Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τι να φορέσεις όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο - Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις στον καύσωνα

Το πιο βασικό SOS είναι να καλύπτετε το δέρμα σας

30 Ιουνίου 2021 12:56
Τι να φορέσεις όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο - Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις στον καύσωνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε συνθήκες καύσωνα συνηθίζουμε να φοράμε τα άκρως απαραίτητα ρούχα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε. Ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Οι Βεδουίνοι (νομαδικές αραβικές φυλές βοσκών που στην καθημερινότητα τους έχουν να περπατούν στην έρημο), οι οποίοι προφανώς και κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς -σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση πολύ υψηλών θερμοκρασιών-, συνηθίζουν να καλύπτουν όλο τους το σώμα με δυο 'στρώσεις' υφασμάτων.

Αυτό που βλέπουμε, έχει πιο σκούρο χρώμα από αυτό που δεν βλέπουμε. Ο λόγος που το κάνουν είναι για να προστατεύσουν το σώμα τους από την υπεριώδη ακτινοβολία, με τον ιδρώτα που παράγουν να λειτουργεί ως 'κλιματισμός' μεταξύ των δυο 'στρώσεων'. Επίσης, φέτος το καλοκαίρι η μόδα είναι... ρετρό.

Τι να φορέσεις όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο - Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις στον καύσωνα

Το ιδανικό outfit

Ένα λεπτό, παραδοσιακό T-shirt επιτρέπει το πέρασμα μεγάλου ποσοστού υπεριώδους ακτινοβολίας, στο δέρμα μας. Άρα δεν μας προστατεύει ιδιαίτερα. Χρειάζεστε ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι, από ύφασμα από φυτικές ίνες (πχ λινό) που να είναι φαρδύ. Πριν εξηγήσουμε τους λόγους, είναι χρήσιμο να σας πούμε κάτι άλλο.

Όπως υπάρχουν αντιηλιακά για την παραλία, υπάρχουν και διάφορα υφάσματα που έχουν καλύτερο συντελεστή αντιμετώπισης των υπεριωδών ακτίνων από άλλα. Είναι γνωστά ως UPF (Ultraviolet Protection Factor) υφάσματα. Σημειώστε επίσης, πως αυτά που έχουν αξιολογηθεί ως 50αρια, επιτρέπουν στο 1/50 της ακτινοβολίας να φτάσει στο δέρμα σας.

  • Τα πολυεστέρ και τα μάλλινα υφάσματα παρέχουν προστασία δείκτη 30. Έχουν όμως, το μειονέκτημα ότι δεν 'αναπνέουν', ειδικά κάτω από τον ήλιο και ο ιδρώτας εγκλωβίζεται στο σώμα σας -κάτι που ποτέ δεν είναι καλό. Το ζητούμενο είναι να εκτονώνεται και να σας εγκαταλείπει. Άρα αποφύγετε τα υφάσματα που αν υγρανθούν από τον ιδρώτα σας, χρειάζονται πολύ ώρα για να στεγνώσουν.
  • Τα βαμβακερά και τα λινά έχουν δείκτη μεταξύ 5 και 25. Είναι αρκετός για να μας σώσει από εγκαύματα. Αν όμως, μείνουμε υπό τον ήλιο για πολύ ώρα θα προκληθεί ζημιά στο δέρμα -και μακροχρόνια καρκίνος. Η οδηγία είναι να προτιμήσετε τα υφάσματα από φυτικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι) γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα, στην απορρόφηση του ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει. Οι συνθετικές ίνες (βισκόζη) διατηρούν τη θερμότητα και απορροφούν ελάχιστα τον ιδρώτα -ως εκ τούτου αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος σας.
  • Τα υφάσματα τεχνολογίας luminora (τα οποία έχουν ελεγχθεί και από δερματολόγους) είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς επιτρέπουν το 1/50 της ακτινοβολίας να 'περάσει' στο δέρμα σας. Η πατέντα αφορά τεχνική κατά την οποία χαράσσουν στο νήμα υφάσματος που είναι 81% πολυεστέρας και 19% Spandex, ένα φυσικό φυτικό λάδι που το κάνει φυσικά πιο απαλό και πιο προστατευτικό από τον ήλιο. Το δέρμα δεν εκτίθεται σε χημικές ουσίες, δεν ζεσταίνεται και δεν το αισθάνεστε άβολο. Το luminora είναι αντιμικροβιακό, αδιαπέραστο στην υγρασία, 'αναπνέει', είναι μαλακό και ελαφρύ και στεγνώνει πολύ γρήγορα.
  • Tα χρώματα που θα επιλέξετε, είναι χρήσιμο να μην είναι σκούρα -ώστε να μην 'τραβούν' περισσότερο ήλιο.
  • Χρήσιμο είναι και να μη φορέσετε στενά ρούχα -στη γενικότερη λογική του να επιτρέψετε στον ιδρώτα να μη μένει πάνω σας.
  • Μη ξεχάσετε το καπέλο σας, για να προστατεύσετε το κεφάλι, το πρόσωπο, τα αυτιά και ιδανικά τον αυχένα σας.

Aυτές τις μέρες σου προτείνουμε να σκέφτεσαι πρακτικά. Επειδή όμως σίγουρα θέλεις να έχεις και άψογο στυλ, μελέτησε τις συμβουλές μας για τα υφάσματα που πρέπει να προτιμήσεις για να αντιμετωπίσεις τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να φορέσεις όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο

Τα υφάσματα που παίρνουν το «πράσινο φως» και στις καυτές θερμοκρασίες:

Βαμβακερό

Το βαμβάκι είναι μια φυσική ίνα που επιτρέπει στο δέρμα σου να αναπνέει, ενώ είναι ελαφρύ για να μπορείς να αντιμετωπίζεις τον καύσωνα. Ακόμα και αν ιδρώσεις όμως, απορροφά την υγρασία, οπότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως υπάρχει λόγος που αυτό το ύφασμα είναι τόσο δημοφιλές.

Λινό

Το λινό είναι ένα φυσικό ύφασμα, δροσερό, που απορροφά την υγρασία και δεν κολλά στο δέρμα, οπότε είναι η τοπ επιλογή που πρέπει να κάνεις αυτές τις ζεστές ημέρες. Το μειονέκτημά του είναι πως τσαλακώνει εύκολα.

Μετάξι

Μιλάμε για το φυσικό μετάξι και όχι για τύπου μεταξωτά υφάσματα. Δεν είναι τυχαίο που τα ωραιότερα και πιο δροσερά καφτάνια του καλοκαιριού είναι από αυτό το ύφασμα.

Ζέρσει

Αυτό το πλεκτό ύφασμα προέρχεται από μαλλί και χάρη στην ειδική επεξεργασία που υφίσταται παραμένει δροσερό.

Τα υφάσματα που είναι απαγορευτικά για τον καύσωνα:

Πολυέστερ

Αν ιδρώνεις εύκολα, τότε πες σίγουρα όχι σε αυτό το ύφασμα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να το αποφύγεις γιατί πραγματικά είναι εφιαλτικό να περπατάς στους 38 βαθμούς φορώντας αυτό το συνθετικό ύφασμα.

Ντένιμ

Λατρεύουμε τα τζην μας όμως η σκέψη να τα φοράμε στον καύσωνα μας ακούγεται ανυπόφορη.

Δέρμα

Ξέρουμε πως είναι τάση και το καλοκαίρι, μπορείς όμως να το αντέξεις; Αν ναι τότε είσαι ηρωίδα.

 

Ροή ειδήσεων

Share