κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό και σαλόνι ταυτόχρονα. Είναι ο σημαντικότερος χώρος του σπιτιού, εκεί που οι Ιταλοί περνούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας τους. Και φυσικά, όπως σε κάθε μεσογειακό σπίτι, τα μεγάλα παράθυρα και το άπλετο φως είναι κομβικά σημεία της ιταλικής διακόσμησης.

Ανοιχτοί χώροι

Αγάπη για το 50s & 60s

Και όμως, οι Ιταλοί αγαπούν πολύ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και αυτό είναι εμφανές σε πολλά στοιχεία της ιταλικής διακόσμησης. Σε ένα ιταλικό διαμέρισμα μπορεί να συναντήσεις, εκεί που δεν το περιμένεις, μια απροσδόκητα μοντέρνα φουτουριστική καρέκλα συνδυασμένη με ένα ρετρό τραπεζάκι και αυτό να μην εκπλήξει κανέναν.

Αγάπη για το 50s & 60s

Αγάπη για τους κήπους

Σημαντικό στοιχείο της ιταλικής διακόσμησης είναι οι κήποι. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας λατρεύουν την αρχιτεκτονική τοπίου και θεωρούν πολύτιμο χαρακτηριστικό ενός σπιτιού αν έχει κήπο, έστω και μικρό. Γι΄ αυτό τον λόγο, το πράσινο και τα λουλούδια είναι σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο στο ιταλικό design.

Σημαντικό στοιχείο της ιταλικής διακόσμησης είναι οι κήποι

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share