Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Λεκές από σάλτσα στον καναπέ; Το μυστικό για να τον αφαιρέσετε εύκολα και γρήγορα!

Θα σας λύσει το πρόβλημα...

29 Αυγούστου 2019 16:38
Λεκές από σάλτσα στον καναπέ; Το μυστικό για να τον αφαιρέσετε εύκολα και γρήγορα!

Στα περισσότερα παιδιά, όπως και στους μεγάλους, αρέσει να τρώνε στον καναπέ. Τι γίνεται όμως αν πέσει κόκκινη σάλτσα στον καναπέ; Πως θα εξαφανίσεις τους κίτρινους λεκέδες από τα άσπρα ρούχα;

Γενικά θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες, ωστόσο, δεν πρέπει να αγχώνεστε γιατί υπάρχει λύση.

Λεκές από σάλτσα στον καναπέ; Το μυστικό για να τον αφαιρέσετε εύκολα και γρήγορα!

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε ζεστό νερό –περίπου 3 φλυτζάνια- με αρκετό υγρό πιάτων. Στη συνέχεια βρέχετε με αυτό μια λευκή καθαρή πετσέτα και τρίβετε τον λεκέ, μέχρι να μην βγαίνει «κοκκινίλα» από τη σάλτσα στην καθαρή πετσέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία με καθαρά πανιά μέχρι να φύγει εντελώς.

Αν ο λεκές επιμένει, βάλτε πάνω του λίγο λευκό ξίδι και τρίψτε ελαφρώς. Προσοχή κάντε μια δοκιμή σε μια μικρή περιοχή του καναπέ για να ελέγξετε αν υπάρχει αποχρωματισμός.

Πώς να εξαφανίσετε τον λεκέ από καφέ!

Ο λεκές από καφέ είναι από τους πιο συνηθισμένους που καλείται κάποιος να αντιμετωπίσει.

Αν συμβεί και σε εσάς δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε καθώς είναι ένας λεκές που μπορείτε να αντιμετωπίσετε εύκολα.

Το ιδανικό είναι να βουτήξετε άμεσα το ρούχο που λερώθηκε σε ένα λεκανάκι στο οποίο θα έχετε ρίξει ξίδι. Αφήστε το εκεί για 3-4 λεπτά.

 Πώς να εξαφανίσετε τον λεκέ από καφέ!

Στη συνέχεια πάρτε μια παλιά οδοντόβουρσα που δεν χρησιμοποιείτε πια και βουτήξτε την σε ένα μείγμα νερού και αλατιού.

Τρίψτε τον λεκέ και δείτε τον λεκέ από καφέ να εξαφανίζεται στο λεπτό. Ξεπλύνετε στο χέρι με σκέτο νερό και το ρούχο σας είναι έτοιμο.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι και το αναψυκτικό σόδας. Με λίγη ποσότητα και ελαφρύ τρίψιμο πάνω στο λεκέ θα τον δείτε να εξαφανίζεται γρήγορα από το ύφασμα που λερώθηκε.

Λεκές από μελάνι; Δείτε πως να τον εξαφανίσετε!

Λεκές από μελάνι; Δείτε πως να τον εξαφανίσετε!

Σας παρουσιάζουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από μελάνι στα αγαπημένα σας ρούχα. Δείτε όμως και πως θα εξαφανίσετε την χλωρίνη!

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα;

#1 Με γάλα
Φανταζόσουν ότι ένα τόσο απλό υλικό που μπορεί να βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σου, μπορεί να καταπολεμήσει λεκέδες από μελάνι; Κι όμως, το γάλα είναι ένα πολύ εύχρηστο υλικό που θα σε βοηθήσει να σώσεις τα ρούχα σου. Όμως πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με γάλα; Για αρχή, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι το μελάνι δε θα εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του ρούχου, ή στις επιφάνειες του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, τοποθέτησε το ρούχο σε μια επιφάνεια που δεν κινδυνεύει να καταστραφεί, το οποίο θα έχεις καλύψει με άχρηστα πανιά, ή μεγάλη ποσότητα χαρτιού κουζίνας.

Στη συνέχεια, πράξε ανάλογα με το μέγεθος του λεκέ. Αν πρόκειται για μια μικρή κηλίδα από στυλό, τα πράγματα είναι απλά. Τοποθέτησε ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από το ρούχο, στο σημείο όπου βρίσκεται η κηλίδα. Έπειτα, βύθισε ένα δεύτερο κομμάτι βαμβάκι μέσα σε χλιαρό γάλα, και τρίψε το πάνω στην κηλίδα.

Αν ο λεκές είναι αρκετά μεγάλος, θα χρειαστεί να βυθίσεις το λεκιασμένο κομμάτι του ρούχου μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό γάλα. Άφησε το γάλα να δράσει για αρκετές ώρες, ή και για μια νύχτα. Τέλος, ξέπλυνε το με άφθονο νερό και τρίψε λίγο λεμόνι πάνω του. Αν η διαδικασία δεν πετύχει την πρώτη φορά, μπορείς να την επαναλάβεις. Σκοπός σου είναι να εξαφανίσεις εντελώς το λεκέ, προτού πλύνεις το ρούχο στο πλυντήριο.

#2 Με γάλα & λευκό ξύδι
Η συνταγή αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και είναι ακόμη πιο δραστική. Όπως είναι πιθανό να γνωρίζεις, το λευκό ξύδι είναι σύμμαχος σου στον καθαρισμό ποικίλων σημείων του σπιτιού. Αυτό ισχύει και για τους λεκέδες από μελάνι. Θέλεις να μάθεις πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με γάλα και ξύδι;

Μέσα σε ένα βαθύ δοχείο, τοποθέτησε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου. Στη συνέχεια, κάλυψε το λεκέ με ζεστό γάλα και πρόσθεσε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι. Άφησε το μείγμα σου να δράσει για αρκετές ώρες, ή για μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, μπορείς να ξεπλύνεις με νερό το ύφασμα, για να δεις αν εξαφανίστηκε ο λεκές. Αν δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, τρίψε με λίγο λεμόνι. Αν παραστεί ανάγκη, επανάλαβε τη διαδικασία. Όταν ο λεκές χαθεί εντελώς, πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο και στέγνωσε το κανονικά.

undefined
#3 Με γλυκερίνη
Η γλυκερίνη, είναι ένα υλικό που θα βρεις στα φαρμακεία και που θα πρέπει να σε βοηθήσει αρκετά να λύσεις το πρόβλημα σου. Η χρήση της είναι απλούστατη και γρήγορη, οπότε δεν πρόκειται να σε κουράσει. Μπορείς να ζεστάνεις λίγο τη γλυκερίνη και να απλώσεις μια μικρή ποσότητα πάνω στο λεκέ. Φυσικά, πρέπει να έχεις τοποθετήσει χαρτί κουζίνας κάτω από το ύφασμα, πριν απλώσεις τη γλυκερίνη.

Άφησε τη γλυκερίνη να δράσει για λίγα λεπτά και τρίψε το ρούχο. Τέλος, ξέπλυνε με νερό και λίγο λευκό ξύδι, ή αμμωνία και πλύνε στο πλυντήριο. Αν η λύση δεν πετύχει, μπορείς να επαναλάβεις, ή να δοκιμάσεις να καθαρίσεις με λακ, όπως προτείνεται παρακάτω.

#4 Με λακ μαλλιών
Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με λακ μαλλιών; Πάνω σε υγρό ύφασμα, ψέκασε αρκετή ποσότητα λακ και τρίψε το λεκέ με ένα σφουγγαράκι. Επανάλαβε μερικές φορές, μέχρι να διαλυθεί ο λεκές. Πρόσεξε, όμως, γιατί δεν πρέπει να στεγνώσει το ρούχο, αν ο λεκές δεν υποχωρήσει. Αν στεγνώσει, είναι πολύ πιθανό ο λεκές να παραμείνει πεισματικά πάνω στο ύφασμα. Με άλλα λόγια, δε θα βγει ποτέ από το ύφασμα.

Λοιπόν, αφού τρίψεις το ύφασμα που έχει δεχθεί τη λακ μαλλιών, μπορείς να το μουλιάσεις σε ένα πολύ απλό μείγμα. Ανάμειξε σε ένα δοχείο χλιαρό νερό με λίγο υγρό καθαριστικό για τα πιάτα και λίγες σταγόνες λευκό ξύδι. Μέσα στο δοχείο, τοποθέτησε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου. Άφησε το μείγμα σου να δράσει για περίπου μισή ώρα και πλύνε το ρούχο στο πλυντήριο.

#5 Με καθαρό οινόπνευμα
Η λύση αυτή ενδείκνυται κυρίως για βαμβακερά και σατέν υφάσματα. Μπορείς να τρίψεις καλά το λεκέ με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Θα χρειαστεί να επαναλάβεις μερικές φορές, με καινούρια κομμάτια βαμβάκι, μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.

Στη συνέχεια, μπορείς να ξεπλύνεις το ύφασμα με νερό και λεμόνι, για να καθαρίσει εντελώς. Πλύνε κανονικά στο πλυντήριο και αν ο λεκές δεν εξαφανιστεί, επανάλαβε τη διαδικασία. Αν το ρούχο είναι λευκό, μπορείς να το μουλιάσεις σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και χλωρίνη, αφήνοντας το για περίπου μια ώρα. Ωστόσο, μη δοκιμάσεις τη χλωρίνη σε χρωματιστά ρούχα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσει το χρώμα τους.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share