Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Προσοχή: Για αυτόν τον λόγο πρέπει να πλένουμε τα ρούχα δυο φορές - Μπορεί να...

Οι επιπτώσεις στην υγεία

6 Μαΐου 2020 17:33
Προσοχή: Για αυτόν τον λόγο πρέπει να πλένουμε τα ρούχα δυο φορές - Μπορεί να...
Από Δανάη Πάλμου

Όλοι μας όταν αγοράζουμε ένα νέο ρούχο ανυπομονούμε να το φορέσουμε το συντομότερο δυνατόν, και αγνοούμε πολλές φορές τους κινδύνους για την υγείας που ελλοχεύουν.

Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε, πρέπει να πλένουμε όχι μόνο δυο φορές τα ρούχα αλλά και να τα αερίζουμε, ώστε να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός, και εμείς σας έχουμε και τα κατάλληλα tip για να το καταφέρετε.

Εκτός από αυτό όμως, είναι γεγονός ότι τα καινούργια μας ρούχα, προτού καν πάρουν μια θέση στις κρεμάστρες της ντουλάπας μας, έχουν προλάβει να αποκτήσουν μια ζωή πλούσια σε μικρόβια. Μάλιστα σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal τα καινούρια ρούχα θα πρέπει να πλένονται δύο φορές πριν φορεθούν.

«Χημικά από τις βαφές των υφασμάτων και ίχνη φορμαλδεΰδης ανιχνεύονται συχνά στα ρούχα, που παράγονται στα εργοστάσια και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ανθρώπινο δέρμα», λέει ο δρ. Ντόναλντ Μπελσίτο, καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσα χέρια έχουν ακουμπήσει το ρούχο πριν το αγοράσεις. Γι’ αυτό τον λόγο ο Μπελσίτο προειδοποιεί: «Εχω δει περιπτώσεις, όπου ο πελάτης μπορεί να κολλήσει ψείρες, δοκιμάζοντας ένα ρούχο και υπάρχουν και αρκετές μεταδοτικές δερματοπάθειες που μεταδίδονται από τα ρούχα, όπως η ψώρα».

Αλλωστε, κανείς δεν ξέρει τι «κουβαλούν» όσοι έχουν δοκιμάσει ένα ρούχο ή πόσοι το έχουν δοκιμάσει. Τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα βάφονται με χρώματα ανιλίνης, κατάλοιπα της οποίας φεύγουν με δύο πλυσίματα, αλλά αρκετοί ανυπόμονοι αγοραστές παρατηρούν εξανθήματα που προκαλούν κνησμό «κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή ή εφίδρωση, όπως η μέση, ο λαιμός, οι μηροί και οι μασχάλες».

Για παράδειγμα, σκέψου πόσο καιρό ήταν το ύφασμα του αγαπημένου σου T-Shirt ή τζιν τυλιγμένο γύρω από το τόπι του εργοστασίου ή της βιοτεχνίας κατασκευής του, όπως επίσης και το χρονικό διάστημα που πέρασε στοιβαγμένο στα ράφια του καταστήματος από όπου το αγόρασες.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share