Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Dr Στεφόπουλος Ανδρέας: Μας αποκαλύπτει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ορθοπεδική!

29 Ιανουαρίου 2019 09:41
Dr Στεφόπουλος Ανδρέας: Μας αποκαλύπτει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ορθοπεδική!

1.Ποιες είναι οι σύγχρονες µέθοδοι χειρουργικών επεµβάσεων στον τοµέα σας;
Η εµπειρία µου µετά από 25 χρόνια διαρκούς, συστηµατικής, συνεχούς επιµόρφωσης και παρουσίας στα καλύτερα ιδιωτικά νοσοκοµεία των Βορείων Προαστίων µε περισσότερα από 3.500 χειρουργεία, πιστεύω ότι µπορεί να µου δώσει το δικαίωµα να εκφράσω µερικές απόψεις από τα τεκταινόµενα των τελευταίων κυρίως ετών στην Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυµατολογία.

Η σύγχρονη Ορθοπαιδική εξατοµικεύει θεραπείες ανάλογα τη βιολογική ηλικία, το φύλο και τα στάδια των παθήσεων µετά από κλινική, εργαστηριακή και απεικονιστική ανάλυση, έτσι ώστε να υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη και η θεραπεία των ασθενών µε συντηρητικό ή χειρουργικό τρόπο.Η συντηρητική θεραπεία στα τελευταία χρόνια έχει κάνει πραγµατική επανάσταση είτε µε ενέσιµους αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποίηση των αιµοπεταλίων PRP είτε µε ενδοαρθρικών εγχύσεων βλαστοκυττάρων (Stem Cells).

Αυτές οι µέθοδοι είναι 100% φυσικές και προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή είτε µε αιµοληψία είτε µε αναρρόφηση από το λιπώδη ιστό του. Αποτέλεσµα αυτών των µεθόδων είναι η αναγέννηση καθώς και η ανάπτυξη νέων ιστών έτσι ώστε να θεραπεύσουν ή να καθυστερήσουν την εξέλιξη των αρθρικών ή µυοτενόντιων παθήσεων. Σ αυτές τις παθήσεις ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, υπάγονται οι τενοντίτιδες του ώµου (υπερακάνθιου), του αγκώνα (επικονδυλίτιδες), του καρπού (De Quervain), του ισχίου (τροχαντερίτιδες), του γόνατος (τετρακεφάλου και επιγονατιδικού) και της ποδοκνηµικής( Αχιλλείου) και όλες οι οστεοαρθρίτιδες. Η έγχυση βλαστοκυττάρων γίνεται σε εξειδικευµένα κέντρα µε τη βοήθεια ακτινολογικού ή υπερηχογραφικών µηχανηµάτων, µε µερική ή ολική αναισθησία,ενώ το PRP µε όλες τις µορφές του µπορούν να γίνουν και στο ιδιωτικό ιατρείο του εξειδικευµένου Ορθοπαιδικού Χειρουργού.

2.Τι προσφέρουν στον ασθενή οι καινούριες τεχνικές αντικατάστασης – αρθροπλαστικών στο ισχίο και στο γόνατο.
Οι µέθοδοι ΜΙS (Μinimal Invasive Surgery) που εφαρµόζονται τα τελευταία χρόνια στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος προσφέρουν :
-Μικρότερη τοµή άρα και ουλή του δέρµατος
-Διατήρηση των µυικών οµάδων ώστε η αποκατάσταση (µετεγχειρητικά) να αρχίσει αµέσως µετά την επέµβαση
-Λιγότερη απώλεια αίµατος
-Ανώδυνη κίνηση µετά από δύο µέρες από το χειρουργείο
-Παραµονή στο νοσοκοµείο 2 µε 3 µέρες
-Λιγότερες επιπλοκές

3.Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι ασθενείς στην ειδικότητά σας;
Ο καθένας από τους ασθενείς έχει τη µοναδικότητα του έτσι θα πρέπει να επισηµάνουµε ότι οι νέες µέθοδοι εφαρµόζονται ανάλογα του βαθµού της οστεοαρθρίτιδας, των εργαστηριακών και απεικονιστικών δεδοµένων και φυσικά µόνο από εξειδικευµένους Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς. Υπάρχουν πολλές µέθοδοι για τη χειρουργική αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου όπως η SUPER PATH, η AMIS, η ALMIS, η ROBOTIC SURGERY, όπου η κάθε µία έχει τις δικές της ενδείξεις και αντενδείξεις καθώς και τις δικές της επιπλοκές.Η µέθοδος που θα εφαρµοστεί πρέπει να αποφασίζεται από τον Ορθοπαιδικό όπου πρέπει να υπάρχουν στην επιστηµονική και την πρακτική του φαρέτρα και φυσικά σε συνεννόηση µε τον ασθενή.

Τέλος, θα ήθελα να επισηµάνω ότι καµία αρθρίτιδα και κανένα χειρουργείο δεν είναι ίδιο µε το προηγούµενο έχοντας το καθένα την ιδιαιτερότητά του. Υπάρχουν πολλές µέθοδοι για τη χειρουργική αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου όπως η SUPER PATH, η AMIS, η ALMIS, η ROBOTIC SURGERY, όπου η κάθε µία έχει τις δικές της ενδείξεις και αντενδείξεις καθώς και τις δικές της επιπλοκές. Η µέθοδος που θα εφαρµοστεί πρέπει να αποφασίζεται από τον ορθοπαιδικό όπου πρέπει να υπάρχουν στην επιστηµονική και την πρακτική του φαρέτρα και φυσικά σε συνεννόηση µε τον ασθενή. Τέλος, θα ήθελα να επισηµάνω ότι καµία αρθρίτιδα και κανένα χειρουργείο δεν είναι ίδιο µε το προηγούµενο έχοντας το καθένα την ιδιαιτερότητά του.

 

Ροή ειδήσεων

Share