Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μουσείο τηλεπικοινωνιών οµίλου ΟΤΕ: Ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ιστορία των τηλεπικοινωνίων για µικρούς και µεγάλους!

Ένα εταιρικό µουσείο τεχνολογίας µοναδικό στην Ελλάδα

23 Ιανουαρίου 2019 11:15
Μουσείο τηλεπικοινωνιών οµίλου ΟΤΕ: Ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ιστορία των τηλεπικοινωνίων για µικρούς και µεγάλους!

Tο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, ένα εταιρικό µουσείο τεχνολογίας µοναδικό στην Ελλάδα, ξεδιπλώνει την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών στη χώρα µας, από την αρχαιότητα έως και σήµερα!

Στις πρόσφατα ανακαινισµένες εγκαταστάσεις του στην Νέα Κηφισιά, το Μουσείο Τηλεπικοινωνίων Οµίλου ΟΤΕ µας µυεί στην ιστορία του, άρρηκτα συνδεδεµένης µε την ανάπτυξη της χώρας.

Η χρονιά που πέρασε έφερε και µια µεγάλη διάκριση, καθώς ανακηρύχθηκε Τιµώµενο Μουσείο του 2018 για την Ελλάδα, από το Ελληνικό Τµήµα του Διεθνούς Συµβουλίου Μουσείων (ICOM), που απονέµει την τιµητική αυτή διάκριση κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ηµέρας Μουσείων (18 Μαΐου).

Το µουσείο, τα τελευταία χρόνια, πραγµατοποιεί ένα ευρύτερο άνοιγµα στην κοινωνία, φιλοδοξώντας να καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο.

Μέσα από τις δράσεις, συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράµµατα, εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια δείχνει ότι είναι «ανοιχτό» στην κοινωνία, διατηρώντας µια δυναµική και αλληλεπιδραστική σχέση µε αυτήν.

Οι συλλογές του συνεχώς εµπλουτίζονται και οι εκπαιδευτικές του δράσεις ανανεώνονται κάθε µήνα, ενώ το σηµαντικότερο έργο που επιτέλεσε είναι η πλήρης τεκµηρίωση και ψηφιοποίηση του συνόλου των συλλογών του, µέσα από επιστηµονική καταγραφή της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στη χώρα µας.

Με κύριο στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής του κληρονοµιάς, το Μουσείο Τηλεπικοινωνίων Οµίλου ΟΤΕ πρωτοπορεί για τα ελληνικά δεδοµένα. Μέσα από µια µοναδική συλλογή που περιλαµβάνει πάνω από 3.500 αντικείµενα, πλούσιο αρχειακό (23.000 αρχεία) καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, εκπαιδεύει και ψυχαγωγεί τους µικρούς αλλά και τους µεγάλους επισκέπτες του, προσφέροντας ένα ταξίδι στον χρόνο!

Πρόκειται για µία µοναδική εµπειρία, όπου το παιδί µπορεί να απασχοληθεί συνδυάζοντας τη ψυχαγωγία µε τη γνώση, και ο ενήλικος επισκέπτης να εµπλουτίσει τις γνώσεις του, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών. Στο πρωτοποριακό αυτό µουσείο, τα νέα ψηφιακά µέσα ξενάγησης, αλλάζουν τα δεδοµένα της περιήγησης. Πλέον, ο επισκέπτης µπορεί µε τη χρήση του ειδικού app στο κινητό του τηλεφώνο ή στα tablets του Μουσείου, να ζωντανέψει τις εικόνες του παρελθόντος και να τις µεταφέρει στο σήµερα, µε το να γίνεται κοµµάτι τους. Οπτικές ίνες, ηχητικές πηγές, video & audio, καθώς και νέας γενιάς ψηφιακή τεχνολογία το καθιστούν ένα Μουσείο σύγχρονο, διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθόλου «βαρετό». Μια «µουσειακή βόλτα», λοιπόν, επιβάλλεται!

Η συλλογή του Μουσείου περιλαµβάνει µεταξύ άλλων χειροκίνητα τηλέφωνα (τέλη 19ου αι.), µορσικούς τηλέγραφους, οπτικές ίνες, συστήµατα ασύρµατης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας (1949), telex, καθώς και ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά studios (1965).

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο µεγάλες περιόδους: την «προηλεκτρική» που περιλαµβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, καθώς και την «ηλεκτρική» περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισµού µέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές και δορυφορικές επικοινωνίες).

Νέα Αίθουσα Ηλεκτρικής Περιόδου

Στον πρόσφατα ανακαινισµένο όροφο του Μουσείου, έχει δηµιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος που παρουσιάζει τους κυριότερους εφευρέτες της Ηλεκτρικής περιόδου Mορς, Μπέλ και Μαρκόνι, αλλά και τις σχετικές εφευρέσεις τους, µέσα από µια ξεχωριστή βιωµατική περιήγηση. Ιστορίες επικοινωνίας, που ξεκινούν από τις Φρυκτωρίες, δηλαδή την οπτική αναµετάδοση µηνυµάτων µε φλόγες, τον ήχο του κέρατος και φτάνουν στον ηλεκτρικό τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τους δορυφόρους, το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία, παρουσιάζονται µέσα από νέες προηγµένες τεχνολογίες, όπως το Augmented (AR) και το Virtual Reality (VR), µε στόχο να ενισχυθεί η διαδραστικότητα µεταξύ των επισκεπτών και των εκθεµάτων.

Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης, έχουµε την ευκαιρία να δούµε ένα µοναδικό βίντεο από το Ηistorica Canada, όπου ο Μαρκόνι λαµβάνει το πρώτο διατλαντικό ραδιοφωνικό µήνυµα. Mπορούν ακόµα να ακούσουν τη φωνή του Bell µέσα από ψηφιακές ηχητικές πηγές (ER), (πηγή National Museum of American History, Smithsonian Institution) ενώ θα µάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς, ο οποίος «ζωντανεύει» µέσα από το tablet του µουσείου. Συνεχίζοντας την περιήγησή τους, οι επισκέπτες θα κάνουν µία VR 360 εικονική περιήγηση στο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν υποβρύχια καλώδια προκειµένου να συνδέσουν µε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική µε τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη µε την Ασία και την Αφρική. Ιδιαίτερη µνεία πρέπει να γίνει στο κοµµάτι της τηλεγραφίας, και ειδικά στον αυθεντικό τηλεγραφικό χάρτη της Ελλάδας, του 1884, εκπληκτικά συντηρηµένο, λαµπρό παράδειγµα της τηλεπικοινωνίας του 19ου αιώνα. Στο ίδιο σηµείο, έχουµε την ευκαιρία να δούµε από κοντά αντιπροσωπευτικά τηλεγραφήµατα της εποχής, χρονολογούµενα από το 1859 το πρώτο έως και το 1980, το τελευταίο. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βιώσει και ηχητικά την αφήγηση κάποιων τηλεγραφηµάτων.

Στην θεµατική ενότητα της τηλεφωνίας, ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο αυθεντικός τηλεφωνικός θάλαµος της πλατείας Κοραή, χρονολογούµενος το 1930, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχουν τηλεφωνικές συσκευές ανά δεκαετία, από το 1890 έως 1980. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη πιο γνώριµη φωνή του «ακουστικού», που για 25 περίπου χρόνια, ανακοίνωνε την ακριβή ώρα, σε όποιον σχηµάτιζε τον τριψήφιο αριθµό 141, στο καντράν της τηλεφωνικής του συσκευής, µε την περιβόητη φράση «στον επόµενο τόνο η ώρα θα είναι…», ενώ τα ηχητικά ντοκουµέντα µε µαρτυρίες συνταξιούχων, εµπλουτίζουν τη συνολική µουσειακή εµπειρία και τη διάδραση των επισκεπτών, κάνοντας πιο κατανοητούς τους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων τις προηγούµενες δεκαετίες. Συνεχίζοντας την ξενάγηση, µία θεµατική άγνωστη στο ευρύ κοινό, αυτή της τηλεγραφίας, γίνεται γνωστή µέσα από τα εκθέµατα. Σε ειδικά διαµορφωµένο σηµείο, εκτίθεται το αυθεντικό εµφανιστήριο εµφανιστήριο (εκτυπωτής) του 1949, καθώς και φωτογραφικά ντοκουµέντα µέσα από µια σπάνια συλλογή των 13.500 τεκµηριωµένων και ψηφιοποιηµένων τηλεφωτογραφιών του αρχείου του.

Από την ιστορία των τηλεπικοινωνιών δε θα µπορούσε να λείπει το κοµµάτι της κινητής τηλεφωνίας, που έχει αλλάξει άρδην τα δεδοµένα στην επικοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Σε έναν ειδικά διαµορφωµένο διαδραστικό χώρο, παρουσιάζεται η ιστορία της, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτυπώνεται µέσα από µια συλλογή συσκευών κινητής, από την πρώτη που κυκλοφόρησε, έως και τα εξελιγµένα smart phones του σήµερα. Ξεχωριστή µνεία πρέπει να γίνει στο µοναδικό, αυθεντικό τηλεοπτικό στούντιο του 1967, από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης, που χρησιµοποίησε ο ΟΤΕ, λίγους µήνες µετά το ξεκίνηµα της ελληνικής τηλεόρασης, το 1966. Περιλαµβάνει ένα πλήρες control-room, κάµερες, τηλε-κινηµατογράφο (για µετάδοση κινηµατογραφικών ταινιών) και 6 µόνιτορ εποπτείας προγράµµατος. Στο χώρο του µπορούµε να θαυµάσουµε αυτούσια όλα τα µηχανήµατα µετάδοσης!

Προγράμματα 2019

Στα νέα εκπαιδευτικά προγράµµατα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Οµίλου ΟΤΕ για οικογένειες, οι επισκέπτες θα βιώσουν την επικοινωνία µε τη δύναµη της τεχνολογίας!

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 90 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!

6-9 ετών (ώρα: 11.00-12.30) /
9-13 ετών (ώρα: 13.00-14.30)

Tablets, περιέργεια και ο γύρος των Μουσείων του κόσµου ξεκινά! Μικροί και µεγάλοι θα σερφάρουµε στις ψηφιακές συλλογές άλλων Μουσείων του κόσµου και θα δηµιουργήσουµε το δικό µας κολάζ.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

7-12 ετών (ώρα: 10.00-11.00)

Μια συναρπαστική ψυχαγωγική εµπειρία, στην οποία τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα ροµποτικό µοντέλο το οποίο θα βάλουν σε λειτουργία σε πραγµατικό χρόνο!

MYSTERY MUSEUM...
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!

7-12 ετών (ώρες: 10.00-11.30,
12.00-13.30 & 13.30-15.00)

Μέσα από έναν augmented reality φωτογραφικό θάλαµο, VR µάσκες, tablets, γρίφους και κρυµµένα µηνύµατα, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον χρόνο µαθαίνοντας για την εξέλιξη της επικοινωνίας από την αρχαιότητα έως τους δορυφόρους!

ΓΙΝΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
ΕΝΑΕΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑ ΨΗΛΑ!

6-8 ετών (ώρα: 10.30-12.00) /
Έφηβοι και ενήλικες (ώρα: 12.00-13.30) /
9-14 ετών (ώρα: 14.00-15.30)

Τα παιδιά «ανεβαίνουν» ψηλά στους πυλώνες, παρατηρούν τον εξοπλισµό, ακούν άγνωστες ιστορίες των τηλεπικοινωνιών και ανακαλύπτουν το δύσκολο έργο των εναεριτών.

Κάντε την κράτησή σας ηλεκτρονικά www.otegroupmuseum.gr

Ακολουθήστε το Μουσείο και στο Instagram (otegroupmuseum) και πάρτε µια γεύση από την πιο διαδραστική εµπειρία της επικοινωνίας!

Μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις 2018-2019

Τα προγράµµατα ξεκινούν τον Οκτώβριο 2018 και διαρκούν έως και τον Μάιο του 2019.

Η συµµετοχή σε όλες τις δράσεις του Μουσείου είναι δωρεάν και απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση.

Εκπαιδευτικά Προγράµµατα: Aπευθύνονται σε µαθητές προσχολικής, πρωτοβάθµιας, δευτεροβάθµιας & τροτοβάθµιας εκπαίδευσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

www.otegroupmuseum.gr

Δευτ.- Παρ. 09:00-17:00 καθώς και δύο Κυριακές κάθε µήνα 09:00-16:00 (στο πλαίσιο µουσειοπαιδαγωγικών προγραµµάτων)

INFO

Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά,
Τ. 210 620 1899, 210 620 1999,
www.otegroupmuseum.gr

email: [email protected]

 

Ροή ειδήσεων

Share