13 φρούτα που δεν είναι και τόσο καλά για την υγεία
Σίγουρα σάς αρέσουν αυτά τα φρούτα...
Τα φρούτα κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην μεσογειακή διατροφή και κατ'επέκατση στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Έχουν ταυτιστεί με την υγιεινή διαστροφή και το γεγονός ότι είναι πλούσια θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλα τα φρούτα και για όλος τους οργανισμούς. Παρακάτω θα παρατηρήσουμε αρκετ φρούτα που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.
Χουρμάδες
Οι χουρμάδες είναι γνωστοί για τη γλυκιά, σχεδόν καραμέλα γεύση τους. Οι αποξηραμένοι χουρμάδες συχνά απολαμβάνονται μόνοι τους ως εύχρηστο σνακ ή χρησιμοποιούνται ως φυσικό γλυκαντικό σε συνταγές.
Αν και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, είναι επίσης πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες
Ένα φλιτζάνι (160 γραμμάρια) αποξηραμένοι χουρμάδες περιέχει:
- Calories: 451
- Protein: 4 grams
- Sugar: 101 grams
- Fat: 0.6 grams
- Carbs: 120 grams
- Fiber: 13 grams
Αποξηραμένα φρούτα
Μερικές από τις πιο κοινές ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων είναι τα μήλα, οι σταφίδες, τα βερίκοκα, τα σύκα, τα μάνγκο, οι ανανάδες και τα κράνμπερι.
Σε σύγκριση με τους φρέσκους ομολόγους τους, γενικά περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη ανά μερίδα. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C (4 Αξιόπιστη πηγή).
Όταν τρώτε μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα, καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα κάνατε αν καταναλώνατε την ίδια ποσότητα φρέσκων φρούτων. Η μεγαλύτερη ανησυχία με τα αποξηραμένα φρούτα είναι το μέγεθος της μερίδας, όχι η ποσότητα της ζάχαρης. Τα παραδοσιακά αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου.
Λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης ζάχαρης στα αποξηραμένα φρούτα (ακόμη και χωρίς προσθήκη ζάχαρης), είναι καλύτερο να απολαμβάνετε τα αποξηραμένα φρούτα με μέτρο, ειδικά εάν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης.
Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (160 γραμμάρια) μείγματος αποξηραμένων φρούτων περιέχει
- Calories: 477
- Protein: 4 grams
- Sugar: 106 grams
- Fat: 1 gram
- Carbs: 126 grams
- Fiber: 8 grams
Λίτσι
Αυτό το τροπικό φρούτο, που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Κίνα, είναι γνωστό για τη μοναδική γεύση και εμφάνισή του.
Περιέχει πολλά βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, χαλκό και κάλιο. Έχει επίσης σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλής ζάχαρης.
Ένα φλιτζάνι (190 γραμμάρια) ωμού λίτσι περιέχει
- Calories: 125
- Protein: 1.5 grams
- Sugar: 29 grams
- Fat: 1 gram
- Carbs: 31.5 grams
- Fiber: 2.5 grams
Μάγκο
Αυτά τα νόστιμα πυρηνόκαρπα είναι δημοφιλή για τη γλυκιά γεύση και την απαλή, κρεμώδη υφή τους.
Τα μάνγκο είναι επίσης γεμάτα με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και χαλκό. Από την άλλη πλευρά, περιέχουν υψηλή ποσότητα φυσικής ζάχαρης σε κάθε μερίδα (6Αξιόπιστη πηγή).
Ένα φλιτζάνι (165 γραμμάρια) μάνγκο περιέχει
- Calories: 99
- Protein: 1.5 grams
- Sugar: 22.5 grams
- Fat: 0.5 grams
- Carbs: 25 grams
- Fiber: 2.5 grams
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι υψηλά σε θερμίδες, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά. Είναι επίσης μια καλή πηγή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων όπως το κάλιο, η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (7).
Επιπλέον, είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να υποστηρίξει την κανονικότητα και την υγεία του πεπτικού συστήματος (8Αξιόπιστη πηγή).
Ένα φλιτζάνι (150 γραμμάρια) αβοκάντο περιέχει
- Calories: 240
- Protein: 3 grams
- Sugar: 1 gram
- Fat: 22 grams
- Carbs: 13 grams
- Fiber: 10 grams
Αποξηραμένη καρύδα
Η τριμμένη καρύδα είναι ένα κοινό συστατικό σε αρτοσκευάσματα, μπολ smoothie και πιάτα πρωινού.
Αν και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, χαλκός και σελήνιο, είναι επίσης πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες (9 Αξιόπιστη πηγή).
Συγκεκριμένα, οι καρύδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs), ένα είδος λίπους που απορροφάται εύκολα από το σώμα σας. Τα MCTs έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης σύνθεσης του σώματος και της υγείας της καρδιάς (10 Αξιόπιστη πηγή).
Ένα φλιτζάνι (93 γραμμάρια) αποξηραμένης καρύδας χωρίς ζάχαρη περιέχει
- Calories: 560
- Protein: 6 grams
- Sugar: 6.4 grams
- Fat: 56 grams
- Carbs: 20 grams
- Fiber: 14 grams
Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι ένα είδος αποξηραμένου φρούτου που παρασκευάζεται από δαμάσκηνα.
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και των καθαρτικών τους επιδράσεων, μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως φυσική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, όπως και άλλα είδη αποξηραμένων φρούτων, είναι σχετικά υψηλά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη.
Ένα φλιτζάνι (174 γραμμάρια) δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι περιέχει
- Calories: 418
- Protein: 4 grams
- Sugar: 66 grams
- Fat: 0.7 grams
- Carbs: 111 grams
- Fiber: 12.5 grams
Τα άτομα με διαβήτη
Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να τρώτε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πλούσια σε φυτικές ίνες για να υποστηρίξετε τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εν τω μεταξύ, τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη θα πρέπει να περιορίζονται, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών φρούτων
Γλασαρισμένα φρούτα
Τα ζαχαρωμένα φρούτα είναι ένα είδος φρούτου που παρασκευάζεται με μούλιασμα και θέρμανση φρούτων σε σιρόπι ζάχαρης, με αποτέλεσμα ένα προϊόν με γλυκιά γεύση και μεγάλη διάρκεια ζωής.
Όχι μόνο τα ζαχαρωμένα φρούτα είναι πλούσια σε θερμίδες και χαμηλά σε φυτικές ίνες, αλλά περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη και υδατάνθρακες σε κάθε μερίδα. Αυτό μπορεί να μην είναι ιδανικό για άτομα με διαβήτη.
Μια μερίδα 3,5 ουγγιών (100 γραμμάρια) ζαχαρωμένων φρούτων περιέχει
- Calories: 322
- Protein: 0.3 grams
- Sugar: 81 grams
- Fat: 0 grams
- Carbs: 83 grams
- Fiber: 2 grams
Χυμός φρούτων
Ο χυμός φρούτων προσφέρει μια συμπυκνωμένη ποσότητα υδατανθράκων και ζάχαρης χωρίς καμία από τις φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα. Πολλά είδη περιέχουν επίσης πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να αναιρέσει πολλά από τα πιθανά οφέλη για την υγεία που παρέχουν οι φρέσκες εκδόσεις.
Σε μια ανασκόπηση τεσσάρων μελετών το 2014, η αυξημένη πρόσληψη χυμού φρούτων με ζάχαρη συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Επίσης, μια μελέτη του 2018 σε 8.492 γυναίκες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού φρούτων συνδέεται με αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C, ενός δείκτη που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα (17).
Μια μερίδα 8 ουγγιών (240 mL) χυμού πορτοκαλιού περιέχει
- Calories: 110
- Protein: 2 grams
- Sugar: 23 grams
- Fat: 0 grams
- Carbs: 26 grams
- Fiber: 0 grams
Προπαρασκευασμένα φρούτα και σιρώπια
Τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορεί να είναι ένας γρήγορος και βολικός τρόπος για να συμπιέσετε μερικές μερίδες φρούτων στη διατροφή σας, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γενικά υψηλότερο σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και χαμηλότερο σε φυτικές ίνες από άλλα είδη φρούτων.
Συγκεκριμένα, τα φρούτα κονσερβοποιημένα σε βαρύ σιρόπι ή χυμό έχουν συνήθως πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τα φρούτα που έχουν κονσερβοποιηθεί σε νερό. Έτσι, η έκδοση με κονσέρβα νερού μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή εάν σκοπεύετε να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (214 γραμμάρια) κοκτέιλ φρούτων σε κονσέρβα σε βαρύ σιρόπι περιέχει
- Calories: 150
- Protein: 1 gram
- Sugar: 36.5 grams
- Fat: 0.2 grams
- Carbs: 40 grams
- Fiber: 3.5 grams
Ο κίνδυνος της παλινδρόμησης λόγω των φρορύτων
Αν και αυτά τα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά και μπορούν να ταιριάζουν σε μια ισορροπημένη διατροφή, ίσως θελήσετε να περιορίσετε την πρόσληψή σας εάν διαπιστώσετε ότι προκαλούν συμπτώματα παλινδρόμησης.
Πορτοκάλια
Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, είναι φορτωμένα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο Δυστυχώς, είναι επίσης πολύ όξινα και μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα για άτομα με παλινδρόμηση.
Ένα πορτοκάλι περιέχει
- Calories: 73
- Protein: 1 gram
- Sugar: 12 grams
- Fat: 0.2 grams
- Carbs: 16.5 grams
- Fiber: 3 grams
Ντομάτες
Αν και χρησιμοποιούνται συχνά ως λαχανικό σε πολλές συνταγές, οι ντομάτες ταξινομούνται τεχνικά ως φρούτα.
Αυτά τα θρεπτικά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και λυκοπένιο - ένα καροτενοειδές που έχει μελετηθεί καλά για τις αντιοξειδωτικές του επιδράσεις. Ωστόσο, όπως και με τα εσπεριδοειδή, η οξύτητα των ντοματών και των προϊόντων με βάση την ντομάτα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα με παλινδρόμηση.
Ένα φλιτζάνι (180 γραμμάρια) ψιλοκομμένη ντομάτα περιέχει
- Calories: 32
- Protein: 1.5 grams
- Sugar: 5 grams
- Fat: 0.5 grams
- Carbs: 7 grams
- Fiber: 2 grams
Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ είναι ένα είδος εσπεριδοειδών γνωστό για τη νόστιμη, ξινή και ελαφρώς πικρή γεύση του.Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνες Α και C, κάλιο και θειαμίνη.
Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (230 γραμμάρια) γκρέιπφρουτ περιέχει
- Calories: 69
- Protein: 1 gram
- Fat: 0.2 grams
- Carbs: 17 grams
- Fiber: 2.5 grams