Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024

Σάκχαρο: Ποια είναι τα κανονικά επίπεδα στο αίμα ανάλογα με την ηλικία σας! Μεγάλη προσοχή 

Μάθε τα πάντα

11 Νοεμβρίου 2024 10:16
Σάκχαρο: Ποια είναι τα κανονικά επίπεδα στο αίμα ανάλογα με την ηλικία σας! Μεγάλη προσοχή 
Από Αλεξία Τέλο

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελούν βασικό δείκτη της συνολικής υγείας - και είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ιδανικό εύρος για την ηλικιακή σας ομάδα.

Δείτε επίσης: Φυσικά «φάρμακα» στην κουζίνα σας: 2+1 μπαχαρικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και μειώνουν σάκχαρο και χοληστερίνη

ΣΑΚΧΑΡΟ

Αν και οι κατάλληλοι στόχοι διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία, τις συνθήκες υγείας και τους παράγοντες του τρόπου ζωής, η κατανόηση των τυπικών τιμών παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σώμα σας.

Παρ' όλα αυτά, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι οι παρακάτω πληροφορίες παρέχονται μόνο ως κατευθυντήριες γραμμές. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το σάκχαρο στο αίμα σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον ιατρό σας για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Δεν υπάρχει ένα «φυσιολογικό» επίπεδο σακχάρου στο αίμα - ο αριθμός-στόχος σας εξαρτάται από πολλούς προσωπικούς παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής.

Παρακάτω, μάθετε περισσότερα για το σάκχαρο στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο συνδέεται με τη συνολική σας υγεία, το εύρος των φυσιολογικών επιπέδων και τα σημάδια μη φυσιολογικού σακχάρου στο αίμα.

Τι είναι το σάκχαρο αίματος;

Το σάκχαρο του αίματος ή γλυκόζη είναι ο πρωταρχικός τύπος σακχάρου στο σώμα. Προέρχεται από υδατάνθρακες που βρίσκονται στα τρόφιμα. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για την παροχή ενέργειας στα κύτταρα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς τρώτε, ασκείστε και κοιμάστε. Το στρες και οι ορμόνες παίζουν επίσης ρόλο. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να διασφαλίζουν ότι παραμένουν εντός του κατάλληλου εύρους-στόχου-που συχνά καθορίζεται από έναν ιατρικό πάροχο.

Ένα επίπεδο σακχάρου στο αίμα εκτός του εύρους-στόχου μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην υγεία. «Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως βλάβη των νεύρων, βλάβη των νεφρών και καρδιακές παθήσεις»

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο, εξηγεί η ίδια. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, άγχος, αδυναμία, εφίδρωση και προβλήματα όρασης. Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε επιληπτικές κρίσεις και λιποθυμία.

Γιατί έχει σημασία το επίπεδο σακχάρου στο αίμα;

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που καθιστά δύσκολο ή αδύνατο για το σώμα να ρυθμίσει μόνο του τα επίπεδα γλυκόζης. Όταν κάποιος ζει με διαβήτη, ο οργανισμός του είτε δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε να διαθέσει αρκετή ινσουλίνη προς χρήση. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι πολύ χαμηλά, η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα και σε άλλους ιστούς.

«Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν ο οργανισμός ενός ατόμου δεν μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς τη ζάχαρη που προσλαμβάνεται κανονικά με την καθημερινή μας διατροφή», λέει η Jennifer Meller, M.D., επικεφαλής ιατρός της Sweetch-μια εταιρεία καινοτομίας ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης με έδρα το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. «Τα χρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά αιμοφόρα αγγεία».

Με την πάροδο του χρόνου, οι αλλαγές στα μεγάλα αγγεία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η βλάβη στα μικρά αγγεία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα, απώλεια όρασης και νεφρική ανεπάρκεια, εξηγεί η Δρ Meller.

Για τα άτομα που ζουν με διαβήτη, η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών της υγείας στο μέλλον. Αυτό απαιτεί την κατανόηση των επιπέδων-στόχων γλυκόζης για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες και την ανάλογη αλλαγή του τρόπου ζωής, καθώς το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να ανεβαίνει ή να μειώνεται ανάλογα με το τι τρώτε και πότε, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Πώς ελέγχεται συνήθως το σάκχαρο στο αίμα;

Το σάκχαρο στο αίμα ελέγχεται συχνά με ένα γλυκόμετρο, το οποίο μετρά την ποσότητα της γλυκόζης σε ένα δείγμα αίματος. Μια μικρή σταγόνα αίματος από την άκρη του δακτύλου ή του βραχίονα τοποθετείται σε μια ταινία δοκιμής και εισάγεται στο γλυκόμετρο. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στην οθόνη LCD του γλυκομέτρου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ένας άλλος τρόπος ελέγχου του σακχάρου στο αίμα είναι μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης (CGM), η οποία συνήθως περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός αναλώσιμου, αδιάβροχου αισθητήρα στο πίσω μέρος του βραχίονα ή του στομάχου. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να σαρωθούν με έναν αναγνώστη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρεις έως 14 ημέρες, ανάλογα με τη μάρκα. Πολλοί αισθητήρες CGM χρησιμοποιούνται μαζί με ένα smartphone, επιτρέποντας στο άτομο και σε άλλους (όπως οι φροντιστές) τη δυνατότητα να βλέπουν τις τάσεις της γλυκόζης κατά τις τελευταίες οκτώ ώρες.

Τα άτομα που ζουν με διαβήτη συνήθως ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αρκετές φορές την ημέρα, μεταξύ άλλων πριν από τα γεύματα και τα σνακ και δύο ώρες μετά το φαγητό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να διατάξει και άλλες εξετάσεις, όπως η εξέταση γλυκόζης νηστείας ή η εξέταση ανοχής γλυκόζης από το στόμα. Αυτές οι εξετάσεις μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές (νηστεία ή μετά το φαγητό).

Πότε να εξετάζετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Για πολλούς ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, οι συνήθεις ώρες για να εξετάζουν το σάκχαρο στο αίμα είναι πριν από τα γεύματα και πριν από τον ύπνο.

Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από κάποιον να ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα του ακόμη και δύο ώρες μετά το φαγητό και στη μέση της νύχτας, ανάλογα με την κατάστασή του.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθορίσετε πόσο συχνά πρέπει να εξετάζετε το σάκχαρο στο αίμα σας είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει χρόνους με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες της υγείας σας.

Άλλες περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα του περιλαμβάνουν:

  • Όταν εμφανίζετε συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, όπως ζάλη, εφίδρωση ή σύγχυση.
  • Μετά από δείπνο σε εστιατόριο ή δοκιμή νέων τροφίμων
  • Όταν αισθάνεστε άρρωστοι
  • Όταν βιώνετε άγχος
  • Κατά την κατανάλωση αλκοόλ
  • Πριν και μετά την άσκηση
  • Όταν ξεκινάτε μια νέα φαρμακευτική αγωγή
  • Μετά τη λήψη μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης ή φαρμάκων για το διαβήτη

Επίπεδα σακχάρου αίματος νηστείας έναντι μη νηστείας

Οι εξετάσεις σακχάρου στο αίμα με και χωρίς νηστεία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ατόμων για διαβήτη και προδιαβήτη.

Οι εξετάσεις σακχάρου νηστείας μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αφού δεν έχουν φάει για οκτώ ώρες και συνήθως πραγματοποιούνται το πρωί πριν από το πρωινό. Τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα μπορεί να υποδεικνύουν ότι ένα άτομο είναι προδιαβητικό ή διαβητικό με βάση τα ακόλουθα εύρη.

  • Φυσιολογικό: 99 mg/dL ή λιγότερο
  • Προδιαβήτης: 100 mg/dL έως 125 mg/dL

  • Διαβήτης: 126 mg/dL ή υψηλότερα

Ποιο επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι επικίνδυνο;

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα -ή υπογλυκαιμία- εμφανίζεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης ενός ατόμου πέφτουν κάτω από 70 mg/dl. Σοβαρή χαμηλή γλυκόζη στο αίμα εμφανίζεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν κάτω από 54 mg/dL και μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και απαιτεί θεραπεία.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα -ή υπεργλυκαιμία- εμφανίζεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης ενός ατόμου ανέρχονται σε 240 mg/dL ή υψηλότερα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κετοξέωση, μια κατάσταση κοινώς γνωστή ως διαβητικό κώμα.

Οι κετόνες είναι προϊόντα αποβλήτων που παράγονται όταν το σώμα διασπά τα λίπη λόγω ανεπαρκούς ινσουλίνης. Είναι ανυπόφορες σε μεγάλες ποσότητες και απελευθερώνονται μέσω των ούρων του ατόμου. Εάν το σώμα δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες κετονών μέσω των ούρων, μπορεί να συσσωρευτούν στο αίμα προκαλώντας υψηλά επίπεδα κετονών.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κετοξέωση, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά την οποία οι κετόνες καθιστούν το αίμα πιο όξινο και απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη.

Πότε να μιλήσετε με έναν γιατρό για το σάκχαρο στο αίμα

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή πάθηση και είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Ο πάροχός σας μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του διαβήτη ή του προδιαβήτη και να παράσχει συστάσεις θεραπείας. Μπορεί επίσης να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας εντός του συνιστώμενου εύρους-στόχου.

Η λήψη μέτρων για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αποφυγή των μακροπρόθεσμων επιπλοκών του διαβήτη. Με την κατάλληλη φροντίδα και τις τακτικές εξετάσεις, είναι πολύ πιθανό να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share