Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας: Οι τοπ 10 τροφές που πρέπει να βάλετε στην διατροφή σας!
H διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της άριστης κλινικής εικόνας των πνευμόνων
Η πνευμονία είναι μια λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή στους αερόσακους στον έναν ή και στους δύο πνεύμονες, οι οποίοι μπορεί να γεμίσουν με υγρό ή πύον.
Μπορεί να προκληθεί από διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων, και μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα από ήπια έως απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα σε νέους, ηλικιωμένους ή ανοσοκατεσταλμένους.
Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για την πνευμονία;
Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες μπορεί να υποστηρίξει την ανάρρωση από την πνευμονία. Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι με πολλά υγρά. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα και οι ξηροί καρποί, και η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι καλύτερες τροφές για πνευμονία
Τα καλύτερα τρόφιμα για να φάτε για διανυσματική απεικόνιση πνευμονίας
Ζωμός
Φυλλώδεις Πράσινοι
Μούρα
Εσπεριδοειδή
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Ξηροί καρποί και σπόροι
Σκόρδο
Μέλι
Άπαχη πρωτεΐνη
Αβοκάντο|
Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο ή συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις καλύτερες τροφές που πρέπει να τρώτε για να βοηθήσετε στην ανάρρωση από την πνευμονία.
Επιπλέον, τα φυλλώδη χόρτα περιέχουν υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα και να βοηθήσει στην αποτοξίνωση. Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας φυλλωδών λαχανικών στα γεύματα μπορεί να ενισχύσει τη συνολική υγεία και να επιταχύνει την ανάρρωση.
Μούρα
Τα μούρα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι εξαιρετικές τροφές για την αποκατάσταση της πνευμονίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή.
Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα μούρα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Η κατανάλωση μιας ποικιλίας μούρων μπορεί να προσφέρει έναν φυσικό και νόστιμο τρόπο για να βελτιώσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, να προάγετε την υγεία των πνευμόνων και ενδεχομένως να συντομεύσει την περίοδο ανάρρωσης από αναπνευστικές παθήσεις όπως η πνευμονία.
Τα εσπεριδοδειδή
Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση των ιστών και την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας στην ταχύτερη ανάρρωση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό σε αυτά τα φρούτα βοηθά επιπλέον στην ενυδάτωση και την αραίωση της βλέννας, διευκολύνοντας την αναπνοή και ανακούφιση από τη συμφόρηση στο στήθος.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη, η κινόα, το καστανό ρύζι και το σιτάρι ολικής αλέσεως παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τους ασθενείς που αναρρώνουν από πνευμονία. Αυτοί οι κόκκοι είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι προσφέρουν διαρκή ενέργεια που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
Περιέχουν επίσης βιταμίνες Β, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και την αναγέννηση των κυττάρων, μαζί με μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνουν τη φλεγμονή.
Οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής αλέσεως βοηθούν επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, διασφαλίζοντας ότι τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται αποτελεσματικά και τα απόβλητα αποβάλλονται αποτελεσματικά.
Ξηροί καρποί και σπόρο
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο στην ανάρρωση από την πνευμονία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.
Η βιταμίνη Ε χρησιμεύει ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, ενώ ο ψευδάργυρος ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Τα υγιή λίπη στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής στους πνεύμονες και στη βελτίωση της αναπνευστικής υγείας.
Η τακτική ενσωμάτωση μιας ποικιλίας ξηρών καρπών και σπόρων στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να βοηθήσει στην ανάρρωση.
Σκόρδο
Το σκόρδο είναι μια ισχυρή τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους αναρρώνουν από πνευμονία. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των παθογόνων που ευθύνονται για την πνευμονία.
Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ένωση που είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τη φλεγμονή. Λειτουργεί επίσης ως αποχρεμπτικό, βοηθώντας στην απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες, η οποία μπορεί να ανακουφίσει τη συμφόρηση και να βελτιώσει την αναπνοή.
Η τακτική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη στα γεύματα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
Μέλι
Το μέλι είναι γνωστό για τις φυσικές αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, καθιστώντας το μια εξαιρετική τροφή για την καταπράυνση του πονόλαιμου και την αποκατάσταση της πνευμονίας.
Η συνοχή και οι καταπραϋντικές του ιδιότητες μπορούν να επικαλύψουν το λαιμό και να ανακουφίσουν από τον βήχα, ένα κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας. Το μέλι έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό γλυκαντικό για να βελτιώσει τη γευστικότητα διαφόρων πιάτων, καθιστώντας ευκολότερη τη διατήρηση μιας θρεπτικής δίαιτας όταν η όρεξη μπορεί να μειωθεί. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας μελιού σε τσάι ή ζεστό νερό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική και ευεργετική για όσους αναρρώνουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Άπαχη πρωτεΐνη
Οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και τα όσπρια είναι κρίσιμες για όσους αναρρώνουν από πνευμονία. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επισκευή και την αναγέννηση του ιστού, συμπεριλαμβανομένου του πνευμονικού ιστού που έχει υποστεί βλάβη από μόλυνση.