Δώστε προσοχή: Ασθένειες που συνδέονται με υψηλή χοληστερόλη
Εσύ τις γνωρίζεις;
Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, έχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοαγγειακή νόσο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στεφανιαία καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερειακή αγγειακή νόσο. Η υψηλή χοληστερόλη έχει επίσης συνδεθεί με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υποκείμενη αιτία είναι ότι η υψηλή χοληστερόλη οδηγεί σε λιπαρές πλάκες που σχηματίζονται στις αρτηρίες σε όλο το σώμα σας.
Μερικά απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη σας
Κατανόηση της χοληστερόλης: Για να καταλάβετε πώς η χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, βοηθά να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η χοληστερόλη.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χοληστερόλης:
- Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), ή «κακή» χοληστερόλη. Όταν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης είναι πολύ υψηλά, οι αρτηρίες σας μπορεί να γίνουν πολύ στενές και να μπλοκαριστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και προβλήματα στην καρδιά.
- Χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL), ή «καλή» χοληστερόλη. Τα χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης μπορεί να συμβάλουν σε καρδιοπάθειες και άλλες προβλήματα, ειδικά εάν τα επίπεδα LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι υψηλά.
- Τριγλυκερίδια. Αυτά είναι λίπη από τα τρόφιμα που καταναλώνετε και κυκλοφορούν στο σώμα σας, τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν στα λιποκύτταρα. Τα τριγλυκερίδια δεν είναι ακριβώς τύπος χοληστερόλης, αλλά τα επίπεδά τους μετρώνται μαζί με τα HDL και LDL για να δείξουν αν κινδυνεύετε από ή έχετε αθηροσκλήρωση. (Αθηροσκλήρωση είναι όταν οι λιπαρές καταθέσεις συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών σας, περιορίζοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας διάφορα προβλήματα όπως ανευρύσματα και εμφράγματα).
Χοληστερόλη και στεφανιαία καρδιοπάθεια
Ο κύριος κίνδυνος από την υψηλή χοληστερόλη είναι η στεφανιαία καρδιοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι πολύ υψηλά, η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συσσώρευση -- που ονομάζεται πλάκα -- προκαλεί σκληραγωγία των αρτηριών και μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος (αθηροσκλήρωση).
Οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά μπορεί να στενέψουν σε ορισμένες περιοχές και να επιβραδύνουν τη ροή του αίματος προς ένα μέρος του καρδιακού μυός. Ή οι πλάκες χοληστερόλης μπορεί να σπάσουν και να παρασυρθούν σε μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη. Μερικές φορές, τα φλεγμονώδη κύτταρα ενδέχεται να πάνε στην περιοχή της σπασμένης πλάκας και να προκαλέσουν στένωση εκεί. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, που ονομάζεται στηθάγχη, ή έμφραγμα του μυοκαρδίου αν ένα αιμοφόρο αγγείο αποκλειστεί πλήρως.
Χοληστερόλη και εγκεφαλικό επεισόδιο
Οι πλάκες χοληστερόλης δεν καλύπτουν μόνο τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από την καρδιά σας. Επίσης, στενεύουν ορισμένες αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο. Εάν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο μπλοκαριστεί εντελώς, μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Χοληστερόλη και περιφερειακή αγγειακή νόσος
Εκτός από την καρδιά και τον εγκέφαλο, η πλάκα χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στα πόδια και σε άλλες περιοχές έξω από την καρδιά και τον εγκέφαλο (περιφερειακή αγγειακή νόσος). Τα πόδια και τα πόδια είναι τα πιο κοινά σημεία. Μπορεί να παρατηρήσετε κράμπες στους μύες των μοσχαριών σας όταν περπατάτε που υποχωρούν με την ανάπαυση. Αυτό μοιάζει με τη στηθάγχη – λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο – αλλά στα πόδια σας αντί για την καρδιά.
Χοληστερόλη και διαβήτης
Εάν έχετε διαβήτη, αυτό μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία μεταξύ των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και της «κακής» χοληστερόλης (LDL).
Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν την τάση να έχουν σωματίδια LDL που προσκολλώνται στις αρτηρίες και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η γλυκόζη (ένας τύπος ζάχαρης) προσκολλάται στα λιποπρωτεΐνια σας, τα οποία είναι σωματίδια που μεταφέρουν χοληστερόλη και τριγλυκερίδια στα κύτταρά σας.
Οι ζαχαρωμένοι LDL παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κυκλοφορία και μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία πλάκας. Οι άνθρωποι με διαβήτη, ιδιαίτερα τύπου 2, μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα HDL και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων. Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών και αρτηριακών παθήσεων.
Εάν έχετε διαβήτη και έχετε χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης αλλά υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και υψηλά τριγλυκερίδια, έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται διαβητική δυσλιπιδαιμία. Μέχρι και το 70% των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 έχουν διαβητική δυσλιπιδαιμία.
Άτομα με διαβήτη τύπου 1 που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου τους συνήθως έχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, αν είναι υπέρβαροι ή έχουν παχυσαρκία, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερόλη. Αλλά αυτό ισχύει και για ανθρώπους χωρίς διαβήτη τύπου 1.
Χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ή υπέρτασης. Η υψηλή χοληστερόλη φαίνεται να προκαλεί φλεγμονή και την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται «δυσλειτουργία του ενδοθηλίου». Η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται, επειδή η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα μέσω αυτών.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται επίσης με καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Χοληστερόλη και στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία είναι όταν ένα άτομο δεν μπορεί να επιτύχει ή να διατηρήσει στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μακροπρόθεσμα, η υψηλή χοληστερόλη φαίνεται να προκαλεί στένωση των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων του πέους, όταν αυτά πρέπει να διαστέλλονται για να επιτρέψουν περισσότερη ροή αίματος για μια στύση (και πάλι δυσλειτουργία του ενδοθηλίου). Επιπλέον, όταν έχετε υπερβολική LDL χοληστερόλη, μπορεί να συσσωρεύεται στις αρτηρίες και να ενώνεται με άλλες ουσίες για να σχηματίσει πλάκα που σκληραίνει και περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία (αθηροσκλήρωση).
Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μειωμένη ροή αίματος τόσο στην καρδιά όσο και στο πέος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.
Διαβάστε επίσης: Χοληστερόλη: 5 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε
5 Βήματα για να μειώσετε τη χοληστερόλη και τους κινδύνους σχετικών ασθενειών
Μερικές απλές αλλαγές μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας και να μειώσουν τον κίνδυνο για καταστάσεις που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη.
- Ζητήστε συμβουλές από ειδικούς για αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για υγιεινή διατροφή και άσκηση.
- Δώστε μια νέα κατεύθυνση στη διατροφή σας. Επιλέξτε τρόφιμα όπως πλιγούρι βρώμης, καρύδια, τόνος, σολομό, σαρδέλες και τόφου. Αποφύγετε τα τρόφιμα με trans λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα.
- Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει τη «καλή» (HDL) χοληστερόλη. Αν το κόψετε, θα έχετε περισσότερη από αυτή. Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για όλο σας το σώμα.
- Κινήστε το σώμα σας. Ακόμα και μέτριες ποσότητες άσκησης, όπως μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Είναι επίσης καλό για άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να αυξήσει την HDL χοληστερόλη. Και τα δύο είναι καλά για την καρδιά σας.
- Πάρτε τα φάρμακά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας.