Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αν τα μαξιλάρια σας είναι κάπως έτσι μπορεί να κινδυνεύετε - Σας αρρωσταίνουν χωρίς να το ξέρετε

Τι κρύβουν;

19 Μαΐου 2020 21:45
Αν τα μαξιλάρια σας είναι κάπως έτσι μπορεί να κινδυνεύετε - Σας αρρωσταίνουν χωρίς να το ξέρετε

Στο κρεβάτι περνάμε πολλές ώρες και περίπου το 1/3 της ζωής μας, για αυτό και πρέπει να είναι πάντα καθαρό. Ποιον κίνδυνο όμως κρύβουν τα μαξιλάρια για την υγεία μας;

Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι ακόμη και αν είστε τακτικοί με την καθαριότητα, παραμονεύουν «κρυμμένοι» κίνδυνοι που απειλούν την υγεία μας. Που μας καθιστούν ευάλωτους στη διάρκεια του ύπνου, και ακόμα και το ίδιο σας το κρεβάτι μπορεί να είναι εστία μικροβίων. Τέτοιοι κίνδυνοι είναι τα χημικά και τα μικρόβια.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έδειξε ότι τα μαξιλάρια έχουν σημαντικό αριθμό πολλών ειδών μυκήτων. Τα σπόρια μυκήτων βρίσκονται στον αέρα, αλλά πολλαπλασιάζονται σε ζεστά και υγρά μέρη. Είναι σημαντικό να μην κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά, ειδικά αν πάσχετε από άσθμα ή παραρρινοκολπίτιδα.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια που πλένονται, ώστε να τα καθαρίζετε τακτικά. Μην ξεχνάτε να τα αερίζετε και να αλλάζετε τακτικά τα καλύμματά τους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το κρεβάτι σας είναι εστία μικροβίων - Έτσι θα το διατηρήσετε καθαρό

Μπορεί να νομίζατε ότι το κρεβάτι σας είναι από τα πιο καθαρά σημεία του σπιτιού σας, αλλά πτος έκπληξη όλων μας κρύβει πολλά μικρόβια. Μόλις δείτε τι μπορεί να κρύβει θα πάθετε πλάκα.

Ένα μέσο στρώμα κρεβατιού περιέχει πάνω από 10.000 ακάρεα οικιακής σκόνης, ενώ τα μαξιλάρια διπλασιάζουν το βάρος τους μέσα σε τρία χρόνια λόγω των ακάρεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους, σύμφωνα με τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία.

Ένας μέσος ενήλικας από την άλλη, μπορεί να αποβάλλει ακόμη και μισό λίτρο ιδρώτα στη διάρκεια μιας ζεστής βραδιάς.

Και φυσικά ο ιδρώτας αυτός καταλήγει στο στρώμα και το μαξιλάρι σας, θρέφοντας τα ακάρεα.

Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τη ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους στο συνάχι και στην ιγμορίτιδα. Μπορείτε να δείτε εδώ έναν τρόπο για να απολυμάνετε το κρεβάτι σας, χωρίς να σπαταλήσετε πολλά χρήματα.

Τι πρέπει να κάνετε

Για να διατηρήσετε το κρεβάτι καθαρό και να μην επιτρέψετε να διαμορφωθούν οι συνθήκες (ζέστη και υγρασία) για την ανάπτυξη μυκήτων και μικροβίων που μπορούν να επιβαρύνουν την αναπνευστική λειτουργία, αν έχετε αλλεργική προδιάθεση, λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:

  • -Μην στρώνετε το κρεβάτι αμέσως μόλις σηκωθείτε το πρωί.
  • -Ανοίγετε τα παράθυρα του δωματίου.
  • -Αλλάζετε σεντόνια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • -Πλένετε τα μαξιλάρια δυο φορές το χρόνο και αντικαταστήστε τα κάθε δύο χρόνια.
  • -Καθαρίζετε τακτικά το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα και καλύψτε το με επίστρωμα.
  • -Μην τρώτε στο κρεβάτι.
  • -Να αερίζετε και να αφήνετε τακτικά στον ήλιο το σκέπασμα και τα μαξιλάρια.
  • -Μην ξεχνάτε ότι το στρώμα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε πέντε χρόνια και εάν το καλύπτετε και το καθαρίζετε κάθε εβδομάδα, κάθε δέκα χρόνια.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share