Τόνος κονσέρβα: Πόσο κινδυνεύουμε από τα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου
Εσύ το γνώριζες;
Μια νέα έρευνα διαπίστωσε αύξηση της εν λόγω νευροτοξίνης σε κάποιες κονσέρβες παρά το ότι ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει γενικά χαμηλά επίπεδα υδραργύρου.
Δείτε επίσης; Κινδυνεύετε με έμφραγμα; 16 τροφές που κάνουν κακό στην καρδιά σας!
Οι ερευνητές βρήκαν στα έξι από τα 30 δείγματα τέτοιες ποσότητες υδραργύρου «που θα άλλαζαν τη σύσταση του FDA σχετικά με το πόσο συχνά μπορεί κανείς να τρώει τον συγκεκριμένο τόνο», ανέφερε το CBS News.
Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, σχετικά φθηνός και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια στο ντουλάπι.
Ο κονσερβοποιημένος τόνος συσκευασμένος σε λάδι τείνει να είναι υψηλότερος σε θερμίδες και λίπος από τον κονσερβοποιημένο τόνο συσκευασμένο σε νερό.
Επειδή ο τόνος τρώει άλλα μικρά ψάρια που ενδέχεται να έχουν ήδη μολυνθεί με υδράργυρο, αυτό το μέταλλο μπορεί να συσσωρευτεί σε υψηλές συγκεντρώσεις στον τόνο. Έτσι, τείνει να είναι υψηλότερος σε υδράργυρο από άλλους τύπους ψαριών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον υδράργυρο είναι ιδιαίτερα τοξική για το νευρικό σύστημα ενός αναπτυσσόμενου παιδιού.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα παιδιά ηλικίας 2–10 ετών μπορούν να τρώνε έως και 28 γραμμάρια ψαριών χαμηλού υδραργύρου, συμπεριλαμβανομένου τέτοιου τύπου τόνου σε κονσέρβα, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Καλύτερα να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας πόσο κονσερβοποιημένο τόνο μπορείτε να εισαγάγετε με ασφάλεια στο μωρό σας και σε ποια ηλικία.
Τόνος κονσέρβα: Οφέλη για την υγεία
- Είναι φθηνή
- Διατηρείται επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Μπορούν να διαρκέσουν για 2-5 χρόνια στο ντουλάπι
- Βοηθάει αν θες να χάσεις βάρος
- καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων