Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο σας σε χαμηλή θερμοκρασία; Τότε κινδυνεύετε από...

Προσοχή!

23 Αυγούστου 2020 15:21
Πλένετε τα ρούχα στο πλυντήριο σας σε χαμηλή θερμοκρασία; Τότε κινδυνεύετε από...

Το πλύσιμο των ρούχων δεν είναι δα και καμιά επιστήμη, αλλά δεν παύει το πλυντήριο να έχει τα μικρά μυστικά του, δείτε εδώ πώς θα απαλλαγείτε από τον ενοχλητικό θόρυβο που μπορεί να κάνει το πλυντήριο σας. Από την άλλη όμως, είναι και κάποια λάθη που μπορεί να κάνουμε στη χρήση του πλυντηρίου που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας, ένα εξ αυτών και το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

ΟΚ, το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόρο. Αλλά στις χαμηλές θερμοκρασίες παθογόνα μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος και το E.Coli δεν σκοτώνονται και παραμένουν ζωντανά. Δεν θέλεις να πάθεις κάτι τέτοιο, οπότε καλύτερα να πλένεις πάλι στους 60 βαθμούς (τουλάχιστον όσα ρούχα σηκώνουν αντίστοιχες θερμοκρασίες).

Επίσης τα ακάρεα, τα οποία προκαλούν αλλεργίες και νόσους δεν πεθαίνουν στους 30 ή 50 βαθμούς. Αλλά στους 55C σκοτώνονται όλα! Στην ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology, απεδείχθη ότι 1 στα 4 ρούχα μετά από πλύσιμο στους 40 βαθμούς, είχε ίχνη βακτηρίων που παρουσιάζονται στα κόπρανα. Το τρομακτικό ποσοστό εμφάνισης σταφυλόκοκκου και E.Coli σε εσώρουχα που είχαν πλυθεί στους 40 βαθμούς, ήταν της τάξης του 83%.

Αυτό μπορεί να κάνει το πλυντήριο στον οργανισμό σας - Το γνωρίζατε;

Το πλυντήριο μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας όσο περίεργο και αν σας ακούγεται αυτό. Συνεπώς, πρέπει να είναι από τα πιο καθαρά σημεία του σπιτιού, από τεχνικής άποψης.

Δυστυχώς, μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια, μικρόβια και άσχημες οσμές που να σας κάνουν να νιώθετε μονίμως κουρασμένοι και άρρωστοι. Είναι πιθανό να αναπτυχθεί μούχλα στο πλυντήριο σας και το πιο τρομακτικό είναι ότι δεν φαίνεται πάντα. Τα πλυντήρια που γεμίζουν από μπροστά είναι πιο επιρρεπή στη μούχλα, γι’αυτό είναι σημαντικό να προσέξετε τα σημάδια, όπως την μυρωδιά μούχλας και τα μαύρα σημαδάκια στα ρούχα ή τα τοιχώματα του πλυντηρίου. Αν έχετε υποψίες ότι το πλυντήριο σας έχει μούχλα, καλέστε έναν ειδικό για να το ελέγξει, ή δοκιμάστε να την καθαρίσετε με αυτόν τον εύκολο τρόπο.

Πλύντε τα εσώρουχα μόνα τους

Μπορεί αυτό το ζήτημα να μας φέρνει όλους σε δύσκολη θέση και να μας αηδιάζει, αλλά δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Όσο καθαροί κι αν είστε, υπάρχει πιθανότητα να μένουν στα εσώρουχα σας υπολείμματα από περιττώματα, ακόμα και σε πολύ μικρή ποσότητα.

Σύμφωνα με τον Charles Gerba, καθηγητή μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Arizona, κατά μέσο όρο μένουν 1/10 του γραμμαρίου περιττώματα στο μέσο εσώρουχο. Έτσι, είναι εύκολο να μεταφερθεί το E. Coli στα άλλα ρούχα και γι’αυτό τον λόγο είναι καλύτερο να πλένετε τα εσώρουχα σας ξεχωριστά από τα τζιν και τα μπλουζάκια σας.

Προτιμήστε το φυσικό στέγνωμα

Ξέρατε ότι δεν σκοτώνονται όλα τα βακτήρια, ακόμα και σε πλύσεις σε υψηλή θερμοκρασία; Στην πραγματικότητα χρειάζεται να πλύνετε τα ρούχα σας τουλάχιστον στους 60 βαθμούς για να φύγουν τα μικρόβια. Γι’αυτό αν προτιμάτε τις χαμηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να βάζετε τα ρούχα σας στο στεγνωτήριο μετά.

Αν έχετε ευαίσθητα ρούχα, τότε προτιμήστε πλύσεις σε χαμηλή θερμοκρασία και μετά στέγνωμα στον ήλιο. Δεν είναι καλύτερο μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία. Σύμφωνα με τον Philip Tierno, καθηγητή μικροβιολογίας, η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τα βακτήρια το ίδιο αποτελεσματικά με την χλωρίνη.

Επιλέξτε απορρυπαντικά χωρίς άρωμα

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, τότε αποφύγετε τα απορρυπαντικά με άρωμα! Για να επιλέξετε ένα απορρυπαντικό χωρίς άρωμα μην μείνετε μόνο στο τι λέει η συσκευασία, αλλά τσεκάρετε και τα συστατικά του – αν δείτε πρόσθετες αρωματικές ουσίες, τότε αποφύγετε τα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share