Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

" Ήταν ιερό αυτό που έκανα" Το μήνυμα του Απόστολου Γκλέτσου στην gay κοινότητα

13 Απριλίου 2016

Συνέντευξη παραχώρησε ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος στο περιοδικό antivirus, στην οποία μίλησε -μεταξύ άλλων- για την περιβόητη δήλωσή του στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου!

Διαβάστε στο Athens Magazine μέρος της συνέντευξης του Απόστολου Γκλέτσου

Απόστολε, ας ξεκινήσουμε από την περιβόητη δήλωση. Πως φτάσαμε σ΄αυτή;

Κοίταξε να δεις! Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Υπήρχε τον τελευταίο καιρό μια περιρρέουσα κατάσταση με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης. Βγήκε από κάποιους ως πρώτο στην ατζέντα, με αρκετούς να διαφωνούν έντονα και να δημιουργούν κάποιες μεγάλες αντιπαραθέσεις. Υπάρχουν κι όμως αυτοί που κανείς δεν τους ρωτάει, όταν συμβαίνουν αυτές οι αντιπαραθέσεις. Κάποιες αγνές ψυχές που ακόμα δεν έχουν βρει τη δύναμη να βγουν στη ζωή και πληγώνονται βαθιά. Κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μου. Μια μητέρα και μια κοπέλα. Μια μητέρα ενός 16χρονου γιου και μια κοπέλα. Υπήρχε αυτό στο μυαλό μου και με τριβέλιζε. Βρήκα λοιπόν την ευκαιρία για να τελειώνουμε με όλα αυτά. Για να καταλάβουμε ότι το 2016 ο σεξουαλικός προσανατολισμός, δεν πρέπει να παίζει κανέναν μα κανέναν ρόλο στο πως πρέπει να βλέπει κάποιον η κοινωνία, η οικογένεια αλλά και το ίδιο το κράτος. Και χωρίς καν να ερωτηθώ το είπα για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους! Κι αν θέλεις – τώρα θα μιλήσω λίγο εγωιστικά- όλα αυτά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, να βρουν στο πρόσωπό μου -γιατί είμαι 50 χρόνων και νομίζω δυναμικός αρκετά – μια αγκαλιά, έναν πνευματικό πατέρα. Πρέπει να τελειώνουμε με το παραμύθι αυτό.

Ήθελες δηλαδή να λειτουργήσεις ως ένα πρότυπο για την κοινωνία;

Ναι, αλλά δεν με νοιάζει τόσο η μάνα που το παιδί της είναι gay. Αυτή έχει μεγαλώσει με τα στερεότυπα κλπ. Μπορείς να τη βοηθήσεις λίγο. Δεν μπορείς να τη βοηθήσεις πολύ. Εμένα με νοιάζει το παιδί. Που μπορεί να είναι 16χρονο και να το τρελαίνουν, να το φοβίζουν και να του δημιουργούν bullying μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Θέλω να δει εμένα που όλοι λένε “να ο άνδρας ο έτσι κλπ”, ότι να δεν φοβάμαι να το πω. Και να τελειώνουμε. Νομίζω ότι ήταν ιερό αυτό που έκανα και να σου πω, νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου.

Πιστεύεις ότι η αποκάλυψή σου αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα του σκληρού άνδρα που συχνά σου προσδίδουν;

Μα δεν είσαι λιγότερο άνδρας αν πηγαίνεις με άνδρες. Ας διαβάσουν και την αρχαία ελληνική γραμματεία. Έλεος πια. Ας ξεβρακωθούν λίγο. Δεν είσαι λιγότερο άνδρας ή δεν είσαι λιγότερο γυναίκα. Στο κάτω κάτω, αν θέλει κάποιος να είναι λιγότερος άνδρας με γεια του με χαρά του. Να είναι θηλυπρεπής κι αυτό δικαίωμα του είναι. Εγώ όμως δεν είμαι θηλυπρεπής, είμαι 100% άνδρας και έχω κάνει κι αυτό και δεν μου μειώνει τον ανδρισμό. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει μειωθεί ο ανδρισμός μου, δεν του χαλάω χατήρι. Το παραδέχομαι και έτσι!

Πώς χαρακτηρίζεις τον εαυτό του, με βάση τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό;

Εμένα μ΄αρέσουν πάρα πολύ οι γυναίκες. Τρελαίνομαι για γυναίκες. Αλλά αυτό που έχω δηλώσει ισχύει στο έπακρον και ήταν και μια χαρά!

Η οικογένειά σου πώς το πήρε;

Θα σου πω κάτι. Πριν από λίγες ημέρες έγινε η παρουσίαση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης για LGBT άτομα, οικογένειες και εκπαιδευτικούς. Επικοινώνησα λοιπόν κι εγώ για να μεταφέρω τα λόγια της κόρης μου, η οποία μου είπε.“Το 2016 είναι γελοίο και επικίνδυνο να γίνεται διαχωρισμός των ανθρώπων, διακρίσεις και κριτική σε ό,τι αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ ενηλίκων”. Αυτή είναι η απάντησή της. Σχετικά με παιδιά, θέλω να πω ότι σε κάθε γενιά υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό ατόμων που είναι gay, που θα δοκιμάσουν στη ζωή τους διάφορους συντρόφους ή που είναι straight. Αυτό δεν αλλάζει ότι και να πούμε, ότι και να κάνουμε και όσο και να προωθήσουμε ένα παιδί. Είναι de facto. H φύση του παιδιού δεν αλλάζει. Εγώ μίλησα σοβαρά. Όσοι το ξεφτίλισαν, ας πάρουν αυτοί το βάρος. Και επιμένω, κανένα αγοράκι ή κοριτσάκι που έχει γεννηθεί straight, δεν μπορείς να το κάνεις gay. Και το αντίθετο. Ό,τι κι αν τους πεις. Μα ό,τι!

Τι θα έλεγες στους γονείς που φοβούνται ότι το παιδί τους μπορεί να είναι gay;

Να κουλάρουν και να αφήσουν τη φύση ήσυχη. Να κουλάρουν και κανείς δεν γίνεται με το ζόρι τίποτα. Ό,τι ευλόγησε ο θεός!

Είσαι υπέρ της παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια;

Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις διαδικασίες της παιδοθεσίας. Και πρόσεξε δεν μιλάω μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και για τα ετερόφυλα. Πρέπει πρώτα να ωριμάσουν οι δομές, να είμαστε 100% σίγουροι ότι το παιδί ελέγχεται, ώστε να ξέρουμε πως περνά και πως είναι. Επειδή δεν υπάρχει αυτό στην Ελλάδα και επειδή πολλά γίνονται και ακούγονται, θα έλεγα ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι πολύ δύσκολη για όλους. Αν τώρα οι διαδικασίες είναι ασφαλείς και όπως θα έπρεπε να είναι, δεν έχω κανένα μα κανένα πρόβλημα. Κανένα!!! Πρέπει να αξιολογούνται οι δομές. Δεν είναι αστείο η παιδική ψυχή. Δεν έχω πρόβλημα να δίνεται και σε μονογονεϊκές οικογένειες. Μια γυναίκα ή ένας άνδρας μόνος να δημιουργήσει οικογένεια.

Αν γινόσουν πρωθυπουργός τι θα έκανες αναφορικά με τα LGBT δικαιώματα;

Θα καταργούσα όλες τις διακρίσεις!

Θα θέσπιζες και πολιτικό γάμο;

Βρε παιδί μου, καμία διάκριση σου λέω. Πόσες φορές να το πω. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των πολιτών.

Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτός σου ο τρόπος σκέψης;

Στον τρόπο που μεγάλωσα. Στην μάνα μου και τον πατέρα μου. Δεν άκουσα ποτέ από το στόμα του πατέρα μου να μιλήσει απαξιωτικά για κάποιο gay, να πει τη λέξη “πούστης”. Θυμάμαι μόνο τους δικούς μου να λένε ότι ο ¨τάδε” είναι με τον τάδε” και να χαμογελούν. Όχι όμως ειρωνικά. Αλλά με αγάπη και κατανόηση. Έχω δει επίσης τον πατέρα μου να τσακώνεται άσχημα, όταν κάποιος σε μια παρέα κορόιδευε κάποιον που ήταν gay. “Tι σημαίνει δηλαδή;”, θυμάμαι το πατέρα μου να λέει. “Αυτός είναι ομοφυλόφιλος, εσύ είσαι κερατάς. Ποιος είναι πιο μάγκας;” Το θυμάμαι αυτό. Έτσι έχω μεγαλώσει.

Τι θέλει να πει ο Απόστολος Γκλέτσος σε κάθε νεαρό LGBΤ άτομο που θα διαβάσει τη συνέντευξη αυτή;

Παιδί μου, αν αισθάνεσαι ότι είσαι gay ή bi ή ότι άλλο μέσα στην ψυχή σου, δεν είναι κακό. Είναι όπως και με το χρώμα των ματιών σου, που είναι πράσινο ή μαύρο! Ή όπως με το χρώμα των μαλλιών σου που είναι ξανθό, μαύρο ή κόκκινο. Είναι από τη φύση, από τον θεό τον ίδιο. Μην έχεις κανένα πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει γι΄αυτό. Αν το κάνει, θα είναι ανόητος. Πρόβλημα έχει αυτός που σε κρίνει γιατί πραγματικά δεν ξέρει. Μην τον βρίζεις όμως, μην το μισείς. Πες του κανά δυο κουβέντες μπας και καταλάβει κι αν δεν μπορεί να καταλάβει, πήγαινε παρακάτω.

 

LGBT News

Ροή ειδήσεων

Share