Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2025

5 τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο και μπορούν να καταπολεμήσουν την άνοια

Δώσε προσοχή!

4 Δεκεμβρίου 2024 08:45
5 τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο και μπορούν να καταπολεμήσουν την άνοια
Από Αλεξία Τέλο

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ένα από τα βασικά συστατικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη παρέχει πολυάριθμα οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γνωρίζατε όμως ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γήρανση του εγκεφάλου - και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας; Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.

5 τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο και μπορούν να καταπολεμήσουν την άνοια

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών - οι χρωστικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα τους - συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Δείτε επίσης: 7 δημοφιλή τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά σας

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε καροτενοειδή περιλαμβάνουν καρότα, κολοκύθια, γλυκοπατάτες, πιπεριές, ντομάτες, παπάγια, βερίκοκα και φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο.

Μούρα: Τα μούρα είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη και μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της εγκεφαλικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Τρόφιμα όπως τα βατόμουρα, τα βατόμουρα και τα σμέουρα διαθέτουν αυτή τη θρεπτική δύναμη - και επιπλέον έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν φυσικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από πολλά άλλα φρούτα.

Ψάρια: Τα θαλασσινά, ιδίως τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, αποτελούν εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία σχετίζονται με την καλή υγεία του εγκεφάλου και τον μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) είναι ιδιαίτερα χρήσιμο από αυτή την άποψη, αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να το παράγει μόνο του, οπότε πρέπει να βασιστούμε στη διατροφή. Οι ειδικοί λένε ότι δύο έως τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα είναι αρκετές για να παρέχουν στον εγκέφαλό σας όλα τα οφέλη αυτού του θρεπτικού συστατικού.

Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια: Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χολίνη, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Όλα αυτά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Τρόφιμα όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, η σόγια, οι φακές, οι λιναρόσποροι και οι κολοκυθόσποροι είναι καλές επιλογές για να τα προσθέσετε στη διατροφή σας αν θέλετε να πετύχετε αυτά τα οφέλη.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, υποστηρίζοντας τη μνήμη και αποτρέποντας την άνοια.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, το κριθάρι, το καστανό ρύζι και η βρώμη, είναι εξαιρετικές επιλογές και μπορούν να αποτελέσουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα πιο επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό αλεύρι.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share