Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023

Balenciaga: Η πρωτότυπη πασαρέλα στη λάσπη

Έστρωσαν λάσπη στην πασαρέλα και εντυπωσίασαν στην εβδομάδα μόδας στο Παρίσι

25 Οκτωβρίου 2022 14:20
Balenciaga: Η πρωτότυπη πασαρέλα στη λάσπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέσα από λοφάκια λάσπης από τυρφώνα λάξευσε την πασαρέλα για το show της κολεξιόν SS23 του Balenciaga ο Ισπανός καλλιτέχνης Santiago Sierra. Σχεδιασμένο και δημιουργημένο από τον Sierra και το αρχιτεκτονικό γραφείο Sub, το σκηνικό ήταν μια μεγάλη λακκούβα λάσπης στο συνεδριακό κέντρο Parc des Expositions de Villepinte στα προάστια του Παρισιού.

Δείτε επίσης την πασαρέλα που κάνανε γυναίκες που ξεπέρασαν τον καρκίνο του μαστου

Ένα χαμένο πορτοφόλι με αντικείμενα κάθε είδους αποτέλεσε την πρωτότυπη πρόσκληση του οίκου Balenciaga μέσα από την οποία καλούσε όποιον το βρει, να το επιστρέψει σε συγκεκριμένη οδό στο κέντρο του Παρισιού -εκεί όπου έγινε το show. Μια κίνηση γεμάτη υπονοούμενα, η οποία συγκέντρωσε ούτε λίγο ούτε πολύ άπειρους θεατές στον ίδιο χώρο, ανάμεσα τους και τους πιο διάσημους celebrities, προκειμένου να παρακολουθήσουν το “The Mud Show”. Και ο Kanye West ήταν εκεί για να δώσει το σήμα της έναρξης, με μια guest εμφάνιση οριακά incognito!

Balenciaga fashion week

Το κρυφό μήνυμα πίσω από το show


Είναι άλλωστε γνωστό πως ο οίκος Balenciaga λατρεύει τους συμβολισμούς. Θα λέγαμε ίσως ότι κι εμείς λατρεύουμε να βρίσκουμε τα κρυμμένα μηνύματα πίσω από τα φαντασμαγορικά του shows. Τι μπορεί λοιπόν, να κρύβεται στη λάσπη και να συνδέεται με ένα χαμένο πορτοφόλι; “Πολλά”, θα απαντούσε κάποιος, ωστόσο η σωστή απάντηση θα ήταν: η ταυτότητα! Και φυσικά, δεν εννοούμε την ταυτότητα σαν έγγραφο, αλλά την προσωπική ταυτότητα του καθενός, την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, το ποιος είσαι με λίγα λόγια.

Balenciaga fashion week

«Το σκηνικά αυτού του show είναι μια μεταφορά του ότι ξεθάβουμε την αλήθεια και του ότι πατάμε γερά στη γη» είπε, σε ανακοίνωση ο Demna Gvasalia, διευθυντής δημιουργικού του οίκου μόδας. «Ας επιτρέψουμε να είναι ο καθένας οποιοσδήποτε και να "make love not war"» πρόσθεσε.

Το 2005, ο Sierra είχε δημιουργήσει στο Kestnergesellschaft του Ανόβερου την εγκατάσταση «House of Mud», στην οποία γέμισαν με λάσπη και τύρφη δύο αίθουσες του μουσείου τέχνης. Σε μεγάλο βαθμό όπως και η δουλειά του Demna στον Balenciaga, η εγκατάσταση ήταν σχόλιο για τα εργατικά δικαιώματα και σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας στη Γερμανία της δεκαετίας του 1930 που οδήγησε στη δημιουργία τεχνητής λίμνης στο Ανόβερο. Στο show, καθώς τα μοντέλα βάδιζαν, άφηναν πατημασιές στη λάσπη για να ακολουθήσει ο επόμενος.

 

Ροή ειδήσεων

Share