Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η Disneyland το πάει σε άλλο επίπεδο: Το πρώτο pride μέσα στο Πάρκο!

Δείτε τις φώτος...

9 Ιουνίου 2019 14:55
Η Disneyland το πάει σε άλλο επίπεδο: Το πρώτο pride μέσα στο Πάρκο!

Tην 1η Ιουνίου, στην έναρξη του μήνα Υπερηφάνειας, η Disneyland Paris γιόρτασε το Pride με μια μαγική παρέλαση προς τιμή της LGBTQ+ κοινότητας και των συνεχιζόμενων αγώνων της για την επίτευξη της κοινωνικής ισότητας.

Στις πολλές εορταστικές εκδηλώσεις συμπεριλήφθηκαν και ένας διαγωνισμός Lip Sync-Along, συναυλίες με το soundtrack κλασικών ταινιών της Disney, καθώς και DJ sets από τους SindyKatz και Boy George, ενώ στο φαντασμαγορικό θέαμα προστέθηκαν και οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στην παρέλαση με t-shirts στο χρώμα του ουράνιου τόξου και, φυσικά, χαρακτήρες από τις ταινίες της Disney.

Athens Pride 2019: Φουρέιρα, πολιτικοί και 100.000 κόσμος!

Με παλμό, δυναμική, συνθήματα αλλά και ένα ξεχωριστό μήνυμα στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, περισσότεροι από 100.000 πολίτες συμμετείχαν στο χθεσινό Athens Pride 2019.

Οι συμμετέχοντες, υπό τους ήχους τυμπάνων και κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, έστειλαν για ακόμη μια χρονιά ηχηρό μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ.

Ένα τμήμα από την παρέλαση σταμάτησε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και οικογένειες φώναζαν συνθήματα και σήκωσαν πλακάτ γράφοντας «Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Ζακ» και «Δικαίωση για τον Ζακ».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ελένη Φουρέιρα, η Τάμτα και ο Θοδωρής Μαυρογιώργης ξεσήκωσαν το κοινό με τα τραγούδια τους, στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας που βρισκόταν σε εξέλιξη από νωρίς χτες το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος.

«Ο δρόμος μας ανήκει εξίσου» ήταν κάποια από τα σύνθηματά τους. Πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και οργανώσεις απηύθυναν χαιρετισμούς για την πραγματοποίηση του Athens Pride.

O χώρος ήταν προσβάσιμος σε αμαξίδια και υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία ελληνικής νοηματικής γλώσσας στους χαιρετισμούς και στο μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών.

Εκρηκτική η Ελένη Φουρέιρα

Θριαμβευτική υποδοχή από 60.000 κόσμου γνώρισε η Ελένη Φουρέιρα στην εντυπωσιακή live εμφάνισή της στην πλατεία Συντάγματος, το βράδυ του Σαββάτου, με την οποία κορυφώθηκαν τα live acts για το Athens Pride 2019. Η αγαπημένη pop queen και headliner της βραδιάς ανέβηκε στη σκηνή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και παρουσίασε ένα ανεπανάληπτο show, ενώ ο κόσμος, που είχε κατακλύσει από νωρίς όλο το χώρο της πλατείας και τους γύρω δρόμους, όπως η Φιλελλήνων και η Ερμού, δεν σταμάτησε να φωνάζει ρυθμικά το όνομά της, να τραγουδά μαζί της και να την αποθεώνει!

Με μεγάλες επιτυχίες της όπως το «Fuego», τραγούδια από το πρώτο της ξενόγλωσσο EP «Gypsy Woman», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Panik Records, όπως το «El Ritmo Psicodelico», ξένα hits και εντυπωσιακά χορευτικά, η «εκρηκτική» performer παρέσυρε το κοινό όπως μόνο εκείνη ξέρει, σε μία ανεπανάληπτη βραδιά! Με την εμφάνισή της στο Athens Pride 2019, όπως και σε άλλα Pride events ανά την Ευρώπη, η Ελένη Φουρέιρα, που εδώ και ένα χρόνο συνεχίζει τη sold out ευρωπαϊκή της περιοδεία, έστειλε για ακόμα μία φορά μέσω της μουσικής της ένα δυνατό μήνυμα για την ισότητα και την αγάπη.

Μια ιστορική χρονιά για την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Tο 2019 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την ελληνική LGBTQI κοινότητα και ιστορία. Μια ιστορία που συνδέεται άρρηκτα με το δρόμο, τονίζουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Η εξέγερση του Stonewall Inn στις 28 Ιουνίου του 1969 στους δρόμους της Νέας Υόρκης στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα, το Gay Liberation Front.

Ένα χρόνο μετά, στις 28 Ιουνίου του 1970, διοργανώθηκε η πρώτη Christopher Street Liberation Day March, η οποία έγινε το πρότυπο για τα Pride παγκοσμίως.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, στις 25 Ιουνίου του 2005, τα LGBTQI άτομα της Ελλάδας βγήκαν περήφανα στους δρόμους της Αθήνας για να διεκδικήσουν την ορατότητα και τον σεβασμό στο πρώτο Athens Pride Parade.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, σε έναν αθηναϊκό δρόμο ο Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος μέρα μεσημέρι. Το 15ο Athens Pride τίμησε τη μνήμη του Ζακ και τον ακτιβισμό του.

Το Athens Pride 2019 τονίζει τον ρόλο του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα. Η αφίσα του φέτος παρουσιάζει κάποιες εμβληματικές στιγμές από τους δρόμους της LGBTQI ιστορίας που έχουν απαθανατιστεί.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

To ουράνιο τόξο των LGBT: Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα στις λωρίδες;

Οι Ρώσοι θέλουν δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους αλλά...δεν τους συμπαθούν!

Διαβάστε περισσότερες LGBT News από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

LGBT News

Ροή ειδήσεων

Share