Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2024

Το χταπόδι είναι πολύ πιο ευεργετικό από όσο νομίζεις: Τα τεράστια του οφέλη για την υγεία

Εσύ τα ήξερες όλα αυτά;

9 Νοεμβρίου 2024 14:10
Το χταπόδι είναι πολύ πιο ευεργετικό από όσο νομίζεις: Τα τεράστια του οφέλη για την υγεία
Pixabay
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το χταπόδι είναι ένα θαλάσσιο ζώο χωρίς κόκκαλα που γοητεύει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες - τόσο στο πιάτο τους όσο και εκτός. Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών στις παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο και θεωρείται λιχουδιά από πολλούς πολιτισμούς.

Ως λαϊκή γνώση θεωρείται ότι θεραπεύει την ανικανότητα και αυξάνει τη σεξουαλική λίμπιντο. Ενώ η έρευνα δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά στο χταπόδι μπορούν να ωφελήσουν την αναπαραγωγική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Ο απόλυτος μεζές: Χταποδάκι στα κάρβουνα

Το χταπόδι έχει μια μοναδική βιολογία που έχει ωθήσει ένα μεγάλο σώμα συνεχιζόμενης έρευνας. Γνωστό ως ο χαμαιλέοντας της θάλασσας, ένα χταπόδι μπορεί να αλλάξει σχήμα και χρώμα, να αναγεννήσει τα άκρα του και έχει πολλαπλές καρδιές και εγκεφάλους.

Ενώ οι μελέτες συνεχίζουν να εξετάζουν τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση χταποδιού, πολλοί επισημαίνουν τα οφέλη για την υγεία που βρίσκονται στα θρεπτικά συστατικά του - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συχνά λείπουν από τη διατροφή μας.συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συχνά λείπουν από τη διατροφή μας.

Μια μερίδα ωμού χταποδιού 113 γραμμαρίων περιέχει:

  • Θερμίδες: 93
  • Πρωτεΐνη: 17 γραμμάρια
  • Λίπος: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Το χταπόδι είναι μια καλή πηγή:

  • Σίδηρος
  • Ωμέγα-3
  • Σελήνιο
  • Χαλκός
  • Βιταμίνη Β12

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα μέταλλα σε συνδυασμό μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και να προωθήσουν μια υγιή καρδιά.

Το χταπόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης χαμηλό σε λιπαρά, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης για άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής του. Το τηγάνισμά του ή το μαγείρεμα του χταποδιού σε βούτυρο ή λάδι μπορεί να προσθέσει επιπλέον λίπος και θερμίδες στο γεύμα σας.

Το χταπόδι, επίσης, είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, «καλών λιπαρών» που συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση και να επιβραδύνουν τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας, μειώνοντας την πίεση στην καρδιά.

Αυτή η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα ωμέγα-3 μπορούν:

  • Να μειώσουν τα τριγλυκερίδια, τα λίπη στο αίμα σας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιακής νόσου
  • Να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού παλμού
  • Να έχουν αντιφλεγμονώδη αντίδραση, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων

Τα οφέλη του χταποδιού

Το χταπόδι περιέχει επίσης ταυρίνη, ένα αμινοξύ που μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Αντικαρκινικά οφέλη

Η ταυρίνη στο χταπόδι έχει βρεθεί ότι έχει αντικαρκινική και αντιιική δράση. Θεωρείται ότι καταπολεμά τη φλεγμονή στο σώμα και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Το χταπόδι περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως το σελήνιο, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ. Ενώ η έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες αυτών των αντιοξειδωτικών βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ελλείψεις συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Νους υγιής

Το χταπόδι περιέχει μαγνήσιο - ένα μέταλλο που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά από τη διατροφή τους. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το μαγνήσιο μπορεί να υποστηρίξει την υγιή εγκεφαλική δραστηριότητα, τη μνήμη και τις διαδικασίες μάθησης. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικών ασθενειών όπως η άνοια ή το Αλτσχάιμερ και μελετάται ως θεραπεία για αυτές τις εκφυλιστικές ασθένειες.

Καταπολεμά την κατάθλιψη

Δύο από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο χταπόδι - το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) - πιστεύεται ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης. Αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι κλινικές δοκιμές έχουν βρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα όσον αφορά την ικανότητα των ωμέγα-3 να μειώνουν τα συμπτώματα.

Έχει και τα ρίσκα του

Το χταπόδι είναι μια άπαχη επιλογή για να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε το χταπόδι στη διατροφή σας και λάβετε υπόψη σας τους ακόλουθους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Χοληστερίνη

Μια μερίδα χταποδιού τεσσάρων ουγγιών περιέχει περίπου το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης χοληστερόλης. Το σώμα σας χρειάζεται χοληστερόλη για να χτίσει υγιή κύτταρα, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Υπερβολικό νάτριο

Το νάτριο από τα τρόφιμα είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά μπορεί να συμβάλει σε καρδιακά προβλήματα όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα. Το χταπόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε φροντίστε να το τρώτε με μέτρο, αν προσέχετε την πρόσληψή σας.

Κίνδυνος από αλλεργία

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στις πρωτεΐνες των θαλασσινών. Εάν έχετε αλλεργία σε είδη οστρακοειδών - όπως στρείδια, χτένια ή γαρίδες - θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το χταπόδι.

Τοξίνες

Μελέτες έχουν διαπιστώσει την παρουσία βαρέων μετάλλων στους ιστούς των χταποδιών, συμπεριλαμβανομένων τοξινών όπως ο μόλυβδος. Αν και τα επίπεδα αυτών των τοξινών είναι κάτω από τα πρότυπα που έχουν οριστεί για την ασφάλεια στον άνθρωπο, η υπερβολική κατανάλωση αυτού ή άλλων ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Κίνδυνος στην εγκυμοσύνη

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση οστρακοειδών όπως το χταπόδι σε 12 ουγκιές την εβδομάδα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share