Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2024

Φουντούκια: Εσύ γνώριζες πως κάνουν καλό στην καρδιά και πολεμούν τον καρκίνο;

Μια υγιεινή απόλαυση που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία

9 Νοεμβρίου 2024 12:20
Φουντούκια: Εσύ γνώριζες πως κάνουν καλό στην καρδιά και πολεμούν τον καρκίνο;
Πηγή: Pexels
Από Μαρία Βέλμαχου

Τα φουντούκια είναι ένα εξαιρετικό σνακ, γεμάτο θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το σώμα και την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο αποτελούν μια απόλαυση για τον ουρανίσκο, αλλά παρέχουν και σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, όπως υγιεινά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Αν και είναι πλούσια σε θερμίδες, οι θρεπτικές τους αξίες τα καθιστούν μια υγιεινή επιλογή όταν καταναλώνονται με μέτρο. Επιπλέον, τα φουντούκια έχουν αποδειχτεί ότι προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η προστασία από τον καρκίνο.

Φουντούκια: Εσύ γνώριζες πως κάνουν καλό στην καρδιά και πολεμούν τον καρκίνο;
Πηγή φωτογραφίας: Pexels

Θρεπτικά Συστατικά: Ένα Μικρό Θησαυρός

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ευημερία του οργανισμού. Μια μερίδα 28 γραμμαρίων (ή περίπου 20 φουντούκια) περιέχει:

Θερμίδες: 176
Συνολικά λιπαρά: 17 γραμμάρια (εκ των οποίων τα 13 είναι μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά).
Πρωτεΐνη: 4,2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 4,7 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2,7 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 21% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (RDI)
Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1): 12% της RDI
Μαγνήσιο: 12% της RDI
Χαλκός: 24% της RDI
Μαγγάνιο: 87% της RDI

Περιέχουν επίσης αξιοσημείωτες ποσότητες άλλων βιταμινών, όπως η Β6 και το φυλλικό οξύ, καθώς και μέταλλα όπως ο φωσφόρος, το κάλιο και ο ψευδάργυρος.

Διαβάστε επίσης: 9 τρόφιμα που καταπολεμάνε την υπέρταση - Τι να προσέχετε

Τα οφέλη τους στην υγεία

Προστασία από το Οξειδωτικό Στρες

Τα φουντούκια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, που προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα και να προάγει την πρόωρη γήρανση, τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά αυτά είναι κυρίως φαινολικές ενώσεις, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, της φλεγμονής και της βλάβης των κυττάρων.

Η κατανάλωση φουντουκιών, είτε με τη φλούδα τους είτε χωρίς, βοηθά στη σημαντική μείωση του οξειδωτικού στρες σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση φουντουκιών. Η πλειονότητα των αντιοξειδωτικών συγκεντρώνεται στη φλούδα του φουντουκιού, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ολόκληρα και ωμά για να επωφεληθούμε πλήρως από αυτά.

Βελτιωμένη Λειτουργία της Καρδιάς και Μείωση της Χοληστερόλης

Η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως τα φουντούκια, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την καρδιά και ενισχύει τη λειτουργία των αρτηριών. Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στο καρδιοαγγειακό σύστημα. Ειδικότερα, η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και υγιεινών λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη.

Φουντούκια: Εσύ γνώριζες πως κάνουν καλό στην καρδιά και πολεμούν τον καρκίνο;
Πηγή φωτογραφίας: Pexels

Προστασία από τον Καρκίνο

Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε στα φουντούκια μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο. Τα φουντούκια περιέχουν προανθοκυανιδίνες, μια κατηγορία ισχυρών αντιοξειδωτικών που έχουν δείξει σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό, έχει επίσης την ικανότητα να προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Ρύθμιση Σακχάρου στο Αίμα

Τα φουντούκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια δίμηνη μελέτη που εξέτασε 11 άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι η κατανάλωση φουντουκιών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ελαϊκό οξύ, μείωσε τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και αύξησε την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η ενσωμάτωσή τους σε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, προσφέροντας μια φυσική και νόστιμη εναλλακτική στις επεξεργασμένες τροφές.

Τα φουντούκια είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με θρεπτικά συστατικά και να προστατευτούμε από διάφορες ασθένειες. Από τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μέχρι τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φουντούκια προσφέρουν πληθώρα ωφελημάτων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share