Κυριακή, 26 Ιουνίου 2022

Πλένετε στο χέρι; Δείτε τι λάθη κάνετε!

Σταματήστε να κάνετε όσα ξέρατε!

24 Ιουλίου 2019 19:53
Πλένετε στο χέρι; Δείτε τι λάθη κάνετε!

Είστε από εκείνους που επιλέγουν να πλύνουν τα ρούχα τους στο χέρι και ειδικά τα καινούρια; Ποια είναι όμως τα λάθη που κάνετε και πρέπει να σταματήσετε να κάνετε;

Για να αποφύγετε μικρές αναποδιές που μπορεί να καταστρέψουν τα αγαπημένα σας ρούχα που είναι μόνο για πλύσιμο στο χέρι, διαβάστε παρακάτω για να αφήσετε όλα τα λάθη στο παρελθόν. Δείτε όμως και πόσο συχνά πρέπει να βάζεις τα ρούχα σου για πλύσιμο;

Τρίβετε τους λεκέδες

Ρούχα πλύσιμο

Το τρίψιμο -ειδικά αν είναι έντονο κι επίμονο- μπορεί να καταστρέψει τα υφάσματά σας ειδικά αν είναι ευαίσθητα (π.χ. μετάξι). Ρίξτε λίγο ειδικό απορρυπαντικό για την αφαίρεση λεκέδων ή λίγο υγρό απορρυπαντικό στα δάχτυλά σας και απλώστε το στους λεκέδες κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις. Τέλος, φροντίστε να πιέσετε μαλακά το ρούχο προς τα κάτω για μερικά λεπτά και αφήστε το να μουλιάσει για 15-20 λεπτά προτού το ξεπλύνετε καλά.

Ανοίγετε τη βρύση για να ξεβγάλετε τα ρούχα σας

Τα υφάσματα τεντώνουν και ξεχειλώνουν όταν έρχονται σε άμεση επαφή με το τρεχούμενο νερό. Για αυτό, λοιπόν, είναι προτιμότερο να ξεπλύνετε τα ρούχα σας όπως ακριβώς τα... πλένετε: σε μια λεκάνη με νερό. Προτού τα ξεβγάλετε, αφαιρέσετε τα ρούχα από τη λεκάνη κρατώντας τα με τα δύο χέρια (για καλύτερη υποστήριξη) και τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι. Αν ο νιπτήρας σας διαθέτει ψεκαστήρα, τότε δεν έχετε παρά να τον χρησιμοποιήσετε για να ξεπλύνετε τα ελαφριά ρούχα σας (όπως τα εσώρουχα και τα μαγιό σας) τοποθετώντας το σουρωτήρι κάτω από τη βρύση. Διαφορετικά, γεμίστε το νιπτήρα ή μια λεκάνη με καθαρό κρύο νερό, βυθίστε τα ρούχα σας σε αυτό και πιέστε τα προς τα κάτω 3-4 φορές για να διαπεράσει το νερό τις ίνες τους.

Βάζετε τα ρούχα σας σε άδειο νιπτήρα

Αντιμετωπίστε το πλύσιμο στο χέρι όπως το μπάνιο που σας αρέσει να απολαμβάνετε στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας. Τι εννοούμε; Όπως ακριβώς δε θα σας άρεσε να βυθιστείτε σε μια άδεια μπανιέρα, έτσι και το αγαπημένο σας πουλόβερ δεν πρέπει να αγγίζει το νιπτήρα του μπάνιο σας προτού το γεμίσετε με νερό κι απορρυπαντικό. Κι αυτό γιατί η δύναμη με την οποία πέφτει το νερό πάνω στο ύφασμα μπορεί να σκληρύνει την υφή του, ενώ το ξέβγαλμα των ρούχων γίνεται πιο δύσκολη υπόθεση όταν ρίχνετε το απορρυπαντικό απευθείας πάνω τους. Φροντίστε λοιπόν να γεμίζετε το νιπτήρα ή τη λεκάνη με χλιαρό ή κρύο νερό (ακολουθήστε τις οδηγίες που θα βρείτε στην ετικέτα του ρούχου) και, παράλληλα, να διαλύετε σε αυτό τη δόση του απορρυπαντικού που αναγράφεται στη συσκευασία του. Στη συνέχεια, βυθίστε τα ρούχα σας στο νερό και πιέστε τα προς τα κάτω για μερικά λεπτά προτού τα αφήσετε να μουλιάσουν σε αυτό.

Στραγγίζετε τελείως το νερό

Οι ίνες των ευαίσθητων υφασμάτων καταστρέφονται κάθε φορά που τα στύβετε δυνατά. Αν, λοιπόν, θέλετε να απομακρύνετε την υγρασία από το αγαπημένο σας μεταξωτό φόρεμα, τότε προτιμήστε να το αφαιρέσετε από το νεροχύτη ή τη λεκάνη και να το στραγγίξετε ελαφρά. Στη συνέχεια, απλώστε το πάνω σε μια καθαρή πετσέτα και κάντε την ρολό πιέζοντας ελαφρά το ρούχο καθώς την διπλώνετε για να αφαιρέσετε το νερό.

Απλώνετε τα ρούχα για να στεγνώσουν

Για να διασφαλίσετε ότι τα ρούχα σας, ειδικά τα μάλλινα, δε θα ξεχειλώσουν, προτιμήστε να τα απλώνετε σε κάποια επίπεδη επιφάνεια για να στεγνώσουν. Επομένως, τοποθετήστε τα πάνω σε στεγνές πετσέτες και αφήστε τα να στεγνώσουν με αυτόν τον τρόπο.

Μεγάλος κίνδυνος για την υγεία- Δεν πρέπει ποτέ να φοράτε τα καινούρια ρούχα πριν τα πλύνετε!

Πλύσιμο ρούχα μικρόβια

Τα ρούχα στα καταστήματα δοκιμάζονται από πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται μικρόβια μετά από κάθε δοκιμή.

Πέρα από τα μικρόβια που μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν φοράμε καινούρια ρούχα χωρίς να τα πλένουμε, εκθέτουμε το σώμα μας σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στα διάφορα υφάσματα.

Η Λάνα Χογκ, η οποία δραστηριοποιείται στη βιομηχανία υφασμάτων, προειδοποιεί ότι οι βαφές υφασμάτων δεν είναι φιλικές προς το δέρμα και προκαλούν συχνά ερεθισμούς.

Όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα ή προδιάθεση σε δερματικές παθήσεις, όπως δερματίτιδα, είναι απαραίτητο να πλένουν τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσουν.

Ανεξάρτητα από τις χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, τα ρούχα που βρίσκονται για αρκετό καιρό στα καταστήματα, έχουν δοκιμαστεί από πολλούς ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι το ρούχο "κουβαλάει" νεκρά δερματικά κύτταρα και τρίχες και αυτό μόνο στη σκέψη, δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share