Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Έτσι μπορείς να καθαρίσεις το καλοριφέρ πριν το ανάψεις φέτος τον χειμώνα!

Δες πώς!

14 Οκτωβρίου 2019 09:55
Έτσι μπορείς να καθαρίσεις το καλοριφέρ πριν το ανάψεις φέτος τον χειμώνα!

Είναι η πιο σωστή περίοδος για τον καθαρισμό στα καλοριφέρ και στα θερμαντικά σώματα, πριν μπουν δηλαδή σε λειτουργία. Μετά θα τρέχεις και δεν θα προλαβαίνεις!

Διαβάστε επίσης: Εύκολος τρόπος για να καθαρίσεις την καφετιέρα από τα άλατα!

Ένα βρώμικο καλοριφέρ, όχι μόνο είναι αντιαισθητικό, αλλά επηρεάζει και την απόδοση. Η σκόνη μπορεί να μειώσει την ένταση της θερμοκρασίας αλλά και να απελευθερώσει δυσάρεστες οσμές στον χώρο μας, και κάποιοι μπορεί να είναι ακι αλλεργικοί! Μη ξεχνάμε ότι πάνω από όλα είναι θέμα υγείας!

Το καθάρισμα των σωμάτων θέρμανσης είναι σημαντικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ιδανική εποχή για να καθαρίσετε τα καλοριφέρ σας είναι πριν ανάψουν. Πολλοί από εμάς ξεχνάμε να καθαρίσουμε σημεία του σπιτιού. Ένα από αυτά τα σημεία είναι τα καλοριφέρ!

Έτσι μπορείς να καθαρίσεις το καλοριφέρ πριν το ανάψεις φέτος τον χειμώνα!

Αυτός είναι ο τρόπος για τον σωστό καθαρισμό του καλοριφέρ!

Πρέπει να είναι κλειστά και κρύα.

Καθαρίστε την επιφάνεια από την σκόνη με ένα πανί. Στη συνέχεια, περάστε το με ένα νωπό σφουγγαράκι. Αφήστε το να στεγνώσει.

Χρησιμοποιήστε αέρα υπό πίεση για τα δύσκολα σημεία που δεν μπορείτε να φτάσετε.

Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα, αν είναι απαραίτητο.

Καθαρίστε το καλοριφέρ μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, ειδικά αν είναι σε εποχή που ανάβει συχνά, με ένα απαλό πανί.

Αποφύγετε να ρίξετε νερό απευθείας στο καλοριφέρ. Το νωπό πανί αρκεί για να απομακρύνετε ακόμα και τη σκόνη που επιμένει.

Μήπως το καλοριφέρ σας βγάζει προβλήματα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

Σιγά σιγά ο χειμώνας έρχεται, κι εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για τις κρύες νύχτες! Κοιτάξτε τα καλοριφέρ σας και δείτε αν σας βγάζουν προβλήματα!

Διαρροές, απώλειες νερού, σταξίματα και αέρας είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των συστημάτων θέρμανσης με θερμό νερό...Πολλά από αυτά είναι δουλειές για επαγγελματίες, κάποια άλλα όμως μπορούν να επιδιορθωθούν με απλά μαστορέματα, ακολουθώντας τα στάδια που παρουσιάζονται παρακάτω.

Με την ευκαιρία διαβάστε: Έτσι θα ζεστάνεις το σπίτι σου χωρίς καλοριφέρ!

Η κεντρική εγκατάσταση παροχής θερμού νερού συνήθως είναι υψηλής πίεσης. Ο θερμαντήρας συνδέεται κατευθείαν με το δίκτυο ύδρευσης αφού παρεμβληθούν ειδικά εξαρτήματα ασφαλείας, όπως διακόπτες, εκτονωτική βαλβίδα, βαλβίδα αντεπιστροφής, μανομετρικά κ.λπ.

Η εγκατάσταση θέρμανσης με κύκλωμα θερμού νερού πρέπει να γίνει από επαγγελματίες, μιας και προϋποθέτει πολύπλοκους χειρισμούς.

Το ζεστό νερό δρα ως ισχυρό διαβρωτικό στις σιδερένιες σωληνώσεις. Συνήθως προκαλεί παροδικές συσσωρεύσεις σκουριάς μέσα στη σωλήνωση και οξειδώνει τους συνδέσμους και τις ενώσεις. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να αλλάξετε το νερό του κυκλώματος θέρμανσης μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη δουλειά που πρέπει να γίνει από επαγγελματία.

Εσείς μπορείτε να βρείτε λύση στα πιο συνηθισμένα προβλήματα, και να κάνετε τις επισκευές που είναι μέσα στις δυνατότητες σας.

– Το κρύο είναι ένας εξωτερικός παράγοντας ο οποίος, μαζί με τη διαβρωτική δράση του ζεστού νερού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

– Οι διάφορες αλλαγές θερμοκρασίας, όταν είναι συχνές και απότομες, φθείρουν συνήθως το υλικό της σωλήνωσης και δημιουργούν ρωγμές ή διαρροές, οι οποίες ευθύνονται για την αλλαγή της πορείας της σωλήνωσης.

Εάν χρειάζεται κάποια έκτακτη επισκευή, επιχειρήστε να καλύψετε τη ρωγμή, εάν δεν είναι πολύ μεγάλη, με στόκο σιλικόνης μέχρι να έρθει ο τεχνικός.

– Το κρύο συνήθως παγώνει το νερό του κυκλώματος των εν λόγω σωληνώσεων όταν ένα τμήμα της εγκατάστασης είναι εξωτερικό. Πυροσβέστης προειδοποιεί: 4 λάθη που κάνουμε στα σπίτια μας και κινδυνεύουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε!

Για να προλάβετε την εμφάνιση και των δύο παραπάνω προβλημάτων, πρέπει να ρίξετε αντιψυκτικό υγρό στο κύκλωμα του νερού.

– Πρώτα, επαληθεύστε πόσα λίτρα νερού περιέχει το κύκλωμα της θέρμανσης για να μπορέσετε να υπολογίσετε την ποσότητα του υγρού που θα πρέπει να προσθέσετε.
– Έπειτα, ανοίξτε το δοχείο διαστολής του κυκλώματος και αφαιρέστε ποσότητα νερού ίση με το υγρό που θα προσθέσετε.

Το αντιψυκτικό αρχίζει να ενεργεί όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 10°C.

Διαρροές και στάξιμο

Οι διαρροές σε κάποιο κύκλωμα θέρμανσης απαιτούν απαραιτήτως τη μεσολάβηση ενός τεχνικού, διότι για την επισκευή τους χρειάζεται να εκκενωθούν οι σωληνώσεις.

Εντούτοις, κάποιες μικρές διαρροές, σταξίματα λόγω κακής προσαρμογής των κλειδιών και των δακτυλίων των καλοριφέρ, αντιμετωπίζονται χωρίς τη μεσολάβηση ειδικού.
– Οι διαρροές μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν και δύσκολα, εάν τις καλύψετε με ταχύπηκτους στόκους, ώστε η συνεχής ροή του νερού να μην εμποδίσει το κλείσιμο της ρωγμής.
– Τα σταξίματα λόγω κακής προσαρμογής των δακτυλίων επισκευάζονται εάν ρυθμίσετε τους δακτυλίους του καλοριφέρ με τη βοήθεια κλειδιών.
– Ελέγξτε την επιδιωκόμενη στεγανότητα σχολαστικά. Το μανόμετρο της αντλίας δεν πρέπει να δείξει καμία πτώση πίεσης για τα επόμενα 15 λεπτά.
– Εάν παρ’ όλα αυτά δεν δείτε αποτέλεσμα, πιθανόν επειδή δεν ακολουθήσατε τα κατάλληλα στάδια, μην επιχειρήσετε να επαναλάβετε τη διαδικασία διότι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα δεν θα ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε. Καλέστε έναν τεχνικό.
– Για να επισκευάσετε κάποια ρωγμή από την οποία διαφεύγει νερό του κυκλώματος, τυλίξτε τη με αδιάβροχη μονωτική ταινία και καλύψτε την αμέσως με εποξικό ταχύπηκτο στόκο.

Στο καλοριφέρ υπάρχει αέρας

Όταν το νερό που κυκλοφορεί στο κύκλωμα της θέρμανσης κάνει θόρυβο μέσα από τα καλοριφέρ, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο σώμα έχουν εγκλωβιστεί φυσαλίδες αέρα που αντηχούν λόγω της τριβής που δημιουργείται κατά τη διέλευση του υγρού.

Διαβάστε επίσης: Έβαλε μισό φλιτζάνι στοματικό διάλυμα στο πλυντήριο! Δείτε γιατί!

– Για να αφαιρέσετε τον αέρα θα πρέπει να ανοίξετε τη μικρή βαλβίδα που έχουν όλα τα καλοριφέρ, παλιά ή καινούργια, στο πάνω μέρος τους. Τη βαλβίδα αυτή (βαλβίδα εξαέρωσης) μπορείτε να την ανοίξετε
με ειδικό κλειδί (εάν δεν έχετε, γιατί η εγκατάσταση είναι παλιά, αγοράστε από ένα σιδηροπωλείο) ή με ένα κατσαβίδι ή κέρμα, ανάλογα με το μοντέλο.
– Όταν είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε τον αέρα από το καλοριφέρ, ετοιμάστε ένα δοχείο ή μια πετσέτα για το νερό που μπορεί να διαρρεύσει. Ανοίξτε τη βαλβίδα εξαέρωσης πολύ αργά, περιστρέφοντας το δακτύλιο μισή βόλτα (εάν τον ανοίξετε τελείως, το νερό του καλοριφέρ θα πεταχτεί), μέχρι να ακούσετε το κλασικό σφύριγμα του αέρα που διαφεύγει.
– Όταν το νερό αρχίσει να στάζει, κλείστε αμέσως τη βαλβίδα εξαέρωσης για να αποφύγετε τη διαρροή. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία προσεκτικά όσες φορές χρειαστεί για να ελευθερωθεί ο αέρας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share