9 πράγματα που μπορεί να μην ξέρετε για τη χοληστερίνη
Μεγάλη προσοχή στην χοληστερίνη!

Όλοι γνωρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί ένα αρκετά συνηθυσμένο πρόβλημα υγείας. Αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η ίδια η χοληστερόλη - μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος - είναι απαραίτητη για σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως η παραγωγή ορμονών, κυτταρικών μεμβρανών και ορισμένων βιταμινών.
Η χοληστερόλη παράγεται και ρυθμίζεται από το συκώτι. Για πολλούς ανθρώπους, τα προβλήματα προκύπτουν όταν τρώνε πάρα πολλά τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη και αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (όπως κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά) που, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνουν τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο σώμα τους. Στη συνέχεια αρχίζει να κυκλοφορεί στην κυκλοφορία του αίματος, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και σχηματίζοντας πλάκα. Αυτή η συσσώρευση, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση , μπορεί να προκαλέσει στένωση των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Σήμαντικά στοιχεία που συνδέονται
Να προβαίνετε συχνά σε μετρήσεις
Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλη (γνωστή περιστασιακά ως «κακή» χοληστερόλη) , η οποία σχηματίζει πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών. Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλη (γνωστή περιστασιακά ως «καλή» χοληστερόλη) , η οποία βοηθά το σώμα να ξεπλύνει την πλάκα από τις αρτηρίες.
Τριγλυκερίδια. Αυτά τα λίπη δεν είναι χοληστερόλη, αλλά μετρώνται σε ένα πάνελ λιπιδίων. Είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματος, αλλά τα υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και παγκρεατίτιδας .
Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται non-HDL χοληστερόλη, μια τιμή που προκύπτει αφαιρώντας την HDL από τη συνολική χοληστερόλη. Η μη HDL χοληστερόλη περιλαμβάνει τη χοληστερόλη LDL, καθώς και λιγότερο γνωστές χοληστερόλες που μπορούν να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι καλύτερος δείκτης του κινδύνου καρδιακής νόσου, καθώς καλύπτει όλες τις χοληστερόλες που προκαλούν πλάκα στο αίμα.
Η εξέταση για μη-HDL χοληστερόλη δεν αποτελεί συνήθως μέρος του ελέγχου για τη συνολική σας χοληστερόλη. Αλλά εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση , διαβήτη ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, οι πιθανότητές σας να υποστείτε καρδιακή προσβολή είναι υψηλότερες από το κανονικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πάροχος υγείας σας μπορεί επίσης να υπολογίσει τη μη HDL χοληστερόλη σας.
Και παιδιά πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται η χοληστερόλη τους μεταξύ 9 και 11 ετών (λόγω της αυξανόμενης επιδημίας παχυσαρκίας) και ξανά στα 17 (καθώς η εφηβεία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης).
Ορισμένα παιδιά πρέπει να ελέγχονται η χοληστερόλη τους μεταξύ 2 και 10 ετών
Εκείνοι με γονείς ή παππούδες των οποίων τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης είναι 240 mg/dL ή υψηλότερα
Εκείνοι με γονείς ή παππούδες που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, φραγμένες αρτηρίες ή ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων στην ηλικία των 55 ετών ή πριν από την ηλικία των 55 ετών (στους άνδρες) ή των 65 ετών (στις γυναίκες)
Εκείνοι με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις
Όσοι είναι υιοθετημένοι ή έχουν άγνωστο οικογενειακό ιστορικό υγείας. Εάν ένα παιδί έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οι γιατροί μπορεί να ελέγξουν εάν έχει μια υποκείμενη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η ηλικία των 40 είναι όταν οι ενήλικες θα πρέπει να αυξήσουν τη συχνότητα των ελέγχων χοληστερόλης
Στην ενήλικη ζωή, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών, θα πρέπει να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας κάθε 4-6 χρόνια μέχρι την ηλικία των 40. Τα νεότερα άτομα με υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 1-2 χρόνια.
Στην ηλικία των 40 ετών, είναι σημαντικό να αρχίσετε να κάνετε ελέγχους χοληστερόλης ετησίως. Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια ή που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης μπορεί να χρειάζονται συχνότερους ελέγχους.
Τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης δεν είναι ίδια για όλους
Δείτε επίσης: 13 τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερίνη και πρέπει να προστεθούν στη διατροφή σας
- Ολικά επίπεδα χοληστερόλης κάτω από 170 mg/dL
- Επίπεδα μη HDL χοληστερόλης κάτω από 120 mg/dL
- Επίπεδα LDL χοληστερόλης κάτω από 100 mg/dL
- Επίπεδα HDL χοληστερόλης 45 mg/dL ή υψηλότερα
Για άνδρες ηλικίας 20 ετών και άνω
- Ολικά επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ 125-200 mg/dL
- Επίπεδα μη HDL χοληστερόλης κάτω από 130 mg/dL
- Επίπεδα LDL χοληστερόλης κάτω από 100 mg/dL
- Επίπεδα HDL χοληστερόλης 40 mg/dL ή υψηλότερα
Για γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω
- Ολικά επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ 125-200 mg/dL
- Επίπεδα μη HDL χοληστερόλης κάτω από 130 mg/dL
- Επίπεδα LDL χοληστερόλης κάτω από 100 mg/dL
- Επίπεδα HDL χοληστερόλης 50 mg/dL ή υψηλότερα
Μεγάλη προσοχή σε όσους έχουν καρδιαγγειακά ζητήματα
Οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, και εκείνοι με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να στοχεύουν σε χαμηλότερους αριθμούς. «Εάν είχατε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, η LDL σας θα πρέπει να είναι μικρότερη από 70 mg/dL και η μη HDL θα πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mg/dL», λέει ο Δρ Giaimo. «Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό και έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να έχουν LDL μικρότερη από 55 mg/dL».
Όταν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης είναι μεταξύ 200-239 mg/dL και τα επίπεδα LDL είναι μεταξύ 100-159 mg/dL, οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Η ύπαρξη επιπέδων ολικής χοληστερόλης στα 240 mg/dL ή υψηλότερα και επίπεδα LDL στα 160 mg/dL ή υψηλότερα, θέτει τους ασθενείς σε πολύ υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση.
Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι σε οικογένειες
Έως και 1 στους 200 ανθρώπους έχει μια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία , η οποία προκαλεί μια ανωμαλία στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη χοληστερόλη. «Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από την απορρόφηση υπερβολικής χοληστερόλης από τα τρόφιμα έως τη δημιουργία υπερβολικής χοληστερόλης στο συκώτι σας - ή το να μην μπορείτε να καθαρίσετε τη χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματός σας», λέει ο Δρ Giaimo.
Άλλες γενετικές ανωμαλίες που είναι δύσκολο να εντοπιστούν μπορεί να προκαλέσουν υψηλή χοληστερόλη, ακόμα κι αν οι άνθρωποι κάνουν προσαρμογές στον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τον αριθμό τους.
Τα άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία θα πρέπει να ακολουθήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, αλλά θα χρειαστούν επίσης φάρμακα για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Πολλοί ασθενείς με οικογενείς μορφές υψηλής χοληστερόλης πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από ένα είδη φαρμάκων για να μειώσουν τα επίπεδά τους.
Ένα εργαλείο μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση
Η 10ετής εξίσωση συγκεντρωτικής κοόρτης (PCE) είναι ένα εργαλείο που ανέπτυξαν η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας το 2013 για να βοηθήσουν τους γιατρούς να εκτιμήσουν τον 10ετή κίνδυνο ενός ασθενούς να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό από αθηροσκλήρωση.
Το εργαλείο λαμβάνει υπόψη τη φυλή και το φύλο ενός ασθενούς, καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, την κατάσταση του διαβήτη και το αν καπνίζει ή όχι. Συνήθως προσφέρεται σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 79 ετών για να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων καρδιαγγειακής υγείας. Όταν διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, οι γιατροί συνιστούν αλλαγές στον τρόπο ζωής ή/και φαρμακευτική αγωγή.
Μια αξονική τομογραφία καρδιάς μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού
Η βαθμολογία ασβεστίου είναι μια αξονική τομογραφία καρδιάς χαμηλής ακτινοβολίας που μπορεί να προσφερθεί σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, αλλά μπορεί να μην πληρούν ακόμη τα κριτήρια για τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης. Προσδιορίζει εάν ένας ασθενής έχει ασβεστοποιηθεί (σκληρυνθεί) πλάκα χοληστερόλης στις στεφανιαίες αρτηρίες (δηλαδή, εκείνες που φέρνουν αίμα στην καρδιά). Η πλάκα χοληστερόλης ξεκινάει μαλακή, αλλά το σώμα σκληραίνει την πλάκα μέσα στις αρτηρίες ως προστατευτικό μέτρο για να την αποτρέψει από το να σπάσει και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Η βαθμολογία ενός ασθενούς βασίζεται στην ποσότητα της ασβεστοποιημένης πλάκας χοληστερόλης που μετράται στις στεφανιαίες αρτηρίες, η οποία προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η βαθμολογία ασβεστίου βοηθά στον εντοπισμό περισσότερων ασθενών που πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν αναγνωρίζονται όταν αξιολογούνται με το PCE. Οι ασθενείς με μηδενική βαθμολογία θα πρέπει να επανεξετάζονται κάθε 5-7 χρόνια. Όσοι έχουν βαθμολογία μεταξύ 1 και 100 θα πρέπει να επανεξετάζονται κάθε 3-5 χρόνια και μπορούν να επιλέξουν να ξεκινήσουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης για να αποτρέψουν την εξέλιξη. Οι ασθενείς με βαθμολογία πάνω από 100 θα πρέπει να ξεκινήσουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να μην χρειάζεται να επανεξεταστούν εάν τα επίπεδα χοληστερόλης τους ανταποκριθούν στη θεραπεία.
Οι στατίνες μπορεί να βοηθήσουν εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν έχουν αποτέλεσμα
Οι γιατροί συνήθως ξεκινούν προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσουν τους ασθενείς να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Ενθαρρύνονται να αλλάξουν τη διατροφή τους και να κάνουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα.
«Συνιστούμε τη μεσογειακή διατροφή», λέει η Δρ Ανένη. «Είναι χόρτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα, εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η χοληστερόλη μειώνεται όμορφα, με οφέλη που παρατηρούνται ήδη από τρεις μήνες, και μειώνει την τάση των αιμοφόρων αγγείων να φουσκώνουν. Η φλεγμονή μπορεί να κάνει τη χοληστερόλη ακόμα πιο κολλώδη».
Ίσως μπορέσετε να αποτρέψετε την υψηλή χοληστερόλη
Οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους σε ένα υγιές εύρος.
Το να είσαι πιο δραστήριος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών φυτικής προέλευσης βοηθά επίσης, επειδή τα τρόφιμα με βάση τα ζώα συχνά περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Και όποτε είναι δυνατόν, οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να ετοιμάζουν το φαγητό τους.
«Μεγάλο μέρος των τροφίμων που αγοράζουμε στις ΗΠΑ έχει υποστεί επεξεργασία ή έχει χοληστερόλη και πρόσθετο αλάτι», λέει ο Δρ Giaimo. «Όσο πιο συχνά ετοιμάζετε υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξετε υψηλή χοληστερόλη».