Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ποια είναι τα μυστικά για να δουλεύει το πλυντήριο πιάτων σωστά;

Τι πρέπει να ξέρετε για να μην σας χαλάσει ποτέ;

11 Σεπτεμβρίου 2019 16:51
Ποια είναι τα μυστικά για να δουλεύει το πλυντήριο πιάτων σωστά;

Θέλετε να κρατήσετε το πλυντήριο πιάτων σας για πολύ καιρό και να μάθετε τα πάντα για να το συντηρείτε; Ποια είναι τα μυστικά για να κάνετε το πλυντήριο να δουλεύει σωστά και για πολύ καιρό;

Τι πρέπει να κάνετε:

Ποια σκεύη μπαίνουν στο πλυντήριο

Όλα τα γυάλινα – εφόσον το προβλέπει ο κατασκευαστής. Σιγουρέψου επίσης ότι πλένονται στο πλυντήριο ακριβά σερβίτσια και κρυστάλλινα ποτήρια.

Από τα μεταλλικά μόνο τα ανοξείδωτα και όχι άλλα π.χ. από αλουμίνιο, ασήμι, κασσίτερο, χαλκό, ανοδιωμένο αλουμίνιο, χυτοσίδηρο κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν επίσης τα πλαστικά: Τοποθέτησέ τα μόνο στο επάνω ράφι, γιατί η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κάτω ράφι μπορεί να τα παραμορφώσει.

Καλύτερα να αποφεύγονται ξύλινες κουτάλες και σκεύη με ξύλινη λαβή, γιατί μπορεί να αποχρωματιστούν, να ραγίσουν ή να στραβώσουν.

Δεν χρειάζεται να πειραματιστείς με τα τηγάνια που έχουν αντικολλητική επίστρωση, εκτός εάν το επιτρέπουν οι οδηγίες χρήσης του σκεύους.

Μαγειρικά σκεύη με στρώση από καμένο φαγητό στον πάτο δε θα πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο, γιατί τα υπολείμματα μπορεί να φράξουν τα φίλτρα του.

Πώς τοποθετούνται σωστά

Τα πιο βρόμικα πιατικά και σκεύη είναι σκόπιμο να τοποθετούνται στο κέντρο του κάτω συρταριού (με τη λερωμένη πλευρά να κοιτάει προς το κέντρο), γιατί από εκεί εκτοξεύεται το νερό της πλύσης.

Γέμισε τις θήκες χωρίς να στριμώχνεις τα πιατικά, ώστε να διατηρείται το προβλεπόμενο κενό ανάμεσά τους και να μην κάνουν γρατζουνιές και μικροσπασίματα κατά τη διάρκεια της πλύσης.

Τοποθέτησε σκεύη όπως κούπες, τηγάνια, μπολ, ποτήρια κλπ. στραμμένα προς τα κάτω, για να μη μείνουν γεμάτα με βρόμικο νερό που δεν μπορεί να στραγγίξει.

Βάλε τα μαχαιροπίρουνα στο ειδικό καλάθι με τη λαβή των μαχαιριών να κοιτάει προς τα επάνω και των κουταλιών και πιρουνιών προς τα κάτω (και ποτέ στριμωγμένα). Οι μακριές κουτάλες, σπάτουλες, πιρούνες και μεγάλα μαχαίρια θα πρέπει να τοποθετούνται σε οριζόντια θέση.

Τα πιο λεπτά γυάλινα ποτήρια και οι πορσελάνινες ή κεραμικές κούπες θέλουν προσοχή και πρέπει να τοποθετούνται μόνο στις ακριανές θήκες του επάνω καλαθιού.

Μην πλένεις πιάτα, ποτήρια και κατσαρόλες μαζί. Καλύτερα τα ομοειδή σκεύη να τοποθετούνται μόνα τους σε μια πλύση.

Να ξεπλένονται πιο πριν τα πιατικά;

Τα απορρυπαντικά για τα πλυντήρια πιάτων έχουν σχεδιαστεί με την ιδιότητα να διαλύουν με χημικό τρόπο τα υπολείμματα τροφίμων. Αν τα πιάτα και τα ποτήρια είναι τελείως ξεπλυμένα, ενδέχεται τα απορρυπαντικά να διαβρώσουν το γυαλί και να το θολώσουν ή να γδάρουν την επιφάνεια των πιάτων. Φυσικά θα πρέπει να απομακρύνεις κόκαλα, κουκούτσια και άλλα σκληρά υπολείμματα τροφής από τα σερβίτσια.

Τι να κάνεις αν…
Παραμένει νερό στο κάτω μέρος: Καθάρισε από τυχόν υπολείμματα τροφών το φίλτρο, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον βραχίονα που ψεκάζει το νερό.

Τα πιάτα βγαίνουν βρόμικα: Καθάρισε προσεκτικά με ένα λεπτό σύρμα τις τρύπες που εκτοξεύουν το νερό, αφού αφαιρέσεις τον βραχίονα ψεκασμού (ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή). Αλλιώς έλεγξε μήπως το νερό δε ζεσταίνεται επαρκώς (οπότε διάλεξε άλλο πρόγραμμα) ή δεν έχει αρκετή πίεση (απόφυγε να κάνεις παράλληλη κατανάλωση νερού την ώρα που λειτουργεί η συσκευή).

Υπάρχουν άσπρα σημάδια στα ποτήρια: Το νερό έχει πολλά άλατα. Κάνε μια πλύση (στο οικονομικό πρόγραμμα) ρίχνοντας μέσα στο άδειο πλυντήριο μισό κύπελλο λευκό ξίδι ή διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας.

Τα γυάλινα ποτήρια θολώνουν: Αν δεν καθαρίζουν με λευκό ξίδι, σημαίνει ότι πρέπει να μειώσεις την ποσότητα του απορρυπαντικού (αφήνει ίχνη) και τη θερμοκρασία πλυσίματος.

Το λίπος δεν καθαρίζει: Τα πιατικά θα πρέπει να πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία. Άλλη λύση είναι να προσθέσεις στο ξέβγαλμα μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι. Τα πιάτα θα λάμψουν, θα προστατευτούν από τα άλατα του νερού και θα αποκτήσουν μυρωδιά φρεσκάδας.

Υπάρχει δυσοσμία: Οφείλεται στον μη τακτικό καθαρισμό του φίλτρου. Βγάλε το φίλτρο για να το καθαρίσεις κάτω από τη βρύση και βάλε το πλυντήριο (άδειο) να εκτελέσει ένα πλήρες οικονομικό πρόγραμμα ρίχνοντας στο κάτω μέρος της συσκευής ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι μαζί με τον χυμό ενός λεμονιού.

Επ΄ ευκαιρία καθάρισε και το λάστιχο της πόρτας (όπου συχνά συγκεντρώνονται μύκητες) βουτώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα σε αραιωμένο ξίδι (1 μέρος σε 3 μέρη νερού) και σκουπίζοντας μετά με ένα καθαρό πανί. Καλό είναι να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία αυτή τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share