Η βιωσιμότητα δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη»: Ο κ. Δημήτρης Κριεμπάρδης, Head of TQM μας μιλά για την «πράσινη» πορεία της Mikel

Η Mikel Coffee Company απέσπασε Χάλκινη διάκριση αλλά και χρηματικό έπαθλο για τις εξαιρετικές πρακτικές του, στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Horeca που υποστηρίζεται από το The Coca-Cola Foundation
Η φετινή διοργάνωση του Zero Waste HoReCa 2025 ανέδειξε για ακόμη μια χρονιά τις επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας που θέτουν στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον. Το κοινωνικό πρόγραμμα Zero Waste HoReCa δημιουργήθηκε με έναν ξεκάθαρο στόχο: Να στηρίξει τις επιχειρήσεις εστίασης να υιοθετήσουν πιο «πράσινες» πρακτικές και να εξελιχθούν σε πρότυπα βιωσιμότητας.
Την υλοποίηση αυτού του έργου έχουν αναλάβει η ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation και την υποστήριξη της Coca-Cola στην Ελλάδα, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ανάμεσα στους διακριθέντες, ξεχώρισε η επιχείρηση Mikel Coffee Company, η οποία απέσπασε βραβείο ως Όμιλος, επιβεβαιώνοντας την αφοσίωσή της σε ένα πιο «πράσινο» μοντέλο λειτουργίας. Πίσω από την εταιρεία και την σημαντική αυτή διακρίση, βρίσκεται ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του επιχειρείν, ισχυρό όραμα και πάθος για τον καφέ και την άριστη εξυπηρέτηση. Ο λόγος για τον κ. Δημήτρη Κριεμπάρδη, Επικεφαλής Ολικής Διαχείρισης Ποιότητας (Head of TQM) της Mikel Coffee Company.
O κ. Δημήτρης Κριεμπάρδης μοιράζεται μαζί μας τη βιωματική του εμπειρία με το πρόγραμμα Zero Waste Horeca, τις προκλήσεις, τις αξίες και τη φιλοσοφία που τον καθοδηγούν — αλλά και το πώς βλέπει το μέλλον της εστίασης στην Ελλάδα.
Πότε και πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα με τη Mikel Coffee Company;
Η εταιρεία Mikel Coffee Company δραστηριοποιείται τα τελευταία 17 χρόνια στον χώρο της εστίασης έχοντας αναπτύξει σήμερα ένα δίκτυο 360 καταστημάτων σε όλον τον κόσμο. Το πρώτο κατάστημα Mikel λειτούργησε στην πόλη της Λάρισας από τον κ. Λευτέρη Κυριακάκη, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος δραστηριοποιούνταν πολλά χρόνια στον χώρο της εστίασης, έχοντας ως όραμα την ίδρυση μιας πρωτοπόρου εταιρείας στον χώρο του καφέ η οποία θα είχε παρουσία σε όλη την υφήλιο.
Σε αυτό το ταξίδι, η Mikel Coffee Company έως και σήμερα, προσδοκά κάθε πελάτης να έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί ένα κατάστημα εστίασης όπου θα μπορεί να απολαύσει ποιοτικά και πλούσια σε γεύση προϊόντα καφέ και ροφήματα σε ένα ευχάριστο και όμορφο περιβάλλον.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε τον ρόλο σας ως Head of TQM και ποιες είναι οι βασικές σας αρμοδιότητες;
O ρόλος αυτός συνδυάζει τεχνογνωσία στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων με την κατανόηση των επιχειρησιακών προκλήσεων της λιανικής, εστιάζοντας στη διασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων, της σταθερότητας του τελικού προϊόντος και της ομοιομορφίας στην εμπειρία πελάτη. Στον παραγωγικό τομέα του Ομίλου, ο ρόλος αφορά την ενσωμάτωση προτύπων όπως ISO 22000, HACCP και GMP από τις ομάδες διασφάλισης ποιότητας, τον έλεγχο πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων, καθώς και την αξιολόγηση των κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCPs).
Στη λιανική, παρακολουθείται η συμμόρφωση των καταστημάτων βάσει πρωτοκόλλων και σχετικών νομοθετικών διατάξεων που αφορούν την λειτουργία, την εκπαίδευση του προσωπικού, την ασφάλεια των προϊόντων και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος. Ο ρόλος αυτός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ παραγωγής, εμπορικής λειτουργίας και ανώτερης διοίκησης, προάγοντας μια διατμηματική κουλτούρα ποιότητας με στόχο την επιχειρησιακή αριστεία και τη διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά.
Συγχαρητήρια για τη διάκριση και το χρηματικό έπαθλο στην κατηγορία των Ομίλων, που λάβατε στα βραβεία Zero Waste HoReCa Awards! Πώς νιώθετε για αυτή τη διάκριση; Το περιμένατε; Τι σημαίνουν αυτές οι διακρίσεις για εσάς και την ομάδα σας;
Σας ευχαριστούμε θερμά. Οι δύο διακρίσεις αποτελούν για εμάς μια σημαντική αναγνώριση, όχι μόνο σε επίπεδο επιχειρηματικής πρακτικής, αλλά κυρίως ως επιβεβαίωση της περιβαλλοντικής ευθύνης που φέρουμε ως Όμιλος. Σε έναν πλανήτη όπου το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων εστίασης συμβάλλει σημαντικά στη ορθή διαχείριση φυσικών πόρων και παραγωγή αποβλήτων, η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας και των αρχών του Zero Waste δεν είναι επιλογή, αλλά καθήκον. Μέσα από ορθές πρακτικές, όπως η ανακύκλωση, η μείωση χρήσης πλαστικού και όγκου απορριμμάτων, καθώς και η ορθολογική διαχείριση των πρώτων υλών, στοχεύουμε στη συστηματική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.
Αυτές οι διακρίσεις αποτελούν απόδειξη ότι η προσέγγιση μας ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και λειτουργούν ως κίνητρο για συνεχή βελτίωση. Είναι μια συλλογική επιτυχία, που αντανακλά τη δέσμευση όλης της ομάδας μας προς ένα πιο υπεύθυνο και οικολογικά ευαίσθητο επιχειρηματικό μοντέλο.
Πόσο σημαντική θεωρείται πως είναι η στήριξη του προγράμματος Zero Waste HoReCa στις επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας;
Είναι κομβική. Το πρόγραμμα Zero Waste προσφέρει δομημένη καθοδήγηση, πρακτικά εργαλεία, τεχνολογικά μέσα και ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν τον οικολογικό προσανατολισμό των επιχειρήσεων, κάτι που είναι απαραίτητο σήμερα.
Ποια ήταν η δική σας εμπειρία; Είδατε βελτίωση στην επιχείρησή σας χάρη στο πρόγραμμα Zero Waste HoReCa;
Απολύτως. Καταφέραμε να μειώσουμε τη σπατάλη, να οργανώσουμε καλύτερα τις διαδικασίες μας και να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τις ομάδες των καταστημάτων, τους προμηθευτές όσο και τους πελάτες μας.
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας στον τομέα της βιωσιμότητας;
Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε τη σημαντικότητα εφαρμογής των πρακτικών αυτών σε όλο το δίκτυο της Mikel Coffee Company σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των κοινωνιών που δραστηριοποιούμαστε, αναπτύσσοντας παράλληλα και άλλες πρακτικές που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Πώς διασφαλίζετε ότι τηρούνται υψηλά πρότυπα ποιότητας και βιωσιμότητας στην επιχείρησή σας;
Η ομαλή λειτουργία και η τήρηση διαδικασιών ενός παγκόσμιου Δικτύου καταστημάτων δεν μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς ένα συντονισμένο και άρτια οργανωμένο σύστημα εσωτερικών ελέγχων, μέσω το οποίου διασφαλίζεται η εφαρμογή των πρακτικών που έχει υιοθετήσει η εταιρεία και επίσης ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης της Mikel Academy.
Η αγορά του καφέ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά σημεία της Mikel σε σχέση με άλλες αλυσίδες;
Η Mikel ξεχωρίζει για τη σταθερότητα στην ποιότητα, την ευρεία ποικιλία προϊόντων και την εμπειρία που προσφέρει στον πελάτη. Το brand έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια «οικογενειακή» σχέση με τον πελάτη, μέσα από τον φιλικό χαρακτήρα και την προσοχή στη λεπτομέρεια.
Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη «ιεροτελεστία» που ακολουθείτε στην προετοιμασία του καφέ στη Mikel, η οποία τον κάνει να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;
Όλα τα προϊόντα καφέ στη Mikel φτιάχνονται ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα και ελέγχοντας παραμέτρους όπως π.χ. θερμοκρασία νερού έως και την ακριβή αναλογία γραμμαρίων καφέ και γάλακτος. Όλο το προσωπικό έχει ολοκληρώσει σειρά σεμιναρίων της Mikel Academy όσον αφορά την παραγωγή ροφημάτων, προϊόντων καφέ και άλλων προϊόντων προς κατανάλωση ώστε κάθε προϊόν να είναι σταθερό, ποιοτικό και απόλυτα ισορροπημένο σε κάθε σημείο εξυπηρέτησης Mikel.
Ποιες στρατηγικές ακολουθείτε για να διατηρήσετε την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία στην αγορά του καφέ;
Επενδύουμε συνεχώς στην εκπαίδευση, στη δημιουργία νέων προϊόντων και στην τεχνολογία. Επιπλέον, αφουγκραζόμαστε τη γνώμη των πελατών μας, ακολουθούμε τις τάσεις και εφαρμόζουμε έξυπνες λύσεις που ενισχύουν την εμπειρία του καταναλωτή.
Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο της εστίασης;
Nα έχουν πάθος, υπομονή και να εστιάζουν στην ποιότητα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επίσης, να είναι ευέλικτοι και να μην φοβούνται την καινοτομία.
Πώς φαντάζεστε το μέλλον της βιομηχανίας του καφέ και της βιωσιμότητας στην Ελλάδα;
Tο μέλλον ανήκει στις επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να συνδυάσουν την ποιότητα, την εμπειρία και τον σεβασμό στην κοινωνία. Οι καταναλωτές είναι πλέον ενημερωμένοι, ικανοί να αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθεί μια επιχείρηση. Η βιωσιμότητα δεν είναι πια επιλογή, είναι ανάγκη.
Υπάρχουν σχέδια για νέες πρωτοβουλίες ή επέκταση της επιχείρησής σας στο μέλλον;
Ναι, το Δίκτυο Mikel συνεχώς επεκτείνεται με την είσοδο νέων καταστημάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, εξετάζοντας παράλληλα νέες διεθνείς αγορές όπου υποψήφιοι συνεργάτες έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον. Παράλληλα αναπτύσσεται η Mikel Academy, καλύπτοντας νέους τομείς εκπαίδευσης και καθιστώντας την εταιρεία, ως μια ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για νέους συνεργάτες franchise όσο αφορά την πλήρη εκπαιδευτική στήριξη κατά την έναρξη λειτουργίας ενός νέου καταστήματος καθώς και για ενδιαφερόμενους που θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα της Mikel Coffee Company, προσφέροντας παράλληλα ένα άρτια δομημένο πρόγραμμα ανάπτυξης καριέρας εργαζομένου. Το πρόγραμμα αυτό, προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια προσωπικής εξέλιξης των υπαλλήλων του Δικτύου, δίνοντας την ευκαιρία να απασχοληθούν σε θέσεις της οργανωτικής δομής της εταιρείας.
Δημήτρης Κριεμπάρδης, Head of TQM, Mikel Coffee Company
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα Zero Waste Horeca, εδώ.